7/1/24

'Οχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια- Κινητοποίηση Πέμπτη 11 Γενάρη, 6 μμ πλατεία Καρλοβάσου

 


Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους!


Όλοι στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 11 Γενάρη, στις 6 μμ στην πλατεία Καρλοβάσου


Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά με το νομοσχέδιο που φέρνει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κάνει ξεκάθαρο πως θέλει παιδεία για τους λίγους που έχουν να πληρώσουν, βάζοντας εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών του λαού. Παίζει με τη νοημοσύνη μας όταν μιλάει για ‘’μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια’’, λες και ο κάθε ιδιώτης θα κάνει μια επιχείρηση όχι για το κέρδος του, αλλά για τις ανάγκες της κοινωνίας. Τα επιχειρήματα που προτάσσει, πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βελτιώσουν και τα δημόσια είναι γελοία, εφόσον υπάρχει το τρανταχτό παράδειγμα στο τομέα της υγείας όπου τόσα χρόνια η συνύπαρξη ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών όχι μόνο δεν έχουν βελτιώσει το ΕΣΥ αλλά είναι και ο κυριότερος λόγος που η δημόσια υγεία βρίσκεται σε αυτή την τραγική κατάσταση.

Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει θα κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας εφόσον ήδη η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με ένα πανάκριβο σχολείο έχοντας να πληρώσει τα φροντιστήρια και ακόμα και αν τα καταφέρουν οι μαθητές να περάσουν σε μία σχολή το χέρι πρέπει να μπει βαθιά μέσα στην τσέπη για το κόστος ζωής που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις.

Επίσης με την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο τα πτυχία Όταν ήδη δεν εξασφαλίζουν την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, με 1/3 πτυχιούχους να ετερο-απασχολούνται και 1/4 να είναι άνεργοι… Οι νέες κατηγορίες αποφοίτων στο ίδιο επάγγελμα θα έχουν δεδομένες συνέπειες: Πιο πολλοί άνεργοι, πιο πολλοί ετερο-απασχολούμενοι, πιο μεγάλη δυνατότητα για την εργοδοσία να «βρίσκει» τον «κατάλληλο» σε «συμφέρουσα τιμή».

Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτό το νομοσχέδιο είναι νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές, θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα και όχι μια παιδεία-εμπόρευμα!

Διεκδικούμε:

- Απόσυρση του νομοσχεδίου-αντιδραστική τομή!

- Όχι στα ιδιωτικά - μη κρατικά πανεπιστήμια. Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16.

- Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.

- Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων. Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών - εργαζομένων στα Πανεπιστήμια.

- Αποκατάσταση όλων των ζημιών των κτηρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο από το σεισμό.

Καλούμε σε στήριξη της κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στην  πλ. Καρλοβάσου στις 18:00 για να δώσουμε δυναμική απάντηση στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ