18/9/23

Να σημάνει Απεργιακός Ξεσηκωμός παντού, Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΣΑΜΟΣ: Βαθύ, Εργατικό Κέντρο Σάμου στις 10.00 π.μ.

ΙΚΑΡΙΑ: Εύδηλος, στις 11.00 π.μ.

 

Να σημάνει Απεργιακός Ξεσηκωμός παντού ενάντια στην επίθεση που δέχεται η ζωή μας, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέλει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους.

 

Την ώρα που ο λαός της Θεσσαλίας είναι ακόμα θαμμένος στη λάσπη, αντιμέτωπος με μια υγειονομική βόμβα αλλά και την επιβίωση του, την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας μετράνε τις καταστροφές τους από τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση από την πίσω πόρτα φέρνει προς ψήφιση το αντεργατικό έκτρωμα που στην ουσία του καταργεί το 8ωρο-πενθήμερο δίνοντας την δυνατότητα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν νόμιμα πλέον τους εργαζομένους βάζοντας τους να δουλεύουν 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες την εβδομάδα, φέρνει νέα επίθεση στο δικαίωμα στην Απεργία.

Μάλιστα, το παρουσιάζει τόσο όμορφα και ειδυλλιακά που μας κάνει να αναρωτηθούμε, γιατί εφόσον είναι τόσο θετικό το νομοσχέδιο δεν το συμπεριέλαβε στις προεκλογικές της εξαγγελίες εφόσον φαίνεται ότι το είχε έτοιμο; Για να καλύψει κιόλας τη βρωμιά της πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε το δήθεν «ξεπάγωμα» των 3τιών από το 2024 για να σπείρει την ανοχή και τον εφησυχασμό στην εγκληματική πολιτική της.  Ουσιαστικά διαγράφει 12 χρόνια δουλειάς για τους εργαζόμενους που έχουν συγκεντρώσει 20 χρόνια προϋπηρεσίας και δεν είχαν πάρει τις τρείς τριετίες μέχρι το 2012 και προχωρά και σε απαράδεκτους συμψηφισμούς με τον υπάρχον μισθό.

Συνοπτικά στα βασικότερα σημεία του εκτρώματος:

·        Επιτρέπει την εργασία 13 ώρες τη μέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, με βάση οδηγία της Ε.Ε., νομιμοποιεί την πολλαπλή απασχόληση και τη δουλειά πέρα των 40ωρών την εβδομάδα!

·        Προβλέπει περίοδο «δοκιμής» για τους εργαζόμενους για 6 μήνες, και απόλυση σε αυτό το διάστημα χωρίς αποζημίωση ή ακόμη και αν υπάρχει σύμβαση ορισμένου χρόνου!

·        Εισάγει συμβάσεις ακόμα και μηδενικών ωρών, που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης! Καταργεί το 5ήμερο.

·        Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες για 3ωρη απασχόληση, με ειδοποίηση για δουλειά ακόμα και 24 ώρες πριν, διαμορφώνοντας μια ζωή λάστιχο για τους εργαζόμενους!

·        Συμπληρώνει τον εγκληματικό νόμο Χατζηδάκη, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας με την δικαιολογία της «ψυχολογικής βίας», με την απειλή ακόμα και φυλάκισης. Σίγουρα όμως η ψυχολογική βία δεν υφίσταται εάν κάποιος προσπαθεί να πείσει τον εργαζόμενο να μην απεργήσει!

Παράλληλα με αυτό το σάπιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει καθαρά στους εργαζομένους πως θα δουλεύουν όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης παίρνοντας ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που εκείνη, χέρι-χέρι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, έχει διαμορφώσει νομιμοποιώντας πλέον τις καταστάσεις που άλλοτε θα τις ονομάζαμε αυθαιρεσίες.

 

Αντί να πάρει μέτρα για την προστασία του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα σε διάφορα σημεία ανακοινώνει την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αλλά και την πιο γρήγορη εκταμίευση του ταμείου ανάκαμψης και το μοίρασμα του στους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να προχωρήσει το φαγοπότι πάνω στα καμένα και τα πλημμυρισμένα που άφησε πίσω η πολιτική της.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με εκκωφαντικό τρόπο πως το κράτος είναι γρήγορο και αποτελεσματικό όταν είναι να περάσει αντεργατικά νομοσχέδια, να καταστείλει αγώνες εργαζομένων, να ξεσπιτώσει τον λαό με πλειστηριασμούς αλλά απρόθυμο και ανίκανο όταν πρόκειται να προστατέψει τον κόσμο από φυσικές καταστροφές!

 

Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να σκεφτεί αν τελικά είναι επιλογή του να δουλεύει σε 2 ή παραπάνω δουλειές προκειμένου να μπορέσει να καλύψει όλες τις βασικές του ανάγκες ή αν είναι υποχρεωμένος γιατί δεν «βγαίνουν τα κουκιά» μόνο με τον έναν μισθό.

Για αυτόν το λόγο: Όλοι στον αγώνα! Όλοι στην απεργία, διεκδικώντας:

·        Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα ΤΩΡΑ!

·        Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

·        Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις εξασφαλίζοντας τα χρόνια προϋπηρεσίας σε όλους.

·        Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.

·        Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.

·        Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.

·        Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.

·        Σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες σε θάλασσα, στεριά και αέρα ενάντια στην πολιτική κόστους-οφέλους που βάζει το κέρδος των επιχειρηματιών και εφοπλιστών μπροστά από την ανθρώπινη ζωή.

·        Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το ΚΥΤ Σάμου και όλη τη χώρα, να κλείσουν όλες οι υπερδομές-φυλακές. ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμένουν εδώ. Να σταματήσει η φονική πολιτική των απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των υπερδομών-φυλακών. Απεμπλοκή της χώρας από της ιμπεριαλιστικούς πόλεμους και επεμβάσεις.

·        Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με συχνούς ελέγχους και στελέχωση τμήματος της επιθεώρησης εργασίας στο νομό μας.

·        Αποκατάσταση όλων των ζημιών από το σεισμό και να γίνουν έργα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικής προστασίας με σκοπό την πρόληψη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 

«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα

αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας»

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΕΚΣ