9/4/24

Εργατικό ατύχημα στο κλάδο των κατασκευών στο Κλειστό Γυμναστήριο στη Σάμο

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα 9/4 στο Κλειστό Γυμναστήριο Σάμου (πίσω από την εφορία) στα πλαίσια εργασιών τοποθέτησης πάνελ με φορέα υλοποίησης το Δημόσιο, και συγκεκριμένα το Δήμο Ανατολικής Σάμου, στην κατασκευαστική εταιρεία Α. Καρράς ΑΕ. Ο εργαζόμενος 50χρονος οικοδόμος έπεσε από μεγάλο ύψος, μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση!

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου έκανε αυτοψία στο χώρο, πήγε στο νοσοκομείο και συνομίλησε με τους συναδέλφους του, ενώ έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Χίο.

Άλλος ένας συνάδελφός μας δεν γυρνάει σπίτι του σήμερα, συνέχεια των πολλών περιστατικών που έχουν συμβεί στο νησί μας! Ένα χρόνο πριν μάλιστα στο άλλο κλειστό γυμναστήριο στο Βαθύ πάλι ένας συνάδελφος οικοδόμος είχε χτυπήσει μετά από πτώση από σκαλωσιά, γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την εκτέλεση των εργασιών που έκανε. 

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο όλες οι επισημάνσεις και καταγγελίες μας για το σε τι συνθήκες εργάζονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Δε φταίει η «κακιά η ώρα», αλλά το ότι τα μέτρα και τα μέσα προστασίας της ζωής μας θεωρούνται κόστος ή πολυτέλεια. Δε γίνεται σε ένα έργο του Δημοσίου με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της τάξης του 1,2 εκ ευρώ, να μη λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια ατυχήματα ή και δυστυχήματα ή ακόμα και μικροτραυματισμούς σχετικά συχνούς σε όλη τη χώρα και στη Σάμο και να μην υπάρχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια, αλλά το συγκεκριμένο τμήμα να βρίσκεται στη Χίο με μόλις 3 επόπτες για όλο το Βόρειο Αιγαίο.

Δε θέλουμε να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα. Θέλουμε ουσιαστικούς ελέγχους για να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε σπίτι μας μετά τη δουλειά. Η υποστελέχωση και η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή που θα κοιτά τους χώρους εξ’ αποστάσεως σε συνδυασμό με την πολιτική που λογίζει τη ζωή ως κόστος οδηγεί στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς.


Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-       Να στηριχθεί με κάθε τρόπο η οικογένεια του συναδέλφου από κράτος και εταιρεία

-       Να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος για την υγιεινή και ασφάλεια του χώρου, τα μέτρα και τα μέσα προστασίας της εταιρείας, καθώς και των αιτιών του δυστυχήματος

-       Άμεση στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο και ενίσχυση της Χίου και με άλλους Επόπτες

-       Διενέργεια τακτικών και ουσιαστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς

-       Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους

-       Τα σωματεία κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς να θέσουν ως βασικό μέτωπο πάλης την ασφάλεια στην εργασία και να απαιτήσουν την τήρηση μέτρων, τη διενέργεια ελέγχων και την ύπαρξη γιατρού εργασίας εντός των μεγάλων εργασιακών χώρων πχ ΔΕΗ, αεροδρόμιο, ΕΟΣ Σάμου, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομές κλπ

 

Δίνουμε άμεση απάντηση με τη συμμετοχή μας στην Απεργία 17 Απρίλη, 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ και στον Άγιο Κήρυκο, στην Ικαρία. Η υπεράσπιση της ζωής μας είναι υπόθεση δική μας και των σωματείων μας! Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ