3/4/20

Θέμα: Στελέχωση των Δομών Υγείας και του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμόΣτις 24 Φλεβάρη λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου πήρε τη πρωτοβουλία να καλέσει συλλόγους του νησιού και πολίτες για να συζητηθούν οι ανάγκες στελέχωσης του Νοσοκομείου και της Παιδιατρικής με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς η κατάσταση για το νησί μας είναι τραγική εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στο  ΕΚΑΒ και να αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις που θα ακολουθούσαν. Η πρωτοβουλία μας αυτή αποδείχτηκε τραγικά επίκαιρη μετά το ξέσπασμα της πανδημία του covid -19.
    
Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, καθαριστές κ.λπ.), χρειάζονται ατομικά μέτρα προστασίας (ειδικές στολές, γάντια, αντισηπτικά, μάσκες), αφού το Νοσοκομείο έρχεται να καλύψει τις ανάγκες 32000 κατοίκων, χιλιάδων εργαζόμενων στο στρατό, στα σώματα ασφαλείας, χιλιάδων νέων στρατιωτών και 8000 προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται εγκλωβισμένοι στο νησί.
  Υπό αυτές τις συνθήκες "πολέμου" όπως χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι ανάλογα πρέπει να είναι και τα μέτρα που θα ληφθούν.
 Δηλαδή ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών Ιατρείων και γενικότερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Να επιτάξει τώρα η Κυβέρνηση όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ για το covid -19, καθώς και όλες τις κλίνες των ιδιωτικών ΜΕΘ. Θετικό είναι ότι θα υπάρχει ιατρείο στο ΚΥΤ (αποτελούσε πάγια διεκδίκησή μας). Ελπίζουμε να είναι πλήρως στελεχωμένο, ώστε να έχει την δυνατότητα 24ης λειτουργίας. Να είναι εξοπλισμένο  και εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως μέτρα ατομικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και το απαραίτητο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
  Μ' αυτές τις σκέψεις που κινούνται στο πλαίσιο του ψηφίσματος δεκάδων φορέων, προσαρμοσμένο στις παρούσες συνθήκες σας επισυνάπτουμε τη συλλογή τη συλλογή υπογραφών (365 χειρόγραφων και  118 ηλεκτρονικών) και συνεχίζουμε.       
   Οι καιροί επιτάσσουν πέρα από την ατομική ευθύνη την οποία κανείς δεν αρνείται και την κρατική ευθύνη απέναντι σ' ένα νησί όπως η Σάμος που στην ουσία ήταν και είναι εκτεθειμένο και ανοχύρωτο υγειονομικά.
          Τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα πριν να είναι αργά.

Πληρ.: Αγγελική Δεμερτζή 6973910299
          Mέριλιν Ευσταθίου 6974044460