8/9/22

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας – Στηρίζουμε την κινητοποίηση 9/9 (12.00-15.00) στον προαύλιο του νοσοκομείου

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στέκεται αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου σχετικά με εξελίξεις που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθώς και το ζήτημα του νέου καθηκοντολογίου για τους ΔΕ νοσηλευτές. Στηρίζουμε την κινητοποίηση στις 9/9 (12.00-15.00) στο προαύλιο του νοσοκομείου και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση συνολικά το θέμα της κατάστασης των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας που πάσχουν από χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά μας ειδικά σε μια νησιωτική περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους, κάτι που δεν είναι φυσικά καινούριο, πχ το έχουμε δει πολλά χρόνια τώρα στο κομμάτι της καθαριότητας και όχι μόνο στις δομές υγείας, με τις φαρδιές υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, σημαίνει: ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, απολύσεις, μισθοί πείνας, απληρωσιά, χτύπημα δικαιωμάτων, ανακύκλωση ανεργίας, εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, βαθιά εκμετάλλευση.

Το δε νέο καθηκοντολόγιο για τους ΔΕ νοσηλευτές οδηγεί σε πολυδιάσπαση του κλάδου, τους περιορίζει σε νοσηλευτικές πράξεις που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών τους ενώ τους αναθέτει άσχετα καθήκοντα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι σε συνθήκες ενός ήδη υποστελεχωμένου νοσοκομείου, που δεν περισσεύει κανείς και ήδη οι εργαζόμενοι εργάζονται σκληρά και στηρίζουν όλα τα τμήματα, σε πόση ακόμα μεγαλύτερη κατάντια και αδυναμία λειτουργίας νοσηλευτικών τμημάτων θα οδηγήσει αυτή η απόφαση.

Συνάδελφοι, το όραμα του «νέου ΕΣΥ» που η υγεία μας αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, που η προστασία της μπαίνει στο ζύγι του κόστους-οφέλους, κάτι που φάνηκε και την περίοδο της πανδημίας με τους χιλιάδες νεκρούς, που συνάδελφοί μας κρατιούνται σε αναστολή ενώ είναι τόσο απαραίτητοι, που τα εργασιακά δικαιώματα πάνε περίπατο βλ πόσα χρωστούμενα ρεπό και άδειες οφείλονται, ελαστικές σχέσεις εργασίας με εργολάβους δεν είναι αυτό που θέλουμε.   

Η επιστήμη και η τεχνολογία είναι εδώ για να υπηρετήσουν τις ανάγκες μας για Υγεία, Πρόνοια ειδικά ενός νησιού. Δίνουμε το παρόν μας στην κινητοποίηση της Παρασκευής – Συντονίζουμε τις δράσεις μας και με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο και διεκδικούμε:

  • Όχι στο «νέο ΕΣΥ»! Σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ σε όλες τις πόλεις και τα χωριά.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, όλα τα αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία του νησιού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Στελέχωση με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα με βάση τις ανάγκες του λαού
  • Να παρθούν πίσω οι αναστολές και να γυρίσουν στα πόστα τους οι συνάδελφοι υγειονομικοί!

Η Διοίκηση