2/3/20

Επιτροπή Ειρήνης-ΠΚΓΣ: για συνθήκες κράτησης προσφύγων-μεταναστών


ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ (μέλος ΕΕΔΥΕ)
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ(ΟΓΕ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παράσταση στο Λιμεναρχείο Σάμου, για τις συνθήκες κράτησης 93 προσφύγων, μεταξύ τους και 15 παιδιών από 1-3 ετών, που διανυκτέρευσαν και κρατούνταν σε υπαίθριο χώρο στο λιμάνι Μαλαγαρίου, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης (2-3-2020), αντιπροσωπεία της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου.

Τα μέλη των δύο φορέων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραβίαση και άρνηση από την κυβέρνηση, του στοιχειώδους  δικαιώματος διεθνούς προστασίας πολιτών τρίτης χώρας, που προστρέχουν στις αρχές της χώρας μας για να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου.
Διαμαρτυρήθηκαν επίσης, για τις συνθήκες κράτησής τους έξω στο κρύο, ζήτησαν την στέγασή τους σε κλειστό χώρο και πρόσφεραν μικρή υλική βοήθεια σε παιδικό γάλα, πάνες και μωρομάντηλα για την φροντίδα  των μικρών παιδιών και βρεφών, που τα είχαν άμεσα ανάγκη.
Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τις λιμενικές αρχές ότι, σύμφωνα με την εξαγγελθείσα πρακτική της κυβέρνησης, θα μεταφερθούν με αρματαγωγό πλοίο σε κλειστό κέντρο κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να απελαθούν.
Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών, τονίζουν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα των πολέμων και της εξαθλίωσης που επιβάλλουν στους λαούς το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, οι ΗΠΑ  και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να κλέψουν τον πλούτο των χωρών τους. Στη συνέχεια τους χρησιμοποιούν στους ανταγωνισμούς μεταξύ τους και τελικά τους εγκλωβίζουν στα νησιά και στη χώρα μας, στερώντας τους κάθε δικαίωμα που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο.
Οι δύο φορείς καλούν το λαό του νησιού μας, να απομονώσει τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, να δείξει ακόμα μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του και να απαιτήσει:
Να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες.
Να πιεστεί η Ε.Ε ώστε να τους δεχτεί αναλογικά στις χώρες – μέλη της.
Να κλείσουν όλα τα χοτ σποτ στα νησιά και στη χώρα, να μην γίνουν νέα, ούτε κλειστά - ούτε ανοιχτά.
Μετά την ταυτοποίηση και καταγραφή τους , να τους δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάνε και εκεί να εξετάζονται οι  αιτήσεις ασύλου τους.