11/3/20

Άμεσα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊο


Για μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό και
τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για το λαό και τους εργαζόμενους

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού επιβάλλει άμεσα μέτρα προστασίας του κράτους και των δήμων για την πρόληψη της εξάπλωσή του, πέρα από την ατομική ευθύνη του καθένα, τα οποία επιβάλλεται να συνοδεύονται με μέτρα υπέρ της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων. 
Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη» και ότι «υπάρχει επάρκεια προσωπικού και υλικών στα νοσοκομεία» είναι προκλητικές και μας δημιουργούν μεγαλύτερες ανησυχίες για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, γνωρίζοντας τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και υλικά στο νοσοκομείο και σε όλες τις δομές υγείας του νησιού μας, εξαιτίας των διαρκούς υποχρηματοδότησης στον δημόσιο τομέα της υγείας από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση. Οι ελλείψεις αυτές πολλαπλασιάζονται και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λόγω της αναγκαιότητας πρόληψης, περίθαλψης και θεραπείας χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών που η κυβέρνηση κρατά εγκλωβισμένους στο νησί μας κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
           
Καταγγέλλουμε τη προκλητική δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ  ο οποίος είπε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και εργοδοτικούς φορείς ότι "το κόστος θα το αναλάβουμε όλοι". Δηλαδή τι εννοούσε να αναλάβουμε εμείς οι εργαζόμενοι, μαζί με εργοδότες και κράτος τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας ή να δεχθούμε ακόμα περισσότερες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα ;
           
Απαιτούμε εδώ και τώρα
·     Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των νησιών μας. Η αντιμετώπιση της επιδημίας δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον προσωπικό ή με την ανάκληση αδειών, αφού ήδη οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς άδειες και ρεπό.
·     Για τους εργαζόμενους στην υγεία που έρχονται σε άμεση επαφή με ιούς, λοιμώξεις κλπ, της καθαριότητας των δήμων, εργασιακών χώρων που έρχονται σε επαφή με κοινό (πχ τράπεζες) κλπ να υπάρχει ειδική μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια.
·     Πλήρης εξοπλισμός όλων των δημοσίων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης. Να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες τα μέσα υγιεινής και προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) που έχουν γίνει είδη πολυτελείας και αισχροκέρδειας.
·     Καμία απόλυση, αλλαγή σύμβασης, άδειας άνευ αποδοχών. Καμία ανασφάλιστη εργασία για δουλειά στο σπίτι.
·     Διασφάλιση πρόσθετων αδειών με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους νοσούν, σε όσους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης. Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους, στους γονείς που παραμένουν σπίτι εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων για όσο καιρό παραμείνουν κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
·     Στοπ στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος και νερού λόγω χρεών των λαϊκών νοικοκυριών
·     Το συνολικό κόστος να το αναλάβει το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όχι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που χρυσοπληρώνουν τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που πληρώνουν φόρους και χαράτσια με άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους για οποιοδήποτε πρόβλημα, προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων κλπ αντιμετωπίσουν στο χώρο δουλειάς τους να επικοινωνήσουν με το σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο.