20/3/23

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού

 

Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Η κυβέρνηση φέρνει αυτές τις μέρες στη βουλή προς ψήφιση ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που προχωράει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ουσιαστικά μετατρέπει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εφαρμόζοντας και στο νερό τις οδηγίες της Ε.Ε. για την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων σε ό,τι αφορά την διανομή, τη συντήρηση, τις υποδομές, την κατανάλωση στην αγροτική παραγωγή.

Στόχος να προχωρήσουν οι επενδύσεις και στον τομέα του νερού απρόσκοπτα, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική για το λαό αφού θα τον επιβαρύνει με μεγαλύτερο κόστος, με αμφιβόλου ποιότητας νερό, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αφού ακόμη και αυτό θα υποτάσσεται στα κέρδη και όχι στο τι έχει ανάγκη ο λαός. Το κράτος ακόμη μια φορά θα παίζει το ρόλο του «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ασφάλεια τους λαού.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, την είδαμε στα Τέμπη. Ήδη υπάρχουν κράτη που λένε το νερό – νεράκι, νοικοκυριά που μένουν χωρίς νερό λόγω χρεών, περιοχές με αμφιβόλου ποιότητας νερό…όλα αυτά θα χειροτερέψουν και θα γενικευτούν.

Διεκδικούμε:

·        Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνηση

·        Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του

·        Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους

·        Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ