26/4/20

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!


28 Απρίλη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης
ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!
Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,
Με όπλο την αλληλεγγύη και υψωμένη τη γροθιά δεν το βάζουμε κάτω! Δεν αποδεχόμαστε να ξαναπληρώσει ο λαός την κρίση. Αντιστεκόμαστε και οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης, μεγαλοεργοδοσίας και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική. Μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και άλλων που σχεδιάζουν να πάρουν την επόμενη μέρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση που διαφαίνεται, με μεγαλύτερη μείωση μισθών,  παραπέρα διάλυση των ΣΣΕ, γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αναστολή συμβάσεων, απλήρωτες υπερωρίες, αναγκαστικές άδειες, ωράρια λάστιχο, τηλεργασία, απολύσεις, ανεργία κλπ

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στον επισιτισμό, στις ταχυμεταφορές, στο Βοήθεια στο Σπίτι κ.α. αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο από τον ιό, την εντατικοποίηση της δουλειάς, κάποιοι την απειλή της εκ περιτροπής εργασίας, της αλλαγής σύμβασης ή της απόλυσης, κάποιοι στερήθηκαν το Δώρο του Πάσχα, ενώ την ίδια ώρα υποκριτικά τους χειροκροτούν αυτοί που τους καταδίκασαν σε μισθούς πείνας, χωρίς κλαδικές ΣΣΕ κλπ. Συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, λίγες μέρες και ώρες, οι περισσότεροι άνεργοι κλπ δεν δικαιούνται τίποτα από τα μέτρα στήριξης ή αυτά που πήραν ή θα πάρουν είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους. Οι εποχικά εργαζόμενοι είναι με φόβο και αβεβαιότητα αφού ξενοδοχειακές μονάδες και εποχικές επιχειρήσεις ήδη τους ενημερώνουν ότι θα παραμείνουν κλειστές, θα υπολειτουργήσουν ή θα πάρουν πολύ λιγότερο προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός να μην αποδεχτούν να ξαναπληρώσουν το μάρμαρο της νέας κρίσης. Δεν δεχόμαστε τους ισχυρισμούς περί «δίκαιης μοιρασιάς των βαρών». Δεν βιώνουμε τα ίδια προβλήματα επιβίωσης εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι με τους κεφαλαιοκράτες.

Η πανδημία έδειξε με το χειρότερο τρόπο ότι ο αντίπαλος για το λαό είναι ορατός και είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός γιατί δεν έχει σαν γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτός ευθύνεται για τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία που αναγκάζει γιατρούς και νοσηλευτές να διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, για τους χιλιάδες θανάτους παγκόσμια, για τον «πόλεμο» μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών για τα εμβόλια, τα μέσα προστασίας κλπ, για την φτώχεια και την εξαθλίωση, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Φτάνουν ποια οι θυσίες των εργαζομένων και του λαού σε κρίση και ανάπτυξη
για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Δεν θα αφήσουμε να μπουν ούτε να παραμείνουν σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
·  Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που πάρθηκαν για την πανδημία
·  Διασφάλιση του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους εποχικούς και σε όλους τους εργαζόμενους. Καμιά αλλαγή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, απόλυση κλπ
· Υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό.
·  Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών έως τις 10 Ιουνίου ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν. Για όσο διάστημα τα εποχικά καταστήματα (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) μετά τις 10 Ιούνη, είναι σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης, να ενταχθούν όλοι οι περσινοί εργαζόμενοι στο μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν τα 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
·  Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν με ευθύνη τους να υποχρεωθούν να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες σε όλους τους εργαζόμενους, ανάλογου μεγέθους και διαστήματος με την περίοδο που έμειναν πέρυσι ανοιχτά.
·  Επίδομα ανεργίας 600 € σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, σε όσους εργάστηκαν την περσινή περίοδο, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκαν ή όχι, ανεξάρτητα από την εργασιακή που είχαν.
·  Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
· Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
· Να μην μείνουν εκτός επιδότησης άνεργοι από τα κοινωφελή προγράμματα, ελαστικά εργαζόμενοι και εργαζόμενοι του κλάδου των κατασκευών
· Μέτρα και μέσα προστασίας και υγιεινής για όσες επιχειρήσεις, επισιτισμό, μικρομάγαζα κλπ είναι ανοιχτά ή ανοίξουν το επόμενο διάστημα.
Προετοιμαζόμαστε για σκληρό αγώνα. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας, για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Παλεύουμε έχοντας το βλέμμα στην επόμενη μέρα.
Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (αποστάσεις, μάσκες, γάντια), με συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μεγάλους ηλικιακά που θέλουν να είναι μαζί μας, απόντες από τις κινητοποιήσεις αλλά παρόντες με άλλους τρόπους στον αγώνα και σήμερα και αύριο.

Την Τρίτη 28 Απρίλη 10:30 το πρωί Συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ στο Βαθύ διεκδικούμε μέτρα στήριξης όλων των εργαζομένων και ανέργων και στις 12:30 το μεσημέρι έξω από το Νοσοκομείο Σάμου μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου απαιτούμε στελέχωση όλων των μονάδων υγείας του νησιού και μέσα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και το λαό.

Τιμάμε την Πρωτομαγιά με Απεργία και συμβολικές εκδηλώσεις σε Βαθύ και Καρλόβασι



Δεν υποχωρούμε. Μένουμε δυνατοί με οργάνωση και αλληλεγγύη,
 για να μην ξαναπληρώσει ο λαός την κρίση