28/4/20

Υπόμνημα Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας σε ΟΑΕΔ


Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ &
ΣΥΝΑΦΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ  ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

28/04/2020 
Προς:
          1. Διεύθυνση Παραρτήματος Ο.Α.Ε.Δ Ικαρίας-Φούρνων
          2. Κεντρική  Διοίκηση ΟΑΕΔ
Κοινοπ.:
          1. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου
           2. Μ.Μ.Ε
      
Για την κάλυψη των αναγκών και την διασφάλιση ΟΛΩΝ  των δικαιωμάτων, ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού

     Το Σωματείο του κλάδου των νησιών μας καταθέτει το παρόν υπόμνημα με σκοπό να καταγγείλει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται ήδη οι εργαζόμενοι του κλάδου με τις οικογένειες τους.
Στο ζήτημα της επιβίωσης και που το επόμενο άμεσο διάστημα θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο και για ακόμα περισσότερους, με αφορμή τα μέτρα που πάρθηκαν απέναντι στην υγειονομική κρίση που επέφερε ο κορονοϊός, ο οποίος λειτουργεί σαν καταλύτης για την σύντομα επόμενη και πιο βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση την οποία θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου. Όπως πληρώσαμε και την προηγούμενη με το ξήλωμα στα εργασιακά - ασφαλιστικά μας δικαιώματα, αιματηρή κατάκτηση εργατικών αγώνων προηγούμενων δεκαετιών με σκοπό να σωθούν οι καπιταλιστές.
     Όμως και μετέπειτα στην φάση της "ανάπτυξης" της οικονομίας πάλι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είδαμε καμία επιστροφή έστω στα προ κρίσης εργατικών δικαιωμάτων μας. Το αντίθετο μάλιστα, παγιώθηκε η εντατικοποίηση της εργασίας με αποτέλεσμα πολλά εργατικά-θανατηφόρα ατυχήματα, η ανασφάλιστη εργασία, η εισαγωγή στον κλάδο των περισσότερων ευέλικτων μορφών εργασίας ειδικότερα στα ξενοδοχεία με τα δουλεμπορικά γραφεία των εργολάβων να απασχολούν εργαζόμενους  με όρους σκλαβιάς. Όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή και οι προηγούμενες, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το αντεργατικό οπλοστάσιο των μεγάλοεπιχειρηματιών, μεγαλοξενοδόχων δίνοντας  τους ουσιαστικά το δικαίωμα κατάργησης των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής  δράσης και το δικαίωμα στην απεργία , με την σημαντική συμβολή των πρόθυμων "κοινωνικών εταίρων" τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
      Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία-επισιτισμό "μπουχτίσαμε" από θυσίες πότε για τις κρίσεις τους ή την ανάπτυξη τους, νοιώσαμε στο πετσί μας τι σημαίνει τουρισμός, ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ της χώρας όπως και που οδηγεί η επόμενη μέρα για την "διάσωση" του κλάδου .Όσα δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα  οι μεγάλο-επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να τα περάσουν ΤΩΡΑ στο όνομα της κρίσης της πανδημίας, της "επανεκκίνησης".
Το νόμισμα του τουρισμού είχε πάντα όπως και τώρα εν μέσω πανδημίας δύο όψεις:
     Στην μία όψη οι δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονται ως έξτρα, ορισμένου χρόνου και με ελαστικές εργασιακές μορφές, οι οποίοι βρίσκονται πάντα εργασιακά στον "αέρα", απολυμένοι-άνεργοι χωρίς να μπορούν  ενταχθούν στο δικαίωμα επιδότησης ανεργίας ή στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης. Η επόμενη μέρα για την πλειοψηφία σημαίνει ανεργία, περιπλάνηση, εξαθλίωση.
      Δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία-επισιτισμό που καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο και από κει και πέρα να αντιμετωπίσουν την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα απέναντι και στις δηλώσεις των εποχικών επιχειρήσεων για την μη λειτουργία τους φέτος ή για λειτουργία με μειωμένο προσωπικό, για μισή σεζόν. Και για όσους νομίζουν ότι την "γλύτωσαν" και επιστρέψουν στις εργασίες τους, δεν γνωρίζουν καν τους όρους με τους οποίους θα εργάζονται(πλήρες ωράριο, εκ περιτροπής, μισθό) ειδικά μετά το μέτρο-δώρο της κυβέρνησης  στους εργοδότες της μείωσης του μισθού στο 50%!!
      Επίσης είναι οι συνάδελφοι που  εργάζονται στις επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν και έχουν να αντιμετωπίσουν την τεράστια εντατικοποίηση λόγω μειωμένου προσωπικού, τους εκβιασμούς για να αποδεχθούν τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, απειλές απόλυσης, μη καταβολή δεδουλευμένων, στέρηση Δώρου Πάσχα, άμεση έκθεση εξαιτίας των ελλιπέστατων μέτρων .υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας από τον ιό.
     Όλα τα παραπάνω που αντιμετωπίζονται ως "έκτακτη κατάσταση" στον κλάδο, αποτελούν το χάπι για την άλλη όψη του νομίσματος, τους επιχειρηματίες που και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, το  τουριστικό κεφάλαιο είναι από τα ελάχιστα που σημείωσαν συνεχή ανάπτυξη και αύξηση ρεκόρ-κερδών  εκατομμυρίων από την εκμετάλλευση της εργασίας των εργαζομένων.
    Τώρα η κυβέρνηση τους δίνει απλόχερα ζεστό κρατικό  χρήμα, φοροαπαλλαγές, απαλλαγές εισφορών, αναστολή πληρωμών μισθών-Δώρου Πάσχα κ.λ.π. και παρόλα αυτά ζητάνε επιπλέον επέκταση όλων αυτών στο διηνεκές, γενίκευση ελαστικής απασχόλησης, φτάνουν στο σημείο να απαιτούν ως και 100% κρατική επιδότηση των μισθών μας. Να τους πληρώσουμε και από πάνω!
    
ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ  ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

               
       ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 1. Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις με την υπογραφή και τήρηση της ΚΣΣΕ σε επισιτισμό-ξενοδοχεία, χωρίς καμία μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα  στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας
 
 2. Να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης όλοι οι εργαζόμενοι εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι,  και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

3. Αύξηση του επιδόματος  ανεργίας στα 600ευρώ,ένταξη όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.

4. Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν  να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμειναν ανοιχτές, με βάση την περσινή περίοδο.

5. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι δόσεις σε τράπεζες ,οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα-νερό λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών, μέτρα μείωσης ενοικίου.

6. Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα(μάσκες, γάντια, στολές),συνεχείς απολυμάνσεις  με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.

7. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα  και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021,ανεξάρτητα αν συμπληρώνουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

8. Άμεση πρόσληψη και στελέχωση  με μόνιμο, επαρκή προσωπικό σε νοσοκομείο, Κέντρο  Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, εργαστήρια. Αναβάθμιση ακόμα και δημιουργία νέων δομών υγείας στις ήδη υπάρχουσες και στα νησιά μας. Άμεση προστασία του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και των οικογενειών τους από τον ιό της πανδημίας με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ζητούμε να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα, που θεωρούμε δίκαια και αναγκαία για την επιβίωση μας.