6/4/20

Σωματεία και Φορείς Ικαρίας για Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας


7 Απρίλη είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, η μέρα που στην Ελλάδα σπάμε τη σιωπή και δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας για ένα σύστημα υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία διεκδικώντας μέτρα προστασίας και για τους κατοίκους των νησιών μας



Στη σημερινή συγκυρία με την εκδήλωση της πανδημίας γίνονται ακόμα πιο έντονα τα κενά στη δημόσια υγεία, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Διεκδικούμε έστω και σήμερα να πάρουν την ζωή μας στα σοβαρά και να μην παίζουν άλλο με αυτή όσοι έχουν ευθύνη. Επειδή η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να καλύψει την συλλογική ευθύνη που υπάρχει σε όλες τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας και τις ανεπάρκειες της, με όσες δωρεές και να γίνουν από εφοπλιστές, καναλάρχες, εργοστασιάρχες κ.α δεν καλύπτεται η γύμνια τους, που όλα τα προηγούμενα χρόνια υποβάθμισαν το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα και στα νησιά μας. 
  Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα για την στελέχωση του Νοσοκομείου Ικαρίας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,                    σε ένα ακριτικό νησί 9.000 κατοίκων δεν  υπάρχει όχι ΜΕΘ, αλλά  ούτε Μονάδα αυξημένης φροντίδας ή έστω θάλαμος αρνητικής πίεσης.
Ακόμα και σήμερα με την κατάσταση της πανδημίας, οι περισσότερες ειδικότητες είναι μονήρεις (1 παιδίατρος, 1 παθολόγος, κλπ), ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας  πνευμονολόγος.
Επίσης:
Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και δεν καλύπτει τις ανάγκες της βόρειας Ικαρίας.
Το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών υπολειτουργεί, καθώς η μοναδική αγροτική γιατρός μετακινείται στο Κ.Υ. Ευδήλου για εφημερίες. Μόνο κατ’ όνομα θεωρείται πολυδύναμο ιατρείο.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα Περιφερειακά Ιατρεία Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου, με τους εκεί αγροτικούς ιατρούς να παλεύουν με μηδαμινά μέσα.
Την ίδια στιγμή οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ είναι να απευθυνθούμε στον οικογενειακό γιατρό που όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν υπάρχει και εδώ.
Η δυσκολία με την διακομιδή από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ήδη δύσκολη και  θα μεγαλώσει όσο προχωράει η πανδημία.

Στις 7 Απρίλη, αλλά και μετά, να ακουστεί στην Ικαρία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η φωνή πίσω από τις μάσκες. Η φωνή που δεν περιμένει να περάσει η πανδημία για να λογαριαστεί γιατί τότε θα είναι αργά, αφού θα περάσουν τα πιο σκληρά και βάρβαρα μέτρα ενάντια του λαού, μέτρα που δεν θα φύγουν μαζί με το κορονοϊό αλλά θα παραμείνουν.
Μέτρα που δεν αφορούν μόνο την υγεία μας άλλα και όλη τη ζωή μας, αφού όσα περνάνε μπροστά στην πανδημία είναι γενική πρόβα για να μην υπάρχει μετά φωνή που να αντιστέκεται στα σχέδια τους.
   
Διεκδικούμε:

·       Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
·       Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
·       Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
·       Να στελεχωθεί η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με επαρκείς μόνιμες προσλήψεις.
·       Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
·       Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
·       Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
·       Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
·       Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Τα σωματεία-σύλλογοι-φορείς της Ικαρίας:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΕΜΠΟΡΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ & ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓ.ΚΗΡΥΚΟΥ