27/6/22

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων: Σχετικά με τη δημόσιο υγεία στην Ικαρία - Συνέχιση κινητοποιήσεων & διεκδικήσεων

Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας στα πλαίσια των κινητοποιήσεών της για τη διεκδίκηση μόνιμων προσλήψεων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι θα επανδρώνουν το Νοσοκομείο Ικαρίας, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση πρόσληψη παιδιάτρων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού, προχώρησε σε:

  Δευτέρα 13 Ιούνη: Παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, όπου παρά την έγκαιρη ειδοποίηση για την συγκέντρωση, κανείς από τη διοίκηση του Κ.Υ δεν εμφανίσθηκε.

  Τετάρτη 22 Ιούνη: Συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Αγ. Κηρύκου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας.

  Παρασκευή  24 Ιουνίου: Συγκέντρωση  στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών, ενώ ταυτόχρονα παρέμβαση στο Νοσοκομείο Ικαρίας στις διοικήσεις Σάμου & Ικαρίας.

   Συνεχίζοντας να διεκδικούμε τα αυτονόητα, καλούμε σε συγκέντρωση στις 2 Ιούλη έξω από το Ιατρείο Καρκιναγρίου στις 12 το μεσημέρι.

Τη Δευτέρα 27 Ιούνη καλούμε τους γονείς σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ικαρίας στις 11.30 π.μ.

 

           

 Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία στην Ικαρία σήμερα:

  Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει παθολόγος, ο αναισθησιολόγος σε λίγες μέρες αποχωρεί, τα επείγοντα περιστατικά τα βλέπουν αγροτικοί ιατροί, χειρουργεία δεν γίνονται με αποτέλεσμα οι διακομιδές εκτός νησιού να είναι συχνό φαινόμενο, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί τις μισές μέρες του μήνα, η μονάδα τεχνητού νεφρού και το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν έχουν όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσουν σωστά.

   Στο Κ.Υ. Ευδήλου η μια και μοναδική παθολόγος πρέπει να εξυπηρετεί ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο, στο Π.Ιατρείο Ραχών δεν υπάρχει γιατρός αφού έληξε η θητεία του, το Καρκινάγρι είναι χωρίς γιατρό από τις 22/6 έως 2/7 λόγω άδειας και όταν υπάρχει 3 φορές την εβδομάδα τον πηγαίνουν  στο ΚΥ Ευδήλου. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο η παθολόγος του ΚΥ Ευδήλου για να καλύψει τις ανάγκες μια περιοχής με πληθυσμό πάνω από 6000 κατοίκους χωρίς να υπολογίζονται οι καλοκαιρινοί επισκέπτες.   Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και η πολιτική που οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις μόνο ως έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί.

   Θυμίζουμε 2 και κάτι χρόνια πριν είχαμε δεχτεί την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία για να εγκαινιάσει το εμβολιαστικό κέντρο στο Κ.Υ. Σωματεία και άλλοι φορείς του νησιού τότε του είχαμε καταθέσει γραπτώς τις ελλείψεις στον χώρο της υγείας που υπάρχουν στο νησί. Ακολούθησε και επίσκεψη στο υπουργείο υγείας. Τι έγινε από τότε για να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις; Απολύτως τίποτα. Και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

 

     Ακούμε όλο αυτόν τον καιρό μονότονα από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές διοικήσεις ότι «προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς για να έρθουν». Αλήθεια τώρα; Μήπως να μας έδειχναν όλες τις προκηρύξεις που έχουν κάνει κι αν ζήτησαν να καλύψουν τα πραγματικά κενά σε όλες τις δομές υγείας του νησιού; Μήπως να μας έδειχναν τι κίνητρα δώσανε στους υποψήφιους ιατρούς για να έρθουν; Μήπως να μας απαντούσαν για τις καταγγελίες που υπάρχουν από υγειονομικούς άλλων περιοχών της χώρας που κάνουν αίτηση για να υπηρετήσουν στην Ικαρία και δεν τους έχουν καν απαντήσει; Μήπως να μας εξηγήσουν με τι συνθήκες και ανύπαρκτα μέσα καλούνται να εργαστούν οι υγειονομικοί που τυχόν έρθουν;

 

    Εμείς αρνούμαστε να δεχτούμε την κατάσταση που μας θέλει τον 21ο αιώνα να μην έχουμε γιατρούς σε κάθε περιοχή και μάλιστα όλων των ειδικοτήτων. Το σύγχρονο είναι να μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες μας σε περίθαλψη παντού και δωρεάν. Να μην φοβόμαστε όπως συμβαίνει τώρα αν θα χτυπήσουν τα παιδιά μας που θα πάμε, αν θα υπάρχει γιατρός να τα δει και σε τι συνθήκες.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·        Άμεσες προσλήψεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο Ικαρίας,του Κ.Υ Ευδήλου, των Π.Ι.Ραχών- Καρκιναγρίου- Μαγγανίτη

·        Κατεπείγουσα πρόσληψη παιδιάτρων που να καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού.

·        Άμεση ενίσχυση της νεφρολογικής μονάδας.

·        Άμεση πρόσληψη μόνιμων σχολίατρων  και μόνιμων σχολικών νοσηλευτών.

·        Επιστροφή στη θέση τους όλων των εργαζομένων στην υγεία που είναι σε αναστολή από τα καθήκοντα τους. Δεν περισσεύει κανείς!

 

Η ζωή, η υγεία και η μόρφωση πρέπει να παρέχονται με ευθύνη του Κράτους ισότιμα, δημόσια και δωρεάν. Για εμάς τους γονείς είναι μονόδρομος ο αγώνας, μέσα από τους συλλόγους και την Ένωση, για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ.

 

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!


Προς :

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & 2Η Υ.Π.Ε

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟΥ

Κοιν.:

ΔΗΜΟΣ –ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΟΝΕΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ & ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ «Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»

Σ.Ε.Π.Ε- ΕΛ.Μ.Ε ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ- ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΦΟΡΕΙΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΣΓΜΕ)

Μ.Μ.Ε