18/4/24

Δελτίο Τύπου από την Απεργιακή Συγκέντρωση της Ικαρίας στις 17 Απρίλη

     «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου στην πλατεία Αγ.Κηρύκου, ως συνέχεια της τεράστιας απεργίας στις 28 Φλέβάρη, με εργαζόμενους από κάθε χώρο να απαιτούν συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς ,να παρθούν μέτρα για την ακρίβεια, να μην μείνει ατιμώρητο το έγκλημα στα Τέμπη.

      Την απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό Γιάννης Κράτσας από τον Σύλλογο
Αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας. Ακολούθησαν με παρεμβάσεις: η Μοσχάνθη Μαυρίκη από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας & την Ομάδα Γυναικών Αγ. Κηρύκου, η Αθηνά Γλαρού από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων, ο Χρήστος Δάμαλος από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, η Πόπη Μπουζάκη  από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας.

    Στην κεντρική ομιλία της Κατερίνας Χατζηαργυρίου εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου τονίστηκαν μεταξύ άλλων:

   «…Δίνουμε τη μάχη να κρατήσουμε όρθιους όσους αποφασίζουν να σηκωθούν! Να αντιδράσουν, να διεκδικήσουν! Να κάνουν την οργή τους και την αγανάκτησή τους για την πολιτική της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, δύναμη για να ζήσουμε καλύτερες μέρες! Κόντρα στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που έντεχνα και μεθοδικά επιδιώκουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους μέσω των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που διεκδικούν τον τίτλο του «πρωτεργάτη» της απεργοσπασίας!»…

    «Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουμε πρέπει να τη φέρουμε τούμπα. Κι αυτό θα γίνει μόνο αν κάνουμε δική μας υπόθεση το πλαίσιο αιτημάτων σε κάθε χώρο δουλειάς που ζουν και αναπνέουν οι εργαζόμενοι στο νησί μας και  που κάνει λόγο για:

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, Άμεση και πλήρη στελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στη Σάμο, Στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των νησιών μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια-υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές, Χρηματοδότηση για τα σχολεία και έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης τους, Σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες σε θάλασσα, στεριά και αέρα ενάντια στην πολιτική κόστους-οφέλους που βάζει το κέρδος των επιχειρηματιών και εφοπλιστών μπροστά από την ανθρώπινη ζωή».

    «Προτάσσουμε τις ζωές μας απέναντι στα κέρδη τους! Ενισχύουμε τα σωματεία μας. Εδώ στα σωματεία είναι η ελπίδα μας, η δύναμή μας, η περηφάνια μας! Τα κάνουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά!».

 

   Στο τέλος της συγκέντρωσης παρουσιάστηκε κείμενο αφιερωμένο στην Ημέρα των Παλαιστίνιων Φυλακισμένων. Ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη όλων των προοδευτικών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που διαδηλώνουν μαζικά και μαχητικά για τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού. Καταγγέλλουμε τους ιμπεριαλιστές και την ελληνική κυβέρνηση για την άμεση ή έμμεση εμπλοκή τους στο δολοφονικό αυτό πόλεμο που συνεχίζεται.

 

   Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την Τετάρτη 1η Μάη στις 11 π.μ στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου, ενώ νωρίτερα θα προηγηθεί εκδήλωση στο Μνημείο Εκτελεσμένων της Καισαριανής, για τα 80 χρόνια από των εκτέλεση των 200 κομμουνιστών.