1/5/20

Ομιλία Εργατικού Κέντρου Πρωτομαγιά 2020


 Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Ζήτω η 1η ΜΑΗ, ζήτω η Κόκκινη Πρωτομαγιά.

Ζήτω η μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης πρωτομαγιάς στην Αθήνα το ‘24, του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής που εκτελέστηκαν το ‘44.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων. 

Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουνε άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία. Ελλείψεις που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις με τις εγκληματικές πολιτικές τους σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Πολιτικές που στήριξαν όλοι αυτοί που σήμερα υποκριτικά χειροκροτούν τους νοσηλευτές ενώ τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν νοσοκομεία, μας αφήνουν χωρίς ασθενοφόρα και γιατρούς να πεθαίνουμε, κατηγορώντας ότι είμαστε υπερβολικοί που ζητάμε δημόσια και δωρεάν υγεία στην υπηρεσία του λαού και στελέχωση όλων των μονάδων υγείας. Πολιτικές πού έστειλαν χιλιάδες λαού και εργαζόμενους να θυσιάζονται και να πεθαίνουν στα σύγχρονα Νταχάου, να συνωστίζονται χωρίς μέσα προστασίας σε βιομηχανίες, σουπερ μάρκετ, στέλνοντάς τους ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.


Το ΕΚΣ, τα Συνδικάτα που συγκροτούμε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δυναμώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Αυτό κάναμε στις 7 Απρίλη στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των Υγειονομικών, στις 15 στηρίζοντας τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ. Με περιοδείες παραστάσεις έξω και μέσα σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ του νησιού, σε τράπεζες και άλλους χώρους δουλειάς, στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Στις 28 Απρίλη έξω από το ΟΑΕΔ, διεκδικώντας στήριξη για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους, κυρίως για τους εποχικούς στον τουρισμό-επισιτισμό που θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης, αφού ήδη ξενοδοχεία και εστιατόρια τους ενημερώνουν ότι δεν θα ανοίξουν ή δεν θα πάρουν όλο το περσινό προσωπικό.

Λέμε κανένας μόνος του απέναντι στην επιθετικότητα κράτους και εργοδοσίας.
Όλοι στα Σωματεία.

Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι:
ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ.
Οι μάσκες έπεσαν!
Αποδείχτηκε πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που μας λένε, ότι χωρίς την καπιταλιστική οικονομία και τους καπιταλιστές δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση που ζήσαμε, αλλά και η σημερινή που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό. Χωρίς αυτούς δε λειτουργεί τίποτα. Αυτοί που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον πάνε για δουλειά, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους. Που τους έχουν σαν αναλώσιμους.

Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν, που αξιοποιούν επιστήμη, τεχνολογία και το εργατικό δυναμικό, στην υγεία και στην έρευνα με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους. Που πουλούν τα τεστ για 150 και 300 ευρώ, παζαρεύουν πόσα θα πάρουν για να παραχωρήσουν ΜΕΘ και  ανταγωνίζονται για το ποιός θα έχει την πατέντα για το εμβόλιο και τα φάρμακα. Είναι τα supermarket και οι βιομηχανίες τροφίμων που αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Όλοι όσοι θα πάρουν παχυλές επιχορηγήσεις για να δασωθούν τα κέρδη τους.
Οι «χορηγίες» και οι «φιλανθρωπίες» που κάνουν είναι για να κρύψουν το προφανές: τα ψίχουλα που δίνουν είναι τίποτα μπροστά στα κέρδη που βγάζουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων και του λαού. Ότι «χορηγίες» και διαφημίσεις των «εθνικών ευεργετών» αυτής της περιόδους…. εμείς τις έχουμε πληρώσει!

Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Συνάδελφοι,
Κυβέρνηση και εργοδοσία τσακίζουν τους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία: απολύσεις, αναγκαστικές δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις», δυσμενείς αλλαγές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασίας, άδειες άνευ αποδοχών, απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες, διεύρυνση ωραίου κ.α. δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση. Θέλουν να τσαλαπατήσουν ότι από τα εργατικά δικαιώματα απέμεινε όρθιο με τους αγώνες μας. Έχουν τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων των μνημονίων και των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θέλουν να τους διασώσουν από την οικονομική κρίση που έρχεται, εντείνοντας την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή της πανδημίας να παραμείνουν.

Κανείς να μην αποδεχτεί να πληρώσει και τη νέα κρίση για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Πλήρωσε ήδη πολλά ο λαός μας. Δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά!
Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση των σωματείων, της παρέμβασης και οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η ΕΕ δεν είναι σπίτι των λαών. Σπίτι ανταγωνιστικών μονοπωλίων διαφόρων κρατών είναι. Γι αυτό δεν μπόρεσε να εμποδίσει την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας, τις εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, για να μη χαθούν τα κέρδη τους.

Ο εχθρός είναι ορατός και είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, γιατί δεν έχει σαν γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Όπως ευθύνεται για τις ελλείψεις στην υγεία και τα αντιλαϊκά μέτρα, ευθύνεται και για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις που εξαπολύουν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες δυνάμεις σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Ευθύνεται για τη φτώχεια, τον ξεριζωμό και τον εγκλωβισμό ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα από αυτή και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιούν τις αποφάσεις της Ε.Ε..

Και τα τελευταία γεγονότα στο Hotspot επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας. Ενισχύουν την ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα, με ναύλωση πλοίων και δεδομένης της πανδημίας με οργανωμένο τρόπο και με όλα τα μέτρα προστασίας κατά τη μεταφορά και τη διαμονή αυτών των ανθρώπων. Επιβάλουν να παρθούν μέτρα για την ασφαλή διαμονή όσων έμειναν χωρίς εστία, μέτρα προστασίας και υγιεινής για μετανάστες-πρόσφυγες και εργαζόμενους του ΚΥΤ. Διάθεση ζεστού νερού, σαπουνιού, μέσων ατομικής προστασίας, απολυμάνσεις χώρων, αποφυγή του συγχρωτισμού κλπ
Η επίσκεψη του κ.Μηταράκη δεν έφερε κάτι θετικό. Αντίθετα δείχνει ακόμη μια φορά το θράσος και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και της Ε.Ε. αφού έφτασε στο σημείο να απειλεί με καταστολή και απελάσεις όσους διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, παραβλέποντας την απαίτηση των Σαμιωτών να κλείσει το Hotspot στο Βαθύ, να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού που η ολοκλήρωσή τους θα σημάνουν μόνιμο εγκλωβισμό. Η πρόταση για επιτροπές υποβολής ασύλου ΟΗΕ και ΕΕ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και Τουρκίας - Ελλάδας και από εκεί να πηγαίνουν απευθείας στις χώρες προορισμού τους, αποτελεί λύση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα και στην άθλια χρησιμοποίηση αυτών των ανθρώπων ως σάκο του μποξ.

Συνάδελφοι, ψηλά τις σημαίες, ψηλά το κεφάλι, ψηλά τη γροθιά!
Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί, γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά.
ΑΓΩΝΑΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ
Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Όπλο μας η αλληλεγγύη και το δίκιο της τάξης μας.
Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Παλεύουμε για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.
Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, μαζικές προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, να μην μπουν τα δικαιώματά μας σε καραντίνα και να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές και αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ, να ακυρωθούν όλες οι βλαπτικές μεταβολές συμβάσεων, απολύσεις κλπ, να διασφαλιστεί το εισόδημα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες, σε όλο το λαό.
Κανένας εποχικά εργαζόμενος να μην μείνει χωρίς πλήρη στήριξη, τώρα και από Σεπτέμβρη, ακόμη και αν δεν ανοίξουν ή υπολειτουργήσουν ξενοδοχεία και εστιατόρια τη φετινή σεζόν. Κράτος και εργοδοσία που κονομάνε τόσα χρόνια από τα χέρια και τις πλάτες μας να πληρώσουν. Εμείς χτίσαμε τον Τουρισμό, τη «Βαριά βιομηχανία» της χώρας όπως τη λένε. Δεν μας ξεγελούν τα κλαψουρίσματα περί χασούρας όταν ξέρουμε ότι ακόμη και η οικονομική κρίση που επιταχύνεται με την πανδημία έχει ταξικό πρόσημο και δεν θα χτυπήσει το ίδιο καμαριέρες με μεγαλοξενοδόχους, εργαζόμενους με πετρελαιάδες και άλλα αφεντικά.
Απαιτούμε να μην υπάρξει καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, κανένας πλειστηριασμός και κατάσχεση σε καμιά εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Εμείς διαλέξαμε πλευρό με όλους τους λαούς που αγωνίζονται.
Με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στο μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Βροντοφωνάζουμε από άκρη σε άκρη στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και προοπτικής
Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ!