10/12/19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και μετά τη χθεσινή (9/12) σύσκεψη που πραγματοποίησε με τη συμμετοχή σωματείων, φορέων και συλλόγων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, θεωρεί ότι οι όποιες κινητοποιήσεις γίνουν, όποια μορφή και αν έχουν, πρέπει να έχουν σαν αιτήματα αυτά της 7ης Φλεβάρη. Ο Σαμιακός λαός ενωμένος, με τα σωματεία και τους φορείς του, σε συντονισμό και κοινή δράση, πρέπει να αγωνιστεί διεκδικώντας λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, προς το συμφέρον προσφύγων-μεταναστών και κατοίκων.



Καλούμε Σωματεία, φορείς και συλλόγους να παλέψουμε για:
· Να μην υπάρχει κανένα hotspot στο νησί. Να κλείσει αυτό που ήδη υπάρχει. Να μην ανοίξει κανένα νέο hotspot-κέντρο φυλακή πουθενά, ανοιχτό ή κλειστό.
· Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
· Μετακίνηση τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν.
· Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
· Να καταργηθεί η Συφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
· Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
· Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
· Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η διαχείριση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κρατους (υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση κλπ).
· Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

Επειδή η κατάσταση εξαιτίας του υπερπληθυσμού που είναι εκλωβισμένος κάτω από άθλιες συνθήκες στο νησί είναι πλέον υπερβολικά κακή και επικίνδυνη για πρόσφυγες-μετανάστες και για τους κατοίκους πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και:
· να μετακινήσει ΤΩΡΑ από το νησί, με πλοία που θα ναυλώσει, σε ανθρώπινα κέντρα στην ηπειρωτική χώρα πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν εντός και εκτός ΚΥΤ σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω του χειμώνα και
· να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για όλες τις αναγκαίες θέσεις, για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, του ΚΥΤ, του δήμου και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σάμου