22/4/26

Πρωτομαγιά 2026: Καμία θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους τους Οργάνωση και Αγώνας για την Ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης


ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2026

Καμία θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους τους

Οργάνωση και Αγώνας για την Ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης

Απεργιακές Συγκεντρώσεις, Παρασκευή 1η Μάη:

ü Σάμος: 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στο Βαθύ

Εκδήλωση μπροστά στην Μαρμάρινη πλάκα για τους 200 της Καισαριανής

Πορεία και κεντρικές ομιλίες στην πλατεία Πυθαγόρα

ü Ικαρία: 12 το μεσημέρι, πλατεία Αγίου Κηρύκου 

Η 1Η του Μάη αποτελεί μέρα ορόσημο για τους ποτισμένους με αίμα αγώνες της εργατικής τάξης. Από τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886 που πάλεψαν για το 8ωρο, τους δολοφονημένους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης που αγωνίστηκαν για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον Μάη του ‘36 και τους 200 κομμουνιστές εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά.  

Αντλούμε θάρρος από τους αγώνες της τάξης μας και των λαών όλου του κόσμου! Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Την ώρα που ο πόλεμος γενικεύεται και οι ιμπεριαλιστές όπου γης σκορπούν θάνατο και δυστυχία για τα κέρδη τους, είναι ανάγκη να υψώσουμε το ανάστημά μας, να οργανωθούμε σε σωματεία και συλλόγους, να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητα, να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε την πολιτική του κέρδους που τσακίζει μισθούς, σκοτώνει στους χώρους δουλειάς, απαιτώντας να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που εμείς παράγουμε.  

Παίρνουμε δύναμη από τη μεγαλειώδη Πανελλαδική Σύσκεψη, με 720 συνδικαλιστικές οργανώσεις και πάνω από 2.000 συνδικαλιστές, στην Καισαριανή, με σύνθημα «Καμία θυσία για τον πόλεμο και τα κέρδη τους, Οργάνωση και Αγώνας για την ανατροπή», όπου έδειξε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους, να βάλουν τη σφραγίδα τους να καθορίσουν προς όφελός τους τις εξελίξεις.

Δυναμώνουμε από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Την απεργία των λιμενεργατών σε 20 λιμάνια και 6 χώρες με σύνθημα «οι λιμενεργάτες δεν δουλεύουν για τα κέρδη τους», των ναυτεργατών για επαναπατρισμό συναδέλφων τους από τις εμπόλεμες ζώνες, τις μικρές και μεγάλες μάχες στους χώρους δουλειάς, την υπογραφή ΣΣΕ, τις απεργίες και κινητοποιήσεις σε εορταστικά ωράρια και περιόδους αιχμής, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, την ίδρυση νέων σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών σε ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ, την μεγάλη αύξηση της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ, την επαφή με τα σωματεία που επιδιώκουν οι συνάδελφοι παρά την τρομοκρατία και τον φόβο που έχει επιβάλλει η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη τους νόμους των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Γυρνάμε την πλάτη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που στήνει καριέρες πάνω στον πόνο μας, όπως ο εκατομμυριούχος πρόεδρος της, που βάζει με «κοινωνικές συμφωνίες» με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κλαδικές συμβάσεις.

Ενισχύουμε τη διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη μας γιατί ο φόρος αίματος που δίνουν οι εργάτες και συνολικά ο λαός, ειδικά στις εμπόλεμες ζώνες είναι βαρύς. Η Γενοκτονία στη Γάζα, οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, οι απειλές και ο αποκλεισμός της Κούβας κλπ ξεκληρίζει στρατιές ανθρώπων και παιδιών. Με τους λαούς του κόσμου θα ανασάνουμε τις Πρωτομαγιές που έχουμε μπροστά μας!

Μια τέτοια Πρωτομαγιά ήταν και το 1944 εκεί που οι 200 λεβέντες κομμουνιστές, με υψωμένες τις γροθιές στον τοίχο της Καισαριανής στάθηκαν με τόλμη απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, φωτογραφίες των οποίων πρόσφατα ήρθαν στη δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών Σαμιώτες και Ικαριώτες πρωτοπόροι εργάτες, αγρότες συνδικαλιστές.

Κ’ είναι από τότες Μάης εδώ, φως όλα μέσα κ’ έξω.
Κόλλα τ’ αφτί και την καρδιά στο ματωμένο χώμα
(Κ.Βάρναλης)

Με ευγνωμοσύνη πορευόμαστε στα φωτεινά τους μονοπάτια, με την κληρονομιά που μας άφησαν, το βάρος του χρέους που μας αναλογεί και η ευθύνη από γενιά σε γενιά μεγάλη! Συνεχίζουμε με την Πρωτομαγιάτικη απεργία τον αγώνα ενάντια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, επιχειρηματικούς ομίλους, κυβέρνηση της ΝΔ και κόμματα του ευρωατλαντισμού που επιτίθενται ανοιχτά στα δικαιώματά μας, επιβάλλοντας 13ωρα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ελαστικά ωράρια και εντατικοποίηση στα πλαίσια της πολεμικής οικονομίας.  

Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα του πολέμου τους! Καμία υπομονή-αναμονή, κανένας συμβιβασμός και ανοχή με αυτήν την κατάσταση. Δυναμώνουμε τον αγώνα παντού. Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ - Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων, να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα κόμματα που στηρίζουν αυτή την κατάσταση.

Τιμάμε τη θυσία των νεκρών της τάξης μας, σπάμε το φόβο παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, οργανώνουμε την πάλη και διεκδικούμε:

·          Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

·          Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις στο 80% του μισθού.

·          Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Στελέχωση Επιθεώρησης Εργασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στη Σάμο.

·          Καμία ανατροπή εργασιακών μας δικαιωμάτων (απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, επέκταση ωραρίων, δυσμενείς μετακινήσεις κ.α.) που σχετίζονται με την προσαρμογή στις απαιτήσεις της πολεμικής οικονομίας.

·          Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Καμία ανοχή στους νόμους της εργοδοτικής και κυβερνητικής καταστολής.

·          Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές πώλησης. Κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως ψωμί, τρόφιμα, γάλα, βρεφικά ήδη, είδη ατομικής υγιεινής κ.α., καύσιμα και ενέργεια, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Πλαφόν και μείωση σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια κατά 50%.

·          Να κλείσουν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας και να μη χρησιμοποιούνται τα λιμάνια και οι υποδομές για τη μεταφορά πολεμικού υλικού.

·          Να ανακληθεί η ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία και να επιστρέψουν πίσω όλες οι φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού και τα F-16. Να μη σταλούν ελληνικά στρατεύματα κατοχής στην Παλαιστίνη.

·          Κανένας ναυτεργάτης σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων. Κανένας φαντάρος και κανένας αξιωματικός έξω από τα σύνορα.

·          Να παρθούν πίσω οι ποινές στους φαντάρους που εναντιώνονται στον πόλεμο. Να καταδικαστεί κάθε άλλη απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης των φαντάρων.

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ