20/7/23

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Σάμου: Εδώ και τώρα να υπογραφεί η τοπική κλαδική ΣΣΕ!

 

Σε περιοδείες σε ξενοδοχεία του Πυθαγορείου βρέθηκαν χθες μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου και του Εργατικού Κέντρου, όπου μοίρασαν την παρακάτω ανακοίνωση και συνομίλησαν με συναδέλφους για το ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι έχουν κάνει κουρελόχαρτο ακόμη και την υπάρχουσα ΣΣΕ που είναι υποχρεωτική, για την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές των εργαζομένων και άμεσα να υπογραφεί τοπική κλαδική ΣΣΕ στα ξενοδοχεία την οποία εδώ και καιρό έχει καταθέσει το Σωματείο με το ΕΚΣ. Οι περιοδείες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα σε όλο το νησί.

Ακολουθεί η ανακοινωση:


Έχοντας μπει για τα καλά μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν βλέπουμε για άλλη μια χρονιά πολύ ξεκάθαρα ποιος σηκώνει στις πλάτες του το «τουριστικό θαύμα» και ποιος βάζει τα δισεκατομμύρια στην τσέπη, δουλεύοντας μόνο για ένα πράγμα: Πως θα ξεζουμιστούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι ώστε να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη τους!

Η καθημερινότητα - ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες - για την πλειοψηφία των εργαζομένων είναι δουλειά χωρίς ρεπό, 7 μέρες τη βδομάδα, με 12ωρα, με δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» κάθε βδομάδα. Κυριαρχούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, οι χαμηλοί μισθοί, που βρίσκονται κάτω από αυτούς του 2011, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσω εργολάβων και συμβάσεων ομηρίας.

 

Ήδη σε πολλές περιοχές τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι τόσα πολλά που δεν κανείς δεν μπορεί να πει πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά λόγω «κακού εργοδότη». Τα τελευταία περιστατικά συναδέλφων ντελιβεράδων που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο, των μαγείρων που καίγονται με λάδια στις κουζίνες, των καμαριέρων που τσακίζονται από την εντατικοποίηση, των σερβιτόρων - δυτών για να βγάλουν το χρονιάτικο εισόδημα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που γίνεται όλο και πιο άσχημη για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό.

 

Ø  Ψάξου και μόνος σχετικά με:

ü  Το περιστατικό στη Ρόδο τον ‘’κολυμβητή’’ σερβιτόρο

ü  Τον μάγειρα που κάηκε από λάδι στην Κρήτη

ü  Τις ρήτρες 5000€ στα συμβόλαια εργαζομένων αν θελήσουν να παραιτηθούν

ü  Ο μάγειρας που λιποθύμησε από υπερκόπωση στην Κρήτη

ü  Με τον 1 νεκρό διανομέα κάθε μήνα την τελευταία 5ετία

ü  Τον εργαζόμενο στην Πάργα που ξυλοκοπήθηκε επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

Οι σακατεμένες από τις υπερωρίες καμαριέρες, τα διαλυμένα μυοσκελετικά των σερβιτόρων, με τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας και τα εκατομμύρια πιάτα που βγάζουν οι μάγειροι καθημερινά, δείχνουν την «πρόοδο» και την «ευημερία» που φέρνει για τους πολλούς η ανάπτυξη των κερδών των λίγων. Τα δεκάδες μικρά και μεγάλα εργοδοτικά εγκλήματα που η νομοθεσία βαφτίζει «ατυχήματα», η σκληρή καταπόνηση του σώματος που έχει για «κόστος» την ικανότητα για εργασία, μέχρι και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν πρόοδο σε έναν κλάδο μάλιστα που δεν έχει την ίδια επικινδυνότητα με αυτόν της βιομηχανίας.

 

Ø  Παρότι οι κλαδικές ΣΣΕ στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό έγιναν υποχρεωτικές, δεν εφαρμόζονται παρά μόνο στο 10% των επιχειρήσεων, οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ, αν και ελάχιστοι, όταν γίνονται καταγράφουν σοβαρές παραβιάσεις. Και όλα αυτά ενώ από το 2013 ο Τουρισμός και τα έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

 

Συνάδελφοι, δε θα συνηθίσουμε αυτές τις συνθήκες! Δε θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω!

Ø  Πάλεψε μαζί μας!

Το Σωματείο μας μαζί με το Εργατικό Κέντρο Σάμου έχουν καταθέσει εδώ και καιρό στην Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, χωρίς να έχουν πάρει ακόμη καμιά απάντηση , πρόταση να υπογραφεί τοπική κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, 5μερο-8ωρο-40ωρο, δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα, διάλλειμα και χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πληρωμή υπερωριών, Σάββατων και Κυριακών, προϋπηρεσίας, ανθυγιεινής εργασίας, επαναφορά και επέκταση βαρέων και ανθυγιεινών, καθορισμό καθαρισμού μέγιστου αριθμού δωματίων, να δίνεται μηνιαία εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας είναι μόνο κάποια από αυτά  που διεκδικούμε.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ!

 

Με την πάλη μας, με την αλληλεγγύη μας, συλλογικά και οργανωμένα θα επιβάλλουμε τους όρους μας στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Κανένας συνάδελφος να μην νιώσει απροστάτευτος.

Αλλιώς χτυπάς με το ένα δάκτυλο και αλλιώς με την γροθιά. Αυτή είναι η δύναμη του σωματείου. Αυτή είναι η έννοια της δικής σου συμμετοχής. Όταν μόνος δεν μπορείς, όλοι μαζί οι εργαζόμενοι μπορούμε, και αυτό φοβούνται!

 

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ! * ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ! * ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ!


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ