12/11/23

Η πρόταση της εβδομάδας: «Εδώ Πολυτεχνείο», Δημήτρης Μακρής

 

«Εδώ Πολυτεχνείο» του Δημήτρη Μακρή, 1974

δες εδώ το "Εδώ Πολυτεχνείο"

Η πρώτη ταινία του Δημήτρη Μακρή, «Εδώ Πολυτεχνείο» είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 και ταυτόχρονα μια μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής όπου κάθε μορφή δράσης ήταν καθοριστική στην αντίσταση κατά του φασισμού.Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που μεταφέρει το κλίμα και τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με μια ανασύνθεση κινηματογραφικών επικαίρων και δραματοποιημένων διασυνδετικών σκηνών. 

Αποτελείται από θραύσματα υλικού (φωτογραφίες, παράνομα κινηματογραφημένο υλικό από την Αθήνα από Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές και φοιτητές καθώς και δραματοποιημένες σκηνές με ηθοποιούς). Η ταινία προέκυψε από την ανάγκη διατήρησης της εικόνας της εξέλιξης των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή της δικτατορίας.

Στην ταινία υπάρχουν πλάνα που έχουν κινηματογραφηθεί από φοιτητές που βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη. Η ελληνική αφήγηση είναι του Αλέξανδρου Παναγούλη - στα ιταλικά αφηγείται ο γερουσιαστής Ουμπέρτο Τερατσίνι.