17/3/20

Δικαιώματα εργαζομένων με βάση τα μέτρα για τον κορονοϊό


Ενημέρωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Για οποιοδήποτε ερώτημα ή καταγγελία για εργοδοτική αυθαιρεσία μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail eksamou@otenet.gr, στο τηλέφωνο 22730-27561 καθώς και στα μέλη της Διοίκησης.

Επίσης μέσα από το site μας www.eksamou.gr και τη στήλη «ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση και τα ερωτήματα που μας απευθύνετε σε σχέση με το πως επηρεάζονται πλέον τα εργασιακά μας ζητήματα με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες μέρες απ’ ότι φαίνεται κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να βάλουν σε «καραντίνα» ή να διαλύσουν και άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καθημερινά συνάδελφοι μας έρχονται αντιμέτωποι από τη μια με τον κίνδυνο του κορονοϊού για την υγεία τους και από την άλλη με τον κίνδυνο να χάσουν εργασιακά δικαιώματα.
Πολλοί καλούνται από εργοδότες υπό την απειλή της απόλυσης ή ακόμη και του εκβιασμού να βάλουν πλάτη για το «καλό της επιχείρησης, το δικό τους και της κοινωνίας…» να υπογράψουν αλλαγές σύμβασης από πλήρη απασχόληση σε ημιαπασχόληση, αλλαγές βαρδιών και ωραρίων, εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν αναγκαστική χρήση της κανονικής άδειας, ενώ άλλοι όπως στα σούπερ μάρκετ να εργαστούν εξαντλητικά ωράρια, να μην πάρουν ρεπό με κίνδυνο για την υγεία τους κ.α.

Το Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή κάλεσε:
·     τους συναδέλφους να μην υπογράψουν καμία δυσμενή αλλαγή της σύμβασή τους και να απευθύνονται στο εργατικο κέντρο ή στο σωματείο τους,
·     την επιθεώρηση εργασίας να βάλει φρένο στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία με παρεμβάσεις και ελέγχους και
·     κυβέρνηση και εργοδότες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας τόσο της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όσο και μέτρα για την υπεράσπιση του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Όλοι σε επαφή με τα σωματεία μας!

Για οποιοδήποτε ερώτημα ή καταγγελία για εργοδοτική αυθαιρεσία μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail eksamou@otenet.gr, στο τηλέφωνο 22730-27561 καθώς και στα μέλη της Διοίκησης.

Επίσης μέσα από το site μας www.eksamou.gr και τη στήλη «ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση και τα ερωτήματα που μας απευθύνετε σε σχέση με πως επηρεάζονται πλέον τα εργασιακά μας ζητήματα με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.


Η Διοίκηση