11/3/20

Για την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Σάμο

Τίποτα νέο και προς το συμφέρον προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων της Σάμου δεν έφερε μαζί του ο υπουργός. Μάλιστα αυτά που δήλωσε τόσο μετά τη σύσκεψη όσο και στο δημοτικό συμβούλιο φανερώνουν ότι η κυβέρνηση επιμένει και θέλει να επιβάλει με κάθε τρόπο το σχεδιασμό της να κάνει τα νησιά μας φυλακές της Ε.Ε.

Ο εκβιασμός ότι για να κλείσει του Βαθιού πρέπει να γίνει στου Ζερβού άρα πάντα να υπάρχει hotspot, η μειοδοσία ότι δεν θα είναι 1500 αλλά ούτε και 5000+ αφού τα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων, η αποτροπή, η επαναπροώθηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων στην αίτηση άσυλου δήθεν αποδίδουν, το «κλείσιμο» του ματιού σε κάποιους
που υποστηρίζουν ότι αν είναι κλειστά, ελεγχόμενα, μακριά από την πόλη και δεν «φαίνεται» η εξαθλίωση και ο εγκλωβισμός τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, το «χάιδεμα» αυτιών ότι η επίταξη θα είναι με ενοικιαστήριο και η έκταση μεγάλη για να υπάρχει «άνεση» και αποζημιώσεις σε περισσότερους… φανερώνουν την κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους νησιώτες, το απάνθρωπο των μέτρων για πρόσφυγες-μετανάστες καθώς και το αδιέξοδο της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που είναι πολιτική εγκλωβισμού.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και με τη κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού με τη δημοτική αρχή, προέδρους κοινοτήτων κ.α. επιμένει ότι ούτε στο Βαθύ, ούτε στου Ζερβού, ούτε πουθενά δεν δεχόμαστε τόπους εγκλωβισμού. Υπερασπίζεται το αίτημα των ίδιων των προσφύγων-μεταναστών να πάρουν χαρτιά και να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν,  και καταγγέλλει ότι η Ε.Ε. και η κυβέρνηση τους εγκλωβίζει εδώ.

Και το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο έκανε φανερό ότι η δημοτική αρχή και όσοι δημοτικοί σύμβουλοι παζαρεύουν με την κυβέρνηση  για μικρή ή μεγάλη δομή, κλειστή ή ανοιχτή, στου Ζερβού ή όπου αλλού βάζουν την υπογραφή του στα σχέδιά της και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα θέλει και διεκδικεί ο σαμιώτικος λαός. Με τη στάση και τη θέση τους καταδικάζουν σαμιώτες και πρόσφυγες-μετανάστες για τα επόμενα πολλά χρόνια σε μια κατάσταση που όχι μόνο δεν τιμά τον ανθρωπισμό αλλά αντίθετα θα κάνει ακόμη χειρότερη τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας.

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, το λαό του νησιού μας να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες και να συνεχίσουν τον αγώνα με επιμονή και αντοχή απαιτώντας:
·     Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών από το νησί και τη χώρα
·     Ε.Ε. και ΟΗΕ να οργανώσουν επιτροπές υποβολής ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, Τουρκίας-Συρίας και από εκεί άμεσα να πηγαίνουν απευθείας στη χώρα που επιθυμούν
·     Να κλείσει το hot spot στο Βαθύ και να μην ανοίξει άλλο, κλειστό ή ανοιχτό, μικρό ή μεγάλο πουθενά στο νησί. Να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού.
·     Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνο και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που κάνει τη χώρα μας απέραντο κέντρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών

·     Απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, από επεμβάσεις και πολέμους που ευθύνονται για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Να σταματήσει η εισβολή στη Συρία, στη Λιβύη και όπου αλλού. Κανένας έλληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων.