22/2/24

Ψήφισμα της ΓΣ του ΕΚΣ ενάντια στην αποστολή φρεγάτας και την συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο

 

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Σάμου

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΕΕ!

 Κανένα πολεμικό πλοίο και ένστολος στην Ερυθρά Θάλασσα

και έξω από τα σύνορα

Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης


Οι Αντιπρόσωποι της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Σάμου εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα. Καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ελληνική φρεγάτα στην περιοχή με πρόσχημα της ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της προστασία των ελληνικών πλοίων.

 

Η ενέργεια αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της κλιμάκωσης και βοήθειας της επιθετικότητας του κράτους δολοφόνου τους Ισραήλ κατά του Πλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.

 

Η αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή, εμπλέκει το λαό μας ακόμη πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η ενέργεια αυτή μας καθιστά στόχο, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη μετράμε αρκετά εμπορικά πλοία ελληνικά που έχουν δεχτεί επίθεση με κίνδυνο για τους ναυτεργάτες. Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει και να κλείνει τα ματιά. Ο λαός μας βρίσκεται σε κίνδυνο χωρίς να είναι επιλογή του.

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό που χρόνια τώρα για το δικό του ανεξάρτητο κράτος και αντ’ αυτού υφίσταται διώξεις, βασανισμούς, φυλακίσεις, ζει σε καθεστώς κατοχής και απαρτχάιντ. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η μαζική σφαγή του.

 

Απαιτούμε η χώρα μας να σταματήσει τώρα την εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό κουβάρι και στο έγκλημα της γενοκτονίας ενός λαού, με τη βάση της Σούδας, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, το στρατηγείο της Λάρισας κλπ για να εξορμούν οι δολοφόνοι.

 

Στεκόμαστε στο πλευρό όσων στρατευμένων σηκώνουν φωνή αντίδρασης, που τολμούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που στέλνουν τα παιδιά μας να πολεμήσουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας για ξένα συμφέροντα. Οι αποστολές αυτές δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την άμυνα της χώρας μας !

 

Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι με όσους παλεύουν σε τούτο τον κόσμο για την ειρήνη απ’ άκρη σ’ άκρη από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία, για να ζουν οι λαοί ελεύθεροι και μονιασμένοι και στις πέντε ηπείρους. Είναι με όσους ακόμα κι αν ματώσουν πέφτουν με το σήμα της νίκης στο χέρι τους, με αυτούς που τα βάζουν με τα θηρία του κέρδους και προτάσσουν την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

 

Ζητάμε:

-   Να σταματήσει άμεσα κάθε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

-  Ούτε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», ούτε κανένα πολεμικό πλοίο και στρατιωτικός στην Ερυθρά Θάλασσα και έξω από τα ελληνικά σύνορα.

-   Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις του θανάτου και να σταματήσει η χώρα να διευκολύνει τους φονιάδες των λαών.

-    Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

-      Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

-      Καμία δίωξη στρατευμένου που εκφράζει την αντίθεσή του στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

-    Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Απεγκλωβισμός τους από το νησί και τη χώρα. Να κλείσουν στα στρατόπεδα-φυλακές στη Σάμο και στην υπόλοιπη χώρα.

-     Να σταματήσει η φονική πολιτική των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων.

-   Να καταργηθούν οι συμφωνίες Δουβλίνου και η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, με διαδικασίες υποβολής ασύλου από τον ΟΗΕ στην Τουρκία να μετακινούνται με ασφάλεια προς τις χώρες προορισμού τους.

 

Συνεχίζουμε να μαζεύουμε υγειονομικό υλικό για το λαό της Παλαιστίνης σε Σάμο και Ικαρία (δες αναλυτικά εδώ).

 

 

Η Γ.Σ. των Αντιπροσώπων του Ε.Κ.Σ.

18-02-2024