28/1/20

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Μια απαράδεκτη ενέργεια εκ μέρους της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε συνέβει την Τετάρτη 22/1 στη Σάμο. Συγκεκριμένα τη μέρα αυτή είχε προγραμματιστεί Πανσαμιακή Κινητοποίηση για το φλέγον ζήτημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου είχε έγκαιρα προκηρύξει τοπική στάση εργασίας από ώρα 10:00 έως 15:00, με κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στο Βαθύ.



Αρκετοί συνάδελφοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, θέλησαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας. Η Διοίκηση και η Διεύθυνση Προσωπικού και σε επικοινωνία που είχε μαζί της το Εργατικό Κέντρο, επικαλέστηκε ότι «δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την… ΓΕΝΟΠ» για τη συγκεκριμένη στάση εργασίας ή για ολοήμερες απεργίες παλαιότερα, οι οποίες είχαν επίσης προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο, επιμένοντας ότι δήθεν «οι εργαζόμενοι δεν νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στη στάση εργασίας», με πρόσχημα ότι «δεν προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό της επιχείρησης να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή στάσεις εργασίας αν δεν έχουν προηγούμενα την έγκριση της ΓΕΝΟΠ»!!!.

Η διοίκηση της ΔΕΗ παραγνωρίζει προφανώς τα εξής: Τα Εργατικά Κέντρα είναι Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστικά Όργανα όπως η ΓΕΝΟΠ, πράγμα που προβλέπεται από το Νόμο 1264/1982 (άρθρο 20), ο οποίος περιγράφει και την απεργία και βάση νόμου έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις προκήρυξης απεργιών και στάσεων εργασίας καλύπτοντας τους εργαζόμενους.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου μετράει στη δύναμή του και εργαζόμενους της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μάλιστα μέλη του δύο σωματεία του κλάδου στο νομό (ΕΤΕ/ΔΕΗ και «ΚΑΝΑΡΗΣ»). Κατά συνέπεια είναι ατόπημα και φραγμός προς τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα της απεργίας η στάσης εκ μέρους της επιχείρησης να μην αναγνωρίζει απεργούς μέσω Εργατικού Κέντρου.

Προειδοποιούμε τη ΔΕΗ ότι δεν θα ανεχτούμε άλλη τέτοιου είδους απροκάλυπτη παρέμβαση και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που δεν υπέκυψαν στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία. Με δεδομένο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν για μια σειρά ζητήματα που μας αφορούν όλους (ασφαλιστικό, Σ.Σ.Ε., προσφυγικό/μεταναστευτικό, κ.α), γνωστοποιούμε σε όλους τους εργαζομένους ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ πως είναι συνδικαλιστικά καλυμμένοι σε απεργίες ή στάσεις εργασίας που προκηρύττει το Εργατικό Κέντρο.