27/2/24

Μάριος Βαλωμένος: Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε;

 

Συνάδελφοι, την Τετάρτη έχουμε Απεργία.

Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί όλα τα μέλη αλλά και όλους τους εργαζόμενους των νησιού μας σε μαζική συμμετοχή.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο εμπόριο να απεργήσουν γιατί δεν αντέχονται άλλο τα εξαντλητικά ωράρια και οι χαμηλοί μισθοί. Τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ γιατί είδαν από πρώτο χέρι τι θα πει να πλουτίζουν οι μεγαλοσουπερμαρκετάδες στον κορονοϊό και εμείς να μετράμε θύματα, ενώ ακόμη και σήμερα να αυγατίζουν τα κέρδη τους και τα καλάθια των νοικοκυριών να είναι σχεδόν άδεια. Τους οδηγούς, τους κούριερ, τους συναδέλφους στις μεταφορές γιατί όλη μέρα παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα πάνω σε ένα τιμόνι χωρίς σταματημό, ενώ οι περισσότεροι έχουν μυοσκελετικά από τα κουβαλήματα. Όσους εργάζονται σε γραφεία γιατί ο μισθός είναι χαμηλός και δεν φτάνει ούτε μέχρι τα μισά του μήνα, όσες είναι καθαρίστριες και δεν αντέχουν άλλον να βγαίνουν στη σύνταξη σε μεγάλη ηλικία.

Στις 28 Φεβρουαρίου απεργούμε με δυο λέξεις γιατί δεν θέλουμε να κουκουλωθεί η δολοφονία 57 ανθρώπων, ως επί το πλείστων παιδιών, στα Τέμπη και να θρηνούμε νεκρούς για τα κέρδη τους.

Γιατί δεν αντέχουμε άλλο την οικονομική εξαθλίωση και φτώχια. Γιατί η ακρίβεια μας έχει τσακίσει, μας αναγκάζει να κάνουμε δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα και είμαστε χρόνια ολόκληρα χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, με κλεμμένα δώρα και επιδόματα πολλές φορές, με κλεμμένες τις τριετίες μας.

Γιατί μας έχουν αφήσει χωρίς γιατρούς, χωρίς σύγχρονα μηχανήματα, να θρηνούμε συνανθρώπους μας ή με το χέρι στην τσέπη γιατί και η υγεία γι’ αυτούς είναι κέρδος.

Γιατί δεν μπορούμε για να σπουδάσουμε τα παιδιά μας να θέλουμε άλλο ένα μηνιάτικο για φροντιστήρια και όταν έρθει η ώρα να σπουδάσουν να δυσκολευόμαστε ακόμη περισσότερο, ενώ αν τελειώσουν να είναι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, κακοπληρωμένα και αυτά όπως και εμείς.

Γιατί στην τελική δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας στις μηχανές του πολέμου τους. δεν ανεχόμαστε να αιματοκυλιόνται λαοί όπως οι Παλαιστίνιοι και μείς σαν χώρα να στέλνουμε φρεγάτες και στρατό σε εμπόλεμες περιοχές συμμετέχοντας στον πόλεμο, ενώ δεν έχουμε καμιά δουλειά έξω από τα σύνορά μας..

Στις 28 Φεβρουαρίου απεργούμε γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα κόσμο χωρίς Τέμπη, χωρίς διαρκείς κοιλάδες των Τεμπών στους χώρους δουλειάς. Για μια κοινωνία άλλη που η αξία της ζωής θα έχει πρωταρχική σημασία και όχι τα κέρδη αυτών που μας εκμεταλλεύονται και μας εξουσιάζουν.

Την Τετάρτη στεκόμαστε δίπλα στο σωματείο μας και διαδηλώσουμε την ανάγκη μας για μια καλύτερη κοινωνία, για μια πιο δίκαιη ζωή και για δουλειά με δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών μας!

Βαλωμένος Μάριος

πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπάλληλων Νομού Σάμου και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου