9/2/23

Σωματεία Συνταξιούχων Σάμου: Υπόμνημα προς την υφυπουργό υγείας

 

1.  

Τα 3 σωματεία Συνταξιούχων του νησιού καταθέσαμε υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων για το εισόδημα και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη στη σημερινή επίσκεψη στο Νοσοκομείο Σάμου και στο Κ.Υ. Καρλοβάσου από την υφυπουργό υγείας κ.Γκάγκα

Υπόμνημα  προς  την  Κα  Υφυπουργό Υγείας 

Κα  Υφυπουργέ

Εμείς οι συνταξιούχοι του  Δημοσίου  και  ιδιωτικού  τομέα Νομού  Σάμου  βιώσαμε και βιώνουμε το φόβο και την ανασφάλεια για την υγεία μας, όχι μόνο εξαιτίας του ιού,  αλλά και από την τραγική κατάσταση λόγω  έλλειψης  γιατρών  στην  παραμεθόριο περιοχή που  ζούμε  στο Νοσοκομείο  και στην Π.Φ.Υ. Επί πλέον  δεν  υπάρχει  σύμβαση  ιδιωτών  ιατρών  και διαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακριβά τη « ΔΩΡΕΑΝ »  Υγεία.

Βιώσαμε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις με τους μνημονιακούς  νόμους.

Βιώνουμε τις συνέπειες ενός άδικου πολέμου και την μεγάλη ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα, είδη πλατειάς κατανάλωσης ,αεροπορικά  και  ακτοπλοϊκά  εισιτήρια.

 Ζητάμε να ανταποκριθείτε θετικά και να συμβάλετε στην επίλυση των κάτωθι αιτημάτων μας:

  1. Πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όχι  στο νέο νόμο που ενισχύει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
  2. Πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις μας και επιστροφή των αναδρομικών από τις άδικες περικοπές των μνημονιακών νόμων. Κατώτερη σύνταξη στα 650€.
  3. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  4. Να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξιμες αποδοχές.
  5. Καμιά  εμπλοκή της χώρας μας στον  καταστροφικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο ,που έχει συνέπεια την ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.
  6. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια. Μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη. Μείωση της τιμής των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών  εισιτηρίων.
  7. Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ε.Σ.Υ  για το νομό  Σάμου για ιατρό-τεχνολογικό εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών.
  8. Οι νοσηλευόμενοι αν χρειασθούν εξετάσεις που δεν γίνονται στο Νοσοκομείο η δαπάνη να καλύπτετε απευθείας από το νοσοκομείο, όπως ορίζει ο νόμος.   Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου που δεν καλύπτει τα έξοδα των ασθενών που νοσηλεύονται και μετακινούνται για ιατρικές εξετάσεις που παραπέμπει ο θεράπων ιατρός του νοσοκομείου, σε μη συμβεβλημένα ιδιωτικά ιατρεία  και  διαγνωστικά  κέντρα (συμβεβλημένα δεν υπάρχουν στη Σάμο). Κατά παράβαση του νόμου και της απάντησης του Υπουργείου σε υπόμνημά μας.
  9. Να προγραμματισθεί, να αγορασθεί και να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο  μαγνητικός τομογράφος.
  10. Προσλήψεις μονίμων γιατρών στο νοσοκομείο με γρήγορες διαδικασίες, όπως: Γιατρούς ΜΕΘ,  Παθολόγους, 2 Πνευμονολόγους (δεν υπηρετεί αυτή την στιγμή κανένας),  χειρούργους,  Ορθοπεδικούς,  γιατρούς ΤΕΠ , Παιδίατρους, 2 Οφθαλμίατρους και 2 ΩΡΛ ( δεν υπηρετεί αυτή την στιγμή κανένας).
  11. Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και στο υπόλοιπο υγειονομικό  προσωπικό .
  12. Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα  Κ. Υ του Νομού  Σάμου και στο Κ.Ψ.Υ. Το Κ. Υ. Σάμου να  στελεχωθεί με  μόνιμους  γιατρούς και να    λειτουργεί επί  24ώρου . Δημιουργία εργαστηρίων στο ΚΥ Σάμου στο Ισόγειο.
  13. Να διορισθούν μόνιμοι γιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής σε όλα τα           αγροτικά ιατρεία.  
  14. Κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ όλων των εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε μη συμβεβλημένα ιατρεία – εξεταστικά κέντρα, ανεξαρτήτως αν υπάρχει η ειδικότητα ή όχι στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ. Μια και τις περισσότερες φορές τα ραντεβού αργούν και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από τη τσέπη μας.
  15. Να δημιουργηθεί φαρμακείο ΕΟΠΥΥ  για τα φάρμακα υψηλού κόστους  με ειδικευμένο προσωπικό για την άμεση εξυπηρέτηση  πολιτών με σοβαρές παθήσεις.
  16. Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ.
  17. Να στελεχωθεί  το  ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  στην  Σάμο.
  18. Ενίσχυση με προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού για  το  πρόγραμμα  Βοήθεια  στο  σπίτι.

  Κα  Υφυπουργέ

 Τα  παραπάνω αιτήματα  χρειάζονται άμεση πολιτική  παρέμβαση προκειμένου να επιλυθούν και να υλοποιηθούν αντίστοιχα προς όφελος  των πολιτών και ειδικότερα των συνταξιούχων.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας.

 

 

                          Με  εκτίμηση

1. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ.

2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΑΜΟΥ.

3. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ