26/4/20

Αποφάσεις ΔΣ ΕΚΣ για 28 Απρίλη Μέρα Δράσης στους χώρους δουλειάς και Πρωτομαγιά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση του Εργατικό Κέντρου Σάμου μετά και τη συνεδρίαση της την Παρασκευή 24 Απρίλη συνεχίζει τη δράση της για την προστασία της υγείας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού των νησιών μας μέσα στις δύσκολες ώρες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.
Με όπλο την αλληλεγγύη και υψωμένη τη γροθιά δεν το βάζουμε κάτω. Δεν αποδεχόμαστε να ξαναπληρώσει ο λαός την κρίση. Με σύνθημα ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ οργανώνουμε τη δράση μας για την Τρίτη 28 Απρίλη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των Σωματείων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς και προετοιμάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Αντιστεκόμαστε και οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης, μεγαλοεργοδοσίας και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική. Μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και άλλων που σχεδιάζουν να πάρουν την επόμενη μέρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση που διαφαίνεται, με μεγαλύτερη μείωση μισθών,  παραπέρα διάλυση των ΣΣΕ, γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αναστολή συμβάσεων, απλήρωτες υπερωρίες, αναγκαστικές άδειες, ωράρια λάστιχο, τηλεργασία, απολύσεις, ανεργία κλπ
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στον επισιτισμό, στις ταχυμεταφορές, στο Βοήθεια στο Σπίτι κ.α. αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο από τον ιό, την εντατικοποίηση της δουλειάς, κάποιοι την απειλή της εκ περιτροπής εργασίας, της αλλαγής σύμβασης ή της απόλυσης, κάποιοι στερήθηκαν το Δώρο του Πάσχα, ενώ την ίδια ώρα υποκριτικά τους χειροκροτούν αυτοί που τους καταδίκασαν σε μισθούς πείνας, χωρίς κλαδικές ΣΣΕ κλπ. Συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, λίγες μέρες και ώρες, οι περισσότεροι άνεργοι κλπ δεν δικαιούνται τίποτα από τα μέτρα ενίσχυσης ή αυτά που πήραν ή θα πάρουν είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους. Οι εποχικά εργαζόμενοι είναι με φόβο και αβεβαιότητα αφού ξενοδοχειακές μονάδες και εποχικές επιχειρήσεις ήδη τους ενημερώνουν ότι θα παραμείνουν κλειστές, θα υπολειτουργήσουν ή θα πάρουν πολύ λιγότερο προσωπικό.
Η πανδημία έδειξε με το χειρότερο τρόπο ότι ο αντίπαλος για το λαό είναι ορατός και είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός γιατί δεν έχει σαν γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτός ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία που αναγκάζει γιατρούς και νοσηλευτές να διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, για τους χιλιάδες θανάτους παγκόσμια, για τον «πόλεμο» μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών για τα εμβόλια, τα μέσα προστασίας κλπ, για την φτώχεια και την εξαθλίωση, τον πόλεμο και την προσφυγιά.
Φτάνουν ποια οι θυσίες των εργαζομένων και του λαού σε κρίση και ανάπτυξη
για την κερδοφορία του κεφαλαίου
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους το λαό να οργανώσουν τη δράση τους με τα σωματεία και τους φορείς τους να κινητοποιηθούν με κάθε μορφή και τρόπο για να μην μπουν ούτε να παραμείνουν σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, τη διασφάλιση του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους εποχικούς, σε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που πάρθηκαν για τον κορονοϊό.
Στις 28 Απρίλη και τις επόμενες μέρες αυτό το μήνυμα θα στείλουμε το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές και χωριά σε Σάμο και Ικαρία, με ανακοινώσεις, αφισοκολλήσεις, πανό, μικροφωνικές και συγκεντρώσεις.

Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μεγάλους ηλικιακά που θέλουν να είναι μαζί μας απόντες από τις κινητοποιήσεις αλλά παρόντες με άλλους τρόπους στον αγώνα και σήμερα και αύριο.

Τρίτη 28 Απρίλη
ΣΑΜΟΣ
  • 10:30 το πρωί συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ στο Βαθύ
  • 12:30 το μεσημέρι έξω από το Νοσοκομείο Σάμου στηρίζουμε τους εργαζόμενους και το  Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου
  • Συνέντευξη τύπου  
ΙΚΑΡΙΑ
  • 10:00 παράσταση διαμαρτυρία στη Διοίκηση του Νοσοκομείου
  • 12:00 Συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ στον Αγ.Κήρυκο


Δεν υποχωρούμε. Μένουμε δυνατοί με οργάνωση και αλληλεγγύη,
 για να μην ξαναπληρώσει ο λαός την κρίση