3/4/20

Συνταξιούχοι Ικαρίας: Για κορονοϊό και Υγεία στην Ικαρία


Το σωματείο μας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο νησί μας, αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει τον προβληματισμό του σε κάποια ζητήματα.  Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις με την επιδημία του κορονοϊού, και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τον κόσμο να μείνει σπίτι προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος, που έχει συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας, όπως μας λένε…   

      Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά και ιδιαίτερα στον τόπο μας, ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας, δεν είναι τωρινό , είναι αποτέλεσμα προσπάθειας  ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της υγείας και των δομών της.
     Η ανησυχία μας για όσα συμβαίνουν μας έχει κάνει πολύ προσεκτικούς, ώστε μέχρι πριν λίγες ημέρες να μην υπάρχει κρούσμα του ιού στο νησί μας.
    
 Η επίσκεψη όμως ενός νέου 25χρονου γόνου εφοπλιστικής οικογένειας που επέλεξε την πολυτελή κατοικία του στον Άγιο Πολύκαρπο για να περάσει τον χρόνο του που έπρεπε να παραμείνει σε καραντίνα δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα.
    
 Εμείς που ζούμε εδώ, με αγωνία περιμένουμε να δούμε τι άφησε πίσω του ο ανεύθυνος νεαρός. Δεδομένης και της κακής κατάστασης παροχών υγείας στο νησί μας, με νοσοκομείο και κέντρο υγείας υποστελεχωμένα, με ελλείψεις σε μηχανήματα και χωρίς δυνατότητα να ανταποκριθούν σε μια διασπορά του ιού και νοσηλεία  κάποιων συνανθρώπων μας.
    
Καλούμε όλους τους συναδέλφους  αλλά και τους εργαζόμενους στα νησιά μας αγωνιστικά να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην υγεία,  είναι η ζωή μας.

Διεκδικούμε :
1. Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.
2. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
3.  Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
4. Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
5. Μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης η κυβέρνηση να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους κανονικά το δώρο  Πάσχα.
6.  Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.