18/3/16

Συνταξιούχοι Σάμου: Ψήφισμα για Υγεία

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πρόληψη στον τομέα της Υγείας στην Σάμο, έχουν φτάσει σε απαράδεκτη, εγκληματική θα λέγαμε κατάσταση και συνεχώς υποβαθμίζονται, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή των κατοίκων  αλλά και των επισκεπτών της. Έχουμε συνεχή περικοπή δαπανών για την Υγεία, τα τελευταία 6 χρόνια, τόσο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ όσο και από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να αντιμετωπίζουν οι δομές της υγείας (Νοσοκομείο,  Κέντρο Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, οι δομές ψυχικής υγείας, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών) τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς, με ορισμένα να  κινδυνεύουν να κλείσουν παντελώς.
Για όλα αυτά καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
Ø που συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο ξεχαρβάλωμα του Δημόσιου & Δωρεάν συστήματος Υγείας-πρόνοιας.
Ø Για τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.
Ø Για τις ελλείψεις προσωπικού καθώς και σε κλίνες, εξοπλισμό, αναλώσιμα στα νοσοκομεία.
Ø Για την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με την περικοπή χρηματοδότησης και δαπανών  στα ασφαλιστικά ταμεία και  την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ χωρίς γιατρούς και εξεταστικά κέντρα. Για την εγκατάλειψη των Κ.Υ. και τις ελλείψεις αγροτικών γιατρών.
Ø Για την επιβάρυνση του λαού για φάρμακα και εξετάσεις.
Ø Την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την χρηματοδότηση καθώς και την λειτουργία του ΕΚΑΒ στους Δήμους και την περιφέρεια.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1.    Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Υγείας-πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση, καμιά επιχειρηματική δράση στον χώρο της υγείας.
2.    Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των μονάδων υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.
3.    Στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κ. Υγείας του Νομού. Ενίσχυση με νέες ειδικότητες και εξεταστικά κέντρα.
4.    Ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει να μας παρέχει αυτό που δικαιούμαστε. Δηλαδή δημόσια δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με δωρεάν γιατρούς και εξετάσεις. Στελέχωση του ΠΕΔΥ Σάμου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και εργαστήρια αιματολογικά, ακτινολογικά, υπέρηχους κ.λπ.. έτσι ώστε να λειτουργεί ως Κ.Υ στη πόλη της Σάμου και να προσφέρει δωρεάν ΠΦΥ σε όλο το λαό. Προσλήψεις γιατρών γενικής ιατρικής για τα Περιφερειακά και αγροτικά Ιατρεία.
5.    Στελέχωση του ΕΚΑΒ και λειτουργία σε 24ωρη βάση στη Σάμο και στο Καρλόβασι.
6.    Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να καταργηθούν οι νόμοι που περιόρισαν τις δωρεάν παροχές Υγείας.