9/3/23

Δελτίο τύπου από απεργιακές συγκεντρώσεις Σάμου στις 8/3 σε Βαθύ και Καρλόβασι

 


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει το λαό της Σάμου και της Ικαρίας, τους εκατοντάδες που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, δεκάδων σωματείων και μαζικών φορέων, όλους όσοι συμμετείχαν στις πολύ μεγάλες σε όγκο και παλμό συγκεντρώσεις και πήραν μέρος στην απεργία καταδίκης του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη.

 

Σε δύο συγκεντρώσεις στη Σάμο (Σάμος-Καρλόβασι) και μία στην Ικαρία (Άγιος Κήρυκος) ο λαός των νησιών μας απαίτησε δυναμικά να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα ασφάλειας της ζωής των επιβατών και της προστασίας της δουλειάς των εργαζομένων, να πληρώσουν τώρα οι ένοχοι να στηριχθούν οι οικογένειες των θυμάτων και των τραυματισμένων.

 

Στη Σάμο, σε Βαθύ και Καρλόβασι αντίστοιχα, μίλησαν εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου ο Θοδωρής Φιλιππής και ο Γιάννης Σκρίνος μέλη της Διοίκησης, ο Αποστόλης Βαλαμόντης γραμματέας  και ο Χρήστος Πανούσος, πρόεδρος, του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, το Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου, την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Από όλους τους ομιλητές επισημάνθηκε ότι το έγκλημα αυτό έχει την σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας, που επέτρεπαν να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μάλιστα πολλές φορές χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και πιστοποίηση, με μεγάλα κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων εξ αιτίας των λειψών μέτρων. Όλα αυτά είχαν καταγγελθεί δεκάδες φορές από συνδικαλιστές και συνδικάτα, από τεχνικούς και υπευθύνους ασφαλείας προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά καμία κυβέρνηση, καμία εταιρεία δεν πήρε μέτρα που θα απέτρεπαν τέτοιου είδους εγκληματικά δυστυχήματα γιατί κοστίζουν και το κέρδος πάντα θα βρίσκεται πάνω από τον άνθρωπο σ’ αυτό το σάπιο σύστημα. Ακόμα και αν είναι ματωμένο από το αίμα των παιδιών μας.

 

Ήξεραν και ξέρουν. Γι’ αυτό και οι ευθύνες δεν διαγράφονται με το να φορτωθούν στον σταθμάρχη, με την παραίτηση ενός υπουργού. Δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα, ούτε και με μια συγνώμη. Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή πολλών μαθητών και σχολείων στις συγκεντρώσεις με μαθητές από το Μουσικό Σχολείο και το ΓΕΛ στο Βαθύ, ενώ στο Καρλόβασι το λόγο πήραν από το Γυμνάσιο Καρλοβάσου και το Λύκειο εκπρόσωποι των μαθητών. Με δικά τους πανό, πικέτες και συνθήματα έδωσαν έναν εντυπωσιακό νεανικό και δυναμικό παρών. Συγκίνησε όλη τη συγκέντρωση η στιγμή που οι μαθητές του Μουσικού σχολείου τραγούδησαν το υπέροχο τραγούδι του Μ. Λοϊζου «Τίποτα δεν πάει χαμένο».

 

Για πολύ ώρα οι δρόμοι των πόλεων του νησιού μας δονούνταν από τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» , «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή - Τέρμα ως εδώ καμία ανοχή», «Οι ράγες της ανάπτυξης, βάφτηκαν με αίμα ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές», «Χθες ήταν το ΣΑΜΙΝΑ σήμερα τα ΤΕΜΠΗ, τώρα οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη», « “Στείλε μου όταν φτάσεις”, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».

 

Δεν θα αφήσουμε τίποτα να ξεχαστεί και θα τους κάνουμε να πληρώσουν καθημερινά με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας. Μας αξίζει μια καλύτερη ζωή και αξίζει να παλέψουμε γι αυτή. Όλοι στον Αγώνα. Καμιά συναίνεση, καμιά συγχώρεση, κανένας συμβιβασμός.

Η Διοίκηση