13/12/22

Η πρόταση της εβδομάδας: Ο Ματωμένο Γάμος, Λόρκα


Ο «Ματωμένο γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια παραγωγή ειδικά εκτελεσμένη για την εκπομπή Το θέατρο της Δευτέρας στην ΕΡΤ. Ανέβηκε στη Μαδρίτη το 1833 και σχολιάζει την υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία που ζουν. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. 

Παρακολούθησε από το Θέατρο της Δευτέρας, το Ματωμένο ΓάμοΥπόθεση: Η Μάνα ζει με τον μονάκριβο γιο της, αφού ο άντρας και το άλλο της παιδί

φονεύθηκαν από την οικογένεια των Φελίξ. Ο γιος της, Γαμπρός, ετοιμάζεται να παντρευτεί. Η Νύφη ήταν παλιότερα αρραβωνιασμένη με τον Λεονάρντο -της οικογένειας των Φελίξ- που τώρα ζει παντρεμένος με μια εξαδέλφη της και το παιδί τους. Οι ετοιμασίες ξεκινούν, φτάνει η μέρα του γάμου, αλλά μετά την τελετή η Νύφη και ο Λεονάρντο που μοιράζονται ακόμα το ίδιο ερωτικό πάθος, φεύγουν μαζί και χάνονται στο δάσος. Οι οικογένειες αρχίζουν να τους αναζητούν. Το φονικό δεν αργεί να γίνει. Οι δύο άντρες σκοτώνονται, η Νύφη επιστρέφει με το αιματοβαμμένο νυφικό φόρεμα και η Μάνα θρηνεί.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης.

Συγγραφέας: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Μετάφραση κειμένου: Νίκος Γκάτσος.

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις.

Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου.

Χορογραφίες: Γιάννης Φλερύ.

Χορός: Ελίζα Πάλλη.

Μουσική διδασκαλία: Νίκος Κυπουργός.

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης.

Έτος παραγωγής: 1988.

Παίζουν: Άννα Συνοδινού (Μάνα), Νίκος Τζόγιας (Φεγγάρι), Μαρία Δημητριάδου (γειτόνισσα), Πίτσα Καπιτσινέα (Πεθερά), Στρατής Τσοπανέλης (Γαμπρός), Κώστας Αποστολίδης (Λεονάρντο), Λήδα Δημητρίου (γυναίκα), Τασσώ Καββαδία (δούλα), Γιάννης Αργύρης (Πατέρας), Ελένη Παναγιώτου (Νύφη), Όλγα Τουρνάκη (ζητιάνα), Ελπίδα Μαζαράκη (γειτόνισσα), Σπύρος Δρόσος (παλικάρι), Χρόνης Παυλίδης (παλικάρι), Βασίλης Παπανίκας (ξυλοκόπος), Κώστας Καγξίδης (ξυλοκόπος), Βασίλης Κεχαγιάς (ξυλοκόπος), Ελένη Κεφαλοπούλου (κορίτσι), Γιολάντα Μπαλαούρα (κορίτσι), Λυδία Παπαδημητρίου (κορίτσι), Γιάννης Νικολόπουλος (παλικάρι), Δημήτρης Δρόσος (παλικάρι), Απόστολος Ελευθερίου (παλικάρι).

Διάρκεια: 124΄