9/11/23

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ και στην απεργία τους

 

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην αυριανή απεργία των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ της Σάμου και όλης της χώρας, οι οποίοι διεκδικούν να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Πάνω από 1.000 συμβασιούχοι στον ΕΟΔΥ εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα απειλούνται με απόλυση. Οι εργαζόμενοι αυτοί τόσα χρόνια διαχειρίζονται την εκρηκτική κατάσταση στα hotspot στη Σάμο, στα άλλα νησιά και σε όλη τη χώρα για τις υγειονομικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες προσφύγων και μεταναστών. Με τις κινητές μονάδες ΤΟΜΥ στάθηκαν παλικαρίσια την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού και ήταν στην πρώτη γραμμή πηγαίνοντας από περιοχή σε περιοχή έχοντας, για όλα αυτά που κάνουν, ελάχιστα μέτρα προστασίας χωρίς ανθυγιεινό επίδομα, ενώ είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένα μηνών.

Τώρα η κυβέρνηση ακολουθώντας και συνεχίζοντας μια πολιτική υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, αφού τους χρησιμοποίησε όπου τους χρειαζόταν  τους δείχνει την πόρτα της εξόδου γιατί τόσοι εργαζόμενοι αποτελούν κόστος, αφού στόχος άλλωστε είναι οι στοιχειώδεις παροχές υγείας μέσα σε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου είναι στο πλευρό του σωματείο τους και σε όσους αύριο 10 Νοέμβρη απεργούν. Επίσης καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση στο ΚΥΤ της Σάμου, όπου πέρα όλων των άλλων προβλημάτων σε μια δομή χωρητικότητας 2.055 ατόμων διαμένουν πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πάνω από 3 μήνες δεν υπάρχει νερό για κανέναν εκτός 6 ωρών την μέρα, με αποκορύφωμα σήμερα να μην υπάρχει σταγόνα. Αυτό δημιουργεί μια πολύ επικίνδυνη υγειονομική βόμβα για εργαζομένους και διαμένοντες με σοβαρό τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και μολύνσεων.

Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους του ΕΟΔΥ και διεκδικούμε:

§  Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των ΚΟΜΥ και του προγράμματος «Philos».

§  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες (διερμηνείς, ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μαίες, διασώστες κ.ά.).

§  Να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα που τους χρωστάνε

§  Να δίνονται όλα τα μέσα προστασίας, μετακίνησης και ό,τι χρειάζονται για να παρέχουν υπηρεσίας υγείας

§  Άμεσα να λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης στο ΚΥΤ της Σάμου. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ