25/11/22

ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

 


Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Απαιτούμε πλήρεις, σύγχρονες, αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας σε όλα τα επίπεδα


Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας για τη «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» διότι αποτελεί την επίσημη ταφόπλακα στο ΕΣΥ και συντασσόμαστε με τα αιτήματα των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας, γιατί διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ασθενείς να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.

 

Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς.

Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά στις δημόσιες μονάδες υγείας, θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε την περίοδο της πανδημίας.

 

Όλοι γνωρίζουμε πως η λύση στους καθηλωμένους μισθούς των γιατρών δεν είναι να στραφούν στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα υγείας για να βρουν πελατεία, ούτε βέβαια να εξαντλούνται δουλεύοντας ασταμάτητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής τους όσο και των ασθενών. Και πάνω απ’ όλα δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του.

 

Γνωρίζουμε πως ο σχεδιασμός της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ υπήρχε εδώ και χρόνια, ανεξάρτητα εάν καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, στην οποία αποδείχτηκε ο ρόλος που παίζει ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, αφού στην περίοδο της πανδημίας αποδείχθηκε περίτρανα, πως ο ιδιωτικός τομέας ούτε μπορεί κι ούτε «θέλει» να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

 

Μαζί με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς απαιτούμε:

·         Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών.

·         Χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

·         Καμία σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

·         Απαιτούμε πλήρεις, σύγχρονες, αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας σε όλα τα επίπεδα.

 

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

 

O Πρόεδρος

 

Χρήστος Πανούσος

O Γραμματέας

 

Απόστολος Βαλαμώντης