3/11/23

Ομιλία Εργατικού Κέντρου Σάμου στην Παναιγαιακή κινητοποίηση για την Υγεία στις 2/11 στη Σάμο


 Συναδέλφισσες και συναδέλφοι,

Σήμερα, στέλνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας: Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας!

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας!

γιατί δεν θέλουμε να θρηνούμε άλλες χαμένες ζωές επειδή δεν είχαμε γιατρό, δεν είχαμε ασθενοφόρο, επειδή δεν μπορέσαμε έγκαιρα να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.

Η σημερινή κινητοποίηση και ο παναιγαιακός συντονισμός είναι αποτέλεσμα σειράς κινητοποιήσεων που έχουμε κάνει στο νησί και στο νομό μας.

Εκ μέρους του ΕΚ χαιρετίζουμε τα 142 συνδικάτα και συλλόγους, τα Εργατικά Κέντρα και Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ από τα νησιά του Αιγαίου, τα 51  στο νομό μας, που μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, ενώ διαρκώς προστίθενται και άλλα και συντονισμένα, με κοινό πλαίσιο πάλης, σήμερα διαδηλώνουμε στα νησιά μας και τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη έξω από το υπουργείο υγείας Αθήνα στις 6 το απόγευμα.

Χαιρετίζουμε όλους τους νησιώτες που βρίσκονται στο πόδι. Στην Ικαρία, στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κώ, στην Λήμνο, στη Σύρο, στην Πάρο, ακόμη και στην Νίσυρο, σε όλο το Αιγαίο!

Είναι μια μεγάλη στιγμή για το εργατικό κίνημα της Σάμου που μπόρεσε να οργανώσει αυτόν τον αγώνα. Αγώνα που φυσικά πρέπει να έχει συνέχεια και διάρκεια.

Είναι μεγάλη στιγμή για τα νησιά μας που ενώνουν τη φωνή τους και από κοινού παλεύουν και διεκδικούν Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

Είναι σημαντικό που οι νησιώτες δεν μένουν απλά στην αγανάκτηση, στο σιχτίρισμα και στις ευχές να μην μας τύχει κακό, αλλά βγαίνουν στο δρόμο, μπαίνουν στον αγώνα, οργανωμένα παλεύουν και απαιτούν αναβάθμιση όλων των δομών υγείας τώρα!

 

Δεν ανεχόμαστε άλλο να έχουμε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε ειδικότητες, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, με κτήρια κατεστραμμένα, με διαλυμένο ή ανύπαρκτο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Τα ραντεβού στις δημόσιες δομές να είναι μετά από μήνες και αν πρέπει να πας σε ιδιώτη ή να πας Αθήνα να πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

Αλλά συνάδελφοι για την κατάσταση στον τομέα της υγείας δεν φταίει η κακιά μας η μοίρα. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατη αυτή η εγκατάλειψη, αυτή η επικίνδυνη κατάσταση που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

 

Την τραγική κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας τη δημιούργησαν με την πολιτική τους όσοι κυβέρνησαν. Με όποιο μείγμα κι αν εφάρμοσαν. Με όποια σύνθεση, δεξιά – κεντροδεξιά – κεντροαριστερή - αριστεροδεξιά ή άλλου τύπου κυβερνήσεις έβαλαν το χέρι τους και μας πετσοκόβουν καθημερινά παροχές και μας αφήνουν χωρίς γιατρούς.

 

Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και όσοι αιρετοί και κομματικοί παράγοντες στηρίζουν ή κάνουν τα στραβά μάτια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχουν σοβαρή ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στο Νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, στο ΕΚΑΒ.

Και αυτό γιατί είναι μια πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών της ιδιωτικής υγείας, στους οποίους μας σπρώχνουν καθημερινά.

Η πολιτική αυτή μετράει διαρκώς πόσο κοστολογείται το οτιδήποτε, για να μην «εκτρέπονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι» … έχει ως κριτήριο να μειώνεται διαρκώς το κόστος λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, εις βάρος της ασφάλειας, της πρόνοιας, της πρόληψης, της περίθαλψης, της αποθεραπείας, της φαρμακευτική αγωγή.

 

Γι αυτό συμπατριώτες και συμπατριώτισες,

Εμείς είμαστε εδώ. Για να δηλώσουμε ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται σε όλους ισότιμα και δωρεάν.

Την ώρα που ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων για ένα κάρο ζητήματα που είναι και εις βάρος του λαού, είναι απαράδεκτο να μας αφήνουν απροστάτευτους χωρίς ασφαλείς, δημόσιες και δωρεάν υψηλού επιπέδου παροχές υγείας.

 

Δεν είναι δυνατόν να δίνουν λεφτά για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία, για να έχουμε στρατό εκτός συνόρων και φρεγάτα έξω από την Παλαιστίνη συμβάλλοντας με την στάση τους τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ, τη γενοκτονία και τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών και αμάχων κόντρα στο αίσθημα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού και να μην προσλαμβάνουν παιδιάτρους ή να παίρνουν γιατρούς μόνο για το καλοκαίρι που είναι τουριστική η σεζόν και ακόμη και εκεί πάλι με ελλείψεις.

Είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την ζωή μας η ανυπαρξία γιατρών εργασίας, επιθεωρήσεων εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια. Τα  δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» δεν είναι αποδεκτά ως «κανονικότητα».

Δεν μπορεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να μην έχουμε παιδοψυχιάτρους και παιδοψυχολόγους, να άτομα με ειδικές ανάγκες να μην έχουν ένα πλήρως στελεχωμένο ΚΕΦΙΑΠ με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η συγκέντρωσή μας, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, ότι όταν πάρουμε ως λαός την υπόθεση στα χέρια μας, μπορούμε να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Το έχουμε δει να γίνεται στην πράξη. Το δίκιο του αγώνα μας, η μαζικότητα και η οργανωμένη δράση μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να ανακόψει νέα μέτρα εις βάρος της υγείας μας.

 

Γιατί είναι σωστό και δίκαιο να Διεκδικούμε:

ü Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

ü Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ειδικότητες που λείπουν ή που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο Σάμου όπως οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, πνευμονολόγοι, ογκολόγοι, δερματολόγοι, αγγειολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, 3 γενικής ιατρικής για το τμήμα των επειγόντων και επιπλέον από τις ειδικότητες που υπηρετούν, 2 ενταντικολόγοι, 2 παθολόγοι, 2 γενικής χειρουργικής, 2 αναισθησιολόγοι, 2 ορθοπεδικοί, 3 παιδίατροι, 3 ακτινοδιαγνώστες.

ü Στελέχωση για λειτουργία σε 24ωρη βάση και πλήρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα Κέντρα Υγείας Καρλοβάσου και Βαθιού.

ü Στελέχωση σε Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία με γιατρούς γενικής ιατρικής και με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής.

ü Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό

ü Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ για κάλυψη όλου του νησιού με 3 ασθενοφόρα όλο το 24ωρο. Να στεγαστεί το ΕΚΑΒ σε κατάλληλο κτήριο.

ü Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

ü Ανανέωση και επισκευή όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλες τις δημόσιες δομές του νησιού, μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο Σάμου.

ü Άμεση ανακαίνιση του κτηρίου του ΚΕΦΙΑΠ, στελέχωσή του με παιδιάτρους, παθολόγους, εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, διοικητικούς και προσωπικό καθαριότητας.

ü Στελέχωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας σε προσωπικό, ειδικά με παιδοψυχολόγο και παιδοψυχίατρο.

ü Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό.

ü Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

ü Στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Σάμο.

ü Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς

ü Να στελεχωθεί πολυιατρείο με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους στο ΚΥΤ της Σάμου που να λειτουργεί όλο το 24ωρο.

ü Εξετάσεις και μετακινήσεις ασθενών που δεν μπορεί να γίνουν στο νοσοκομείο να καλύπτεται η δαπάνη από το νοσοκομείο.

ü Κάλυψη όλων των δαπανών σε ιατρικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΠΥ όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ιατρού σε δημόσια δομή του νησιού άμεσα.

Στηρίζουμε τη σημερινή απεργία των εργαζόμενων στο ΕΟΔΥ και ζητάμε τη μονιμοποίησή τους

Στηρίζουμε τη σημερινή απεργία των μαχόμενων υγειονομικών και είμαστε στο πλευρό τους και στους αγώνες γιατί η υγεία είναι υπόθεση όλων μας.

 

Συναδέλφισες συνάδελφοι,

Τις μέρες που μένουν με κάθε τρόπο και μέσο συμβάλουμε όλοι για να μεγαλώσουν οι συμμετοχές και οι υπογραφές στο κοινό πλαίσιο.

Και από δω απευθύνουμε κάλεσμα στου συλλόγους σαμιωτών της Αθήνας και του Πειραιά. Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε όσους γνωρίζαμε. Όπως επίσης και στα Εργατικά κέντρα του Λεκανοπεδίου όπως της Αθήνας, του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ελευσίνας, στα ναυτεργατικά σωματεία και στα σωματεία των υγειονομικών της αττικής, στην ΟΕΝΓΕ όπου ζητάμε να μας στηρίξουν συνδράμοντας με το να ενημερώσουν του νησιώτες εργαζόμενους της περιοχής τους.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών από αθηναίους νησιώτες με το πλαίσιο πάλης μας, βρίσκεται στο site του Εργατικού για όποιος θέλει να το στείλει σε κάποιον δικό του ή σε συλλόγου των αθηνων.

Δεν αφήνουμε συμπατριώτη μας που ζει αττική που να μην τον ενημερώσουμε να είναι στη συγκέντρωση στο υπουργείο τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, όπου περιμένουμε απάντηση αύριο μια και έχουμε πιέσει να γίνει συνάντηση με αντιπροσωπεία από όλο το Αιγαίο.

Δηλώνουμε συμμετοχές από τη Σάμο εδώ ώστε να μπορούμε καλύτερα να οργανωθούμε.

 

Συνάδελφοι, ο αγώνας μας για να στελεχωθούν οι δομές δημόσιας υγεία στα νησιά μας και να μπορούμε με αξιοπρέπεια να ζούμε στον τόπο μας απολαμβάνοντας το 2023 όλες τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι καθήκον όλων μας.

Ραντεβού τη Δευτέρα, αν και τίποτα δε σταματάει εδώ, συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας!

Καλή δύναμη σε όλους με αισιοδοξία!

Βάσω Βρυνιώτη

Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΣ