4/12/19

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΣ


Παναιγαιακή Μέρα Δράσης Προσφυγικό
Σάμος, 27-11-2019
Συνάδελφοι και συναδέλφισες, φίλοι και φίλες
Εκ μέρους της Διοίκησης του Ε.Κ.Σ. χαιρετίζουμε τους δεκάδες φορείς και σωματεία, το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ, την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, τους συλλόγους γυναικών μέλη της ΟΓΕ, όλους όσοι σήμερα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετέχουν τόσο στη Σάμο όσο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου στις συγκεντρώσεις για να σταματήσει η εγκληματική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, απαιτώντας:
· Να κλείσουν τα hotspot, να μη γίνει κανένα νέο πουθενά
· Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και τη χώρα.
· Όσοι έρχονται εδώ να παραμένουν λίγες μέρες για ταυτοποίηση και πιστοποιητικό υγείας και μετά να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα. Εκεί σε χώρους που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης θα παραμένουν προσωρινά για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου κλπ και σύντομα να παίρνουν χαρτιά ώστε να μεταβαίνουν με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν.
· Για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα να υπάρχει, με αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα του κράτους - χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ – εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, υγειονομικής περίθαλψης και εμβολιασμού, εκπαίδευσης των παιδιών κλπ
· Αυτό σημαίνει ό,τι πρέπει να καταργηθούν η συμφωνία και η κοινή δήλωση ΕΕ - Ελλάδας – Τουρκίας και η συνθήκη του Δουβλίνου που προβλέπουν εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην χώρα πρώτης υποδοχής δλδ στην Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.
· Άμεσα να γίνουν οι επανενώσεις οικογενειών να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα