26/3/23

Σύλλογοι Γονεών και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Αγ.Κηρύκου: Ψηφίσματα έκτακτης Γ.Σ. για το ζήτημα του σχολικού κτηρίου

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ.

 

   Σε συνέχεια της από 25/1/2023 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Κηρύκου, χαιρετίζουμε τις έως τώρα παρεμβάσεις που έγιναν στο σχολικό κτήριο (αποχετεύσεις, κεντρικός ηλεκτρολογικός πίνακας κλπ)

   Συνεχίζουμε ωστόσο να διεκδικούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την πλήρη αποκατάστασή του έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτό και το δικαίωμά τους σε μία ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

1.     Στατική μελέτη για το κτήριο για να διασφαλίσουμε την τωρινή και μελλοντική του ασφαλή χρήση.

2.     Εφαρμογή των κανόνων αντιπυρικής προστασίας.

3.     Οριστική επίλυση της υγρασίας σε όλους τους χώρους του σχολείου.

4.     Επαναλειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης.

5.     Διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και των γηπέδων του σχολείου.

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

 

    Εμείς οι γονείς του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου Αγ.Κηρύκου Ικαρίας εκφράζουμε την απέραντη θλίψη μας για την ανείπωτη τραγωδία με την εκατόμβη νεκρών- τόσων νέων ανθρώπων- στο σιδηροδρομικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

   Εκφράζουμε το μούδιασμα μας για τους γονείς των θυμάτων που μεγάλωναν και σπούδαζαν τα παιδιά τους για να τους πουν οι «υπεύθυνοι» στο τέλος  ένα ξερό  και άθλιο «εξαϋλώθηκαν»…

    Εκφράζουμε την οργή μας στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος περί «στιγμιαίου λάθους, κακιάς στιγμής, κακιάς (χ)ώρας»… Είναι τραγικό και εγκληματικό το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, να γνωρίζει κανείς σε πρώτο χρόνο σε πιο σημείο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το πλοίο της γραμμής, το αεροπλάνο, τα σουβλάκια που παραγγέλνει, τα σπίτια συνανθρώπων μας να πλειστηριάζονται ηλεκτρονικά, ενώ να μη μπορεί να δει δυο αμαξοστοιχίες που ήταν σε πορεία σύγκρουσης για 12 ολόκληρα λεπτά… Γιατί άραγε ;

    Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους ανθρώπους σε όλη τη χώρα , τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, τους φοιτητές, τους μαθητές, τα ίδια μας τα παιδιά που ξεσηκώθηκαν από την πρώτη στιγμή, βρήκαν στους δρόμους, πραγματοποίησαν πολύμορφες δραστηριότητες και κινητοποιήσεις με μια βασική απαίτηση: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, να μην παραγραφτεί, να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοί».

   Χρέος μας είναι η θλίψη και η οργή που νιώθουμε να μετατραπεί σε διεκδίκηση και αγώνα, να αγωνιστούμε για εμάς, για τις ζωές μας, για τα παιδιά μας, για να μη θρηνήσει ποτέ ξανά γονιός άλλο παιδί! 

    Να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά ακόμα πιο αποφασιστικά ότι «στέρεψαν τα δάκρυα κι έγιναν οργή- τέρμα ως εδώ καμία ανοχή!». Καμία ανοχή στο σύστημά του κέρδους που καμία ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία! Δεν δεχόμαστε ούτε η ζωή μας να πηγαίνει “όπου βγει”, ούτε τα σχολεία μας  να είναι “όπως νά’ ναι”. Η μοναδική στιγμή που «θα κάνουμε ησυχία» είναι όταν τα παιδιά μας κοιμούνται, ΟΧΙ όταν τα σκοτώνουν!

 

ΟΧΙ  «ΝΕΑ ΤΕΜΠΗ»  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

     Όλο το προηγούμενο διάστημα και πολύ πριν το έγκλημα στα Τέμπη, εμείς οι γονείς μαζί με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους, αναδείξαμε προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε πιθανό τρόπο (συνελεύσεις, επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην Περιφέρεια Βορ.Αιγαίου, στον Δήμο Ικαρίας, στην εισαγγελία Σάμου, στα ΜΜΕ κ.α.)  την τραγική κατάσταση και το κτηριακό πρόβλημα του σχολικού συγκροτήματος γυμνασίου και λυκείου Αγ.Κηρύκου. Άρα αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί « ότι δεν γνώριζε, δεν ήξερε…».

    Επειδή ως γονείς θέλουμε να λαμβάνουμε θετική απόκριση από τα παιδιά μας στο μήνυμα «στείλε όταν σχολάσεις », απαιτούμε την άρση της επικινδυνότητας του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη και τη σεισμική δραστηριότητα στις περιοχές μας.

   Εδώ και τώρα ,χωρίς άλλη καθυστέρηση, να υλοποιηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και έργα που θα κάνουν το σχολικό συγκρότημα σύγχρονο και ασφαλές για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους. Μέτρα και συνθήκες που περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια και στο γενικό ψήφισμα της συνέλευσης των συλλόγων γονέων των σχολείων μας στις 25.1.23. Δεν τα παρακαλάμε, δεν τα ευχόμαστε, ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ.

 

 

 

Άγιος  Κήρυκος  Ικαρίας

24/3/23