28/4/20

Ενημέρωση Τύπου ΕΚΣ για Πανελλαδική Μέρα Δράσης


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι και ο λαός το τελευταίο διάστημα βρίσκονται μέσα σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους λόγω του νέου κορονοϊού, από την άλλη την επιθετικότητα της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδσίας που βρήκαν ευκαιρία αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο και φέρνοντας νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να χτυπήσουν στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις που είχαμε κρατήσει με αγώνες, ενώ για την επόμενη μέρα διαφαίνεται μια νέα οικονομική κρίση που δεν πρέπει και πάλι να πληρώσει ο λαός, όπως στοχεύουν.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στον επισιτισμό, στις ταχυμεταφορές, στο Βοήθεια στο Σπίτι (οι οποίοι καταγγέλλουμε ότι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για μήνες και οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου εδώ και τώρα πρέπει να τους πληρώσουν) κ.α. αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο από τον ιό, την εντατικοποίηση της δουλειάς, κάποιοι την απειλή της εκ περιτροπής εργασίας, της αλλαγής σύμβασης ή της απόλυσης. Κάποιοι στερήθηκαν το Δώρο του Πάσχα, ενώ την ίδια ώρα υποκριτικά τους χειροκροτούν αυτοί που τους καταδίκασαν σε μισθούς πείνας, χωρίς κλαδικές ΣΣΕ κλπ.
Είναι φανερό ότι το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση «δίχτυ προστασίας των εργαζομένων» με την χορήγηση των 800 € κυρίως και τις άδειες ειδικού σκοπού, έχει τελικά μεγάλες «τρύπες». Αυτό που καθημερινά διαπιστώνουμε είναι ότι συνάδελφοι εποχικοί που δεν έχουν συμπληρώσει ένσημα, άλλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή λίγων ημερών και ωρών, γενικότερα με ευέλικτες μορφές εργασίας, οι περισσότεροι άνεργοι, κυρίως οι μακροχρόνια κλπ δεν δικαιούνται τίποτα από τα μέτρα στήριξης ή αυτά που πήραν ή θα πάρουν είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους.
Οι εποχικά εργαζόμενοι είναι με φόβο και ανασφάλεια αφού ξενοδοχειακές μονάδες και εποχικές επιχειρήσεις ήδη τους ενημερώνουν ότι θα παραμείνουν κλειστές, θα υπολειτουργήσουν ή θα πάρουν πολύ λιγότερο προσωπικό.
Από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία στάθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων με κάθε πρόσφορο και ασφαλή τρόπο. Δείξαμε ότι και τα καλυμμένα στόμα έχουν φωνή. Ότι μπορούμε να μείνουμε δυνατοί και με το κεφάλι ψηλά.
Αντιστεκόμαστε και οργανώνουμε σήμερα κιόλας την αντεπίθεσή μας απέναντι στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης, μεγαλοεργοδοσίας και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική. Μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και άλλων που σχεδιάζουν να πάρουν την επόμενη μέρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση που διαφαίνεται. Με μεγαλύτερη μείωση μισθών,  παραπέρα διάλυση των ΣΣΕ, γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αναστολή συμβάσεων, απλήρωτες υπερωρίες, αναγκαστικές άδειες, ωράρια λάστιχο, τηλεργασία, απολύσεις, ανεργία κλπ από τη μια και πακτωλό χρημάτων προς το μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη θέλουν να βάλουμε εμείς πλάτη για να μείνουν «όρθιες οι επιχειρήσεις». Κάθε επιθυμία του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ γίνεται άμεσα νόμος της κυβέρνησης ενώ τα αιτήματα των εργαζομένων τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να ξαναπληρώσουν το μάρμαρο της νέας κρίσης. Δεν δεχόμαστε τους ισχυρισμούς περί «δίκαιης μοιρασιάς των βαρών». Δεν βιώνουμε τα ίδια προβλήματα επιβίωσης οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι με αυτά των μεγαλοξενοδόχων, των σουπερμακετάδων, των πετρελαιάδων κλπ. Εμείς αγωνιούμε και παλεύουμε για την επιβίωσή μας και αυτοί για να μην χάσουν από τα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει από τον ιδρώτα μας.

Η πανδημία έδειξε με το χειρότερο τρόπο ότι ο αντίπαλος για το λαό είναι ορατός και είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός γιατί δεν έχει σαν γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτός ευθύνεται για τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία που αναγκάζει γιατρούς και νοσηλευτές να διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, για τους χιλιάδες θανάτους παγκόσμια, για τον «πόλεμο» μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών για τα εμβόλια, τα μέσα προστασίας κλπ. Αυτός ευθύνεται για τον πραγματικό πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις που εξαπολύουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλες δυνάμεις και δημιουργούν φτώχεια, σκοτώνουν και ξεριζώνουν ανθρώπους, που τελικά τους κρατούν εγκλωβισμένους τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά και τη χώρα, υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ε.Ε..

Οι πυρκαγιές και τα επεισόδια στο Hotspot του νησιού επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας και καθιστούν πιο επιβεβλημένη από ποτέ την ανάγκη απεγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Οι συνθήκες διαβίωσής τους στο hotspot είναι εξαιρετικά άσχημες και επικίνδυνες για την υγεία τους και τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας. Ο απεγκλωβισμός επιβάλλεται να γίνει τώρα με ναύλωση πλοίων και δεδομένης της πανδημίας  πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο και με όλα τα μέτρα προστασίας κατά τη μεταφορά και τη διαμονή αυτών των ανθρώπων.
Χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα για την ασφαλή διαμονή οικογενειών, ευάλωτων, όλων των προσφύγων-μεταναστών που έμειναν χωρίς εστία κλπ.
Με  δεδομένη και την πανδημία να παρθούν μέτρα προστασίας και υγιεινής για μετανάστες-πρόσφυγες και εργαζόμενους του ΚΥΤ. Διάθεση ζεστού νερού, σαπουνιού, μέσων ατομικής προστασίας, απολυμάνσεις χώρων, αποφυγή του συγχρωτισμού κλπ
Η επίσκεψη του κ.Μηταράκη δεν προσφέρει τίποτα παρά αποτελεί άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα αν εδώ και τώρα δεν κλείσει το Hotspot στο Βαθύ και δεν σταματήσει τις εργασίες στου Ζερβού που η ολοκλήρωσή τους θα σημάνει τον μόνιμο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Τα νησιά μας δεν θέλουν κανένα κέντρο-φυλακή της Ε.Ε. πουθενά.
Είναι ανάγκη να εγκατασταθούν από ΟΗΕ και ΕΕ επιτροπές υποβολής ασύλου στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και Τουρκίας - Ελλάδας και από εκεί να πηγαίνουν απευθείας στις χώρες προορισμού τους.

Η οργάνωση της σημερινής Πανελλαδικής Μέρας Δράσης είναι μέρα ανάδειξης των προβλημάτων που βιώνουμε οι εργαζόμενοι μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, είναι μέρα διεκδίκησης μέτρων προστασίας, στήριξης και εναντίωσης στους αντεργατικούς νόμους. Είναι μέρα προειδοποίησης ότι δεν θα ανεχτούμε άλλες λαϊκές θυσίες για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι μέρα προετοιμασίας του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς που φέτος είναι σε νέες συνθήκες και μορφές λόγω της πανδημίας.

Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, αφισοκολλήσεις, πανό, ντουντούκες σε διάφορες περιοχές του νησιού, τις κινητοποιήσεις έξω από τον ΟΑΕΔ στις 10:30 όπου καταθέσαμε υπόμνημα με αιτήματα κυρίως για τους εποχικά εργαζόμενους και στην πύλη του νοσοκομείου στις 12:30 εκφράζοντας στήριξη στους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία και στο Σωματείο τους, στέλνουμε μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε να ξαναπληρώσει ο λαός την κρίση. ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ! Οι εργαζόμενοι και ο λαός να μην κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη και την σωτηρία των μονοπωλίων.

Τους καλούμε οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους να παλέψουν για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, μαζικές προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, να μην μπουν τα δικαιώματά μας σε καραντίνα και να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές και αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ, να διασφαλιστεί το εισόδημα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, σε όλο το λαό. Για να μην γίνει καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, κανένα πλειστηριασμός και κατάσχεση από καμιά εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Προετοιμαζόμαστε για σκληρό αγώνα. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας, για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Παλεύουμε έχοντας το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (αποστάσεις, μάσκες, γάντια κλπ), με συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μεγάλους ηλικιακά, απόντες από τις κινητοποιήσεις αλλά παρόντες με άλλους τρόπους στον αγώνα και σήμερα και αύριο. Προετοιμάζουμε και κάνουμε εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, για να τιμήσουμε τα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, τους νεκρούς του Σικάγο, της Θεσσαλονίκης του Μάη του ‘36, της Καισαριανής το ‘44, για να τιμήσουμε την 1η Μάη μέρα σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους όλων των κλάδων να οργανωθούν στα σωματεία τους, να έρθουν σε επαφή για οτιδήποτε τόσο με αυτά όσο και με το Εργατικό Κέντρο.
Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του απέναντι στην πανδημία, στην επιθετικότητα της εργοδοσίας και του κράτους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι για το δίκιο της τάξης μας και για τους νικηφόρους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν υποχωρούμε γιατί ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν να αλλάξουν τις εξελίξεις.

Μένουμε δυνατοί αντλώντας δύναμη ο ένας από τον άλλο, γιατί ξέρουμε ότι ο μόνος δρόμος για να μείνουμε όρθιοι από την πανδημία και την κρίση είναι ο δρόμος του αγώνα και της οργανωμένης αντεπίθεσης για να μην της πληρώσει και πάλι ο λαός.

Για τη Διοίκηση του ΕΚΣ
Η Πρόεδρος
Βάσω Βρυνιώτη