16/4/20

Οικοδόμοι και Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ικαρίας για Υγεία στο νησί


    ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τα ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στην ΙΚΑΡΙΑ

Εμείς οι εργαζόμενοι το θέμα της Υγείας το έχουμε από τα βασικότερα ζητήματα μέσα στο πεδίο πάλης στο οποίο αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε, μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα και κατακτήσεις. Το θεωρούμε αγαθό και όχι ακριβό εμπόρευμα όπως είναι τώρα. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια-δωρεάν Υγεία σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους και όχι στη λογική του κέρδους των ιδιωτικών ομίλων στον κλάδο της Υγείας  και των φαρμακοβιομηχανιών.
    
Στην Ικαρία, μέσα από τους πολύχρονους αγώνες για την Υγεία, τα ταξικά Σωματεία μαζί με άλλους φορείς του νησιού, μέσα από διάφορες μορφές δράσης έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων με βάση την αναγκαιότητα στο νησί μας να στελεχωθούν, να αναβαθμιστούν, να  δημιουργηθούν νέες δομές στις ήδη υπάρχουσες με  βάση τις ανάγκες μας, ένα πλαίσιο που έχει αποδεχθεί  και συνυπογράψει η πλειοψηφία του νησιού.

   Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας φαίνεται πόσο αναγκαίο είναι το συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στη  χρόνια υποβάθμιση της δημόσιας υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Από αυτές που έκλεισαν δεκάδες νοσοκομεία αλλά και από αυτές που συνέχισαν  να τα κρατάνε κλειστά, που αφήνουν τα υπάρχοντα νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με κλειστές ΜΕΘ, συρρίκνωση ειδικοτήτων αλλά και τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό.
   Όλα αυτά στη λογική του κόστους της ανθρώπινης ζωής και της ανταποδοτικότητας, πετσοκόβουν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς την οικονομική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, ενισχύοντας την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Εμείς οι  εργαζόμενοι καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία μας και της οικογένειας μας.
   Αυτές λοιπόν οι κυβερνήσεις που τώρα μας καλούν με την «ατομική ευθύνη» να μείνουμε σπίτι, με την «ατομική ευθύνη» να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του ιού στο σπίτι μας, με ατομική ευθύνη τώρα που οι περισσότεροι είμαστε άνεργοι αλλά οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και δεν τις παγώνουν για όσο ισχύει αυτή η κατάσταση, υποχρεώνοντας μας τα ψίχουλα που θα μας δώσουν να τα διαθέσουμε σε αυτές.
   Σε  αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο που ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ με την κυβέρνηση έχουν παγώσει τις  οικονομικές και εργοδοτικές τους υποχρεώσεις και ως προς το κράτος και ως προς τους εργαζόμενους, έχουν φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατομμυρίων για την "χασούρα" που έχουν από την πανδημία, αυτοί λοιπόν είναι που μιλάνε πάλι για «εθνική ομοψυχία»...  
    Τώρα περισσότερο από ποτέ φαίνεται πόσο ανεπαρκές και επικίνδυνο είναι το υπάρχον σύστημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν σκοπός δεν είναι η εξασφάλιση της υγείας του λαού, αλλά και πόσο αντιδραστικό είναι όταν ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας αρνείται να ενισχύσει οικονομικά, υλικοτεχνικά και με έμψυχο  ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό τις δημόσιες δομές Υγείας παρέχοντας τους μέτρα προστασίας  στο χώρο εργασίας τους.
    Για όλα  τα παραπάνω τα σωματεία και φορείς του νησιού  στις 7 Απριλίου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας με κοινή ανακοίνωση  σταθήκαμε αλληλέγγυοι στον  αγώνα των υγειονομικών, διεκδικώντας σύστημα Υγείας  με βάση τις ανάγκες μας και την εξέλιξη της επιστήμης σε οποιεσδήποτε συνθήκες.   
     Σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορεί να νεκρώνει το σύστημα Υγείας και δεν μπορούν να μένουν πίσω οι ανάγκες του λαού σε όλα τα ζητήματα  που αφορούν την υγεία του (π.χ πρόληψη ασθενειών, θεραπείες μακροχρόνιων ασθενειών) καθώς επίσης και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας  σε εγκύους από όλα τα δημόσια νοσοκομεία με όλες τις συνθήκες ασφάλειας των ίδιων και των νεογέννητων, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες.
     Και αυτό αφορά την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Ικαρίας για «έκτακτα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού και την τροποποίηση λειτουργίας του νοσοκομείου» με αναβολή των προγραμματισμένων τοκετών για λόγους ασφαλείας!!!
    Και εμείς θέτουμε τα έξης ερωτήματα:
1.     Πόσο ασφαλής είναι μια έγκυος και ο/η συνοδός της στις σημερινές συνθήκες, να ταξιδέψει με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς με πλήθος κόσμου ώστε να γεννήσει σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο, είτε στη Σάμο είτε στην Αθήνα;
2.   Ποίος θα αναλάβει ΟΛΑ τα έξοδα που προκύπτουν(μεταφορικά πήγαινε-έλα, διαμονή, έξοδα γέννας)της ίδιας και του συνοδού της όταν στο σύνολο το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας από  τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης έχει μειωθεί δραματικά και ειδικά τώρα που στα περισσότερα σπίτια λόγω πανδημίας δεν μπαίνει καν μεροκάματο; Θα τα αναλάβει το κράτος;
3.    Ποίος αναλαμβάνει το ψυχολογικό κόστος της εγκύου και της οικογένειας της σε τέτοιες συνθήκες πίεσης;
       Υπάρχουν απαντήσεις από την διοίκηση του Νοσοκομείου και από το κράτος ή είναι και αυτές στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης» ;
   Να ανακληθεί άμεσα αυτή η απόφαση, να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εγκύων και των νεογέννητων.
   Απαιτούμε πλήρη στελέχωση με μόνιμο-επαρκές προσωπικό σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού.
   Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο υγειονομικό προσωπικό των μονάδων Υγείας, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους και των οικογενειών τους.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΑΛΛΑ ΥΓΙΕΙΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ