28/7/22

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου: Λευκή νύχτα χωρίς φως για τους εργαζόμενους…

Σειρά παίρνει η πόλη του Βαθιού στις 30/7 για να πραγματοποιήσει τη Λευκή Νύχτα στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού. Όπως και στις 22/7 όπου έγινε αντίστοιχη δράση και στο Καρλόβασι, το σωματείο μας έχει σαφή κι αντίθετη θέση ως προς την παράταση του ωραρίου. Στόχος του σωματείου η προστασία τήρησης του ωραρίου, της ξεκούρασης και του ελεύθερου χρόνου των συναδέλφων μας που θα κληθούν να εργαστούν υπερωρίες, πολλές φορές απλήρωτες πριν και κατά τη διάρκεια του εκάστοτε event.

 

Παράλληλα, όμως, πρέπει να σκεφτούμε ότι τέτοιου είδους δράσεις ξεκίνησαν με στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, η οποία είναι μόνιμος καημός για τα μεγάλα πολυκαταστήματα που κυριαρχούν ήδη σε πολλές μεγάλες πόλεις. Αυτός είναι ο τρόπος να αυγαταίνουν τα κέρδη τους την ίδια στιγμή που μικρομάγαζα κλείνουν μην μπορώντας να ανταγωνιστούν το 24/7, ενώ οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα εμποροϋπάλληλοι, χάνουν μία σειρά δικαιώματα στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, ανθρώπινα ωράρια, ξεκούραση. Η εικόνα άλλωστε που έχουμε από συναδέλφους που εργάζονται στα τουριστικά σημεία του νησιού μας δείχνει το πλήρες ξεχείλωμα του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, μηδέν ρεπό και χαμηλούς μισθούς.

 

Εδώ στο νησί μας, παρουσιάζεται η Λευκή Νύχτα σαν μια γιορτή στους δρόμους της πόλης για να τονώσει τον τουρισμό. Μόνο που ο τουρισμός και η αγορά για να τονωθεί θέλει εργαζόμενους που να μην πλήττονται από την ανελέητη ακρίβεια που ζούμε, εργαζόμενους με μισθούς ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι ωράρια λάστιχο.

 

Με αφορμή λοιπόν τη συγκεκριμένη μέρα επισημαίνουμε για άλλη μια φορά τις διεκδικήσεις μας για εφαρμογή ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, 5ήμερο-7ωρο-35ωρο με καμία απελευθέρωση του ωραρίου, κανένας κάτω από 825€ μισθό, Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, κανείς ανασφάλιστος, όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς.


Στήριξη του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια. Όχι στα ψίχουλα κοροϊδία της κυβέρνησης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΝΦΙΑ. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%. Πλαφόν στα βασικά είδη κατανάλωσης, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, των δημοτικών τελών για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

 

Οι γιορτές πρέπει να είναι για όλους και όχι εις βάρος των εργαζομένων!

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ