24/11/22

Να αποσυρθεί τώρα το άθλιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Νέο χτύπημα στο δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έρχεται να δώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης της ΝΔ για τα νοσοκομεία που κατατέθηκε στη Βουλή και ήδη έχει απορριφθεί από τους υγειονομικούς, οι οποίοι καλούν σε γενικό ξεσηκωμό!

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία και φορείς των νησιών μας να καταγγείλουν άμεσα το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο που:

Προβλέπει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, δυνατότητα χειρουργείου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και την είσοδο στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών με part-time απασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα.

Εν ολίγοις, αυτό το νομοσχέδιο κλείνει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλη μάζα ασθενών και τους στέλνει βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας!       

 

Ξεχωρίζουμε δύο στοιχεία:

1.    Αντί να βελτιωθεί με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές το δημόσιο νοσοκομείο και η τραγική κατάσταση με τις λίστες αναμονής των χειρουργείων και των πανάκριβων θεραπειών, έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και πατάει στην ήδη άθλια κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο νοσοκομείο και στις τεράστιες ελλείψεις –χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας- και πλέον επιβάλλει στον εκάστοτε ασθενή ένα αλισβερίσι με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά μεγαθήρια για επεμβάσεις ή για οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη!

2.    Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών, τους συστήνει να βρουν τη λύση για να αυξήσουν το μηνιάτικό τους στους ασθενείς τους οδηγώντας τους σε ιδιωτικά ιατρεία ή απογευματινά χειρουργεία με το αζημίωτο φυσικά.

Ειδικά στις νησιωτικές περιοχές όπως οι δικές μας (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) που οι δημόσιες δομές υγείας έχουν φτάσει σε άθλια επίπεδα λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης σε ειδικότητες και ελλείψεων σε βασικές υποδομές και ούτως ή άλλως αναγκαζόμαστε πολλοί από εμάς να ταξιδεύουμε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε εισιτήρια, τώρα θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το έξτρα κόστος των ιδιωτικών κλινικών που αναγκαστικά θα γινόμαστε πελατεία τους όσο αντέξει η τσέπη μας. Όλη αυτή η κατάσταση δε, έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

 

 

Όμως η τσέπη μας δεν αντέχει άλλο! Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε:

-       Να αποσυρθεί τώρα το άθλιο νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία

-       Σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, χωρίς επιχειρηματική δράση με ανεπτυγμένη ΠΦΥ σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Όχι στο «νέο ΕΣΥ»!

-       Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, όλα τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

-       Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα κι εξοπλισμό. Κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, όπως προβλέπεται, όταν αυτά δεν παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες (πχ μαγνητικό).

-       Να παρθούν πίσω οι αναστολές και να γυρίσουν στα πόστα τους οι συνάδελφοι υγειονομικοί.

-       Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

 

 

Η Διοίκηση