24/6/19

Για σύσκεψη κοινότητας Μυτιληνιών


Το Εργατικό Κέντρο Σάμου ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας Μυτιληνών συμμετείχε στην σύσκεψη που διοργανώθηκε με θέμα την δημιουργία νέου hotspot στην περιοχή Ζερβού που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
Όσον αφορά τις θέσεις του Ε.Κ., αυτές ήταν πάντα καθαρές και κατηγορηματικές για να μην επιδέχονται «πολλαπλές ερμηνείες» και δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα όπως κάνουν σήμερα, διάφοροι άλλοι που έβαλαν «παραθυράκια» και «πόρτες» σ’ αυτές.

·      Να κλείσει εδώ και τώρα το κολαστήριο hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο.
·      Να διατηρηθεί μία μικρή δομή, μόνο, σαν χώρος υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης για τις λίγες ημέρες που θα παραμένουν στη Σάμο, που θα δίνει ένα πιάτο φαί σ’ αυτούς που  το έχουν ανάγκη, θα έχει δικό της ιατρείο που θα εξετάζει τους πρόσφυγες και μετανάστες και θα εκδίδει τα πιστοποιητικά υγείας.
·      Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σάμο, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.
·      Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα.
·      Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας. 
Τις θέσεις μας αυτές τις μεταφράσαμε με ανακοίνωσή μας στις κύριες γλώσσες των προσφύγων και μεταναστών, που τις αποδέχθηκαν στο σύνολό τους και μάλιστα στο συλλαλητήριο που οργανώσαμε τον περασμένο Οκτώβρη συμμετείχαν και αρκετοί από αυτούς. Είναι γνωστό εξ’ άλλου ότι και οι ίδιοι δεν βλέπουν τη Σάμο σαν τόπο διαμονής αλλά σαν ενδιάμεσο τόπο για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι θέσεις μας αυτές έγιναν αποδεκτές και αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας πάνω από 40 φορέων που οδήγησαν στην πανσαμιακή απεργία της 7ης  Φλεβάρη και στην μεγαλειώδη συγκέντρωση που κάναμε.
Σ’ αυτήν τη κατεύθυνση συνεχίζουμε και σήμερα τον αγώνα μας.
Όσον αφορά την πρόταση που έχει ακουστεί εν όψει εθνικών εκλογών, για να δοθεί παράταση-μορατόριουμ έξη (6) μηνών στη δημοπράτηση του hotspot στην περιοχή Ζερβού, νομίζουμε ότι η πρόταση αυτή δίνει χείρα βοηθείας και στους δυο μονομάχους για να ξεφύγουν και να μη πουν τίποτα για το τι θα κάνουν με το πρόβλημα.
Η κυβέρνηση ξέρουμε πολύ καλά τι θέλει να κάνει και αυτό είναι νέο το hotspot στην περιοχή Ζερβού, η Ν.Δ.  που το έχει σίγουρο ότι θα είναι η νέα κυβέρνηση έχει επίσης καθαρή θέση. Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ επιτροπής φορέων της Σάμου και του  κ. Βαρβιτσιώτη, υπεύθυνου τομεάρχη της Ν.Δ. για τη μεταναστευτική πολιτική, μας  είπε ότι η Ν.Δ. όταν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει κι εκείνη τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
Δηλαδή η αιτία που κρατάει φυλακισμένους τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας θα εξακολουθήσει να υπάρχει με όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί.
Αυτή η θέση θα πρέπει να μας προβληματίσει και θεωρούμε ότι οι εθνικές εκλογές είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η λύση του προβλήματος δεν είναι ένα νέο hotspot, όσο σύγχρονο και αν είναι όπως μας λένε και όπου και να γίνει, αλλά ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών.