1/5/20

Ομιλία ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ Πρωτομαγιά 2020


Εκ μέρους του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζουμε τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις στη Σάμο και παντού.

Μέσα σ’ αυτές τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες, η φωνή μας πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατή σε κάθε χώρο δουλειάς. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Δεν ξεχνάμε ότι η Πρωτομαγιά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων απ’ τα δεσμά της εργοδοσίας.



Η πανδημία του κοροναϊού επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι το κεφάλαιο και οι αστικές κυβερνήσεις δε διστάζουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να κάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη πιο άγρια και απάνθρωπη, αδιαφορώντας κυριολεκτικά για την ανθρώπινη ζωή. Προσπαθούν ακόμα κι αυτές τις συνθήκες να τις εκμεταλλευτούν κατάλληλα ώστε να εδραιώσουν την εξουσία τους και να επιτεθούν σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και σε κάθε οργανωμένη φωνή που θα πάει κόντρα στα συμφέροντά τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους συναδέλφους του κλάδου της υγείας, την οποία οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο με τα αποτελέσματα να είναι μακάβρια και χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τη μάχη με τον ιό σε χώρες που μέχρι τώρα παρουσιάζονται ως πρότυπα για την καπιταλιστική τους ανάπτυξη. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και καθημερινά οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κάθε άλλου είδους, όπως και η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις οποίες η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και ανάγκες όπως οι παραπάνω αποτελούν εμπορεύματα και πρέπει να υπακούν τυφλά στους νόμους της αγοράς. Αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για τη λαϊκή οικογένεια είναι οι σχεδιασμοί τους.
Απαιτούμε να καλυφθούν τώρα όλες οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που αποτελούν ουσιαστικά και ανάγκες για το λαό. Αύξηση προσωπικού και εξοπλισμού, μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, λήψη κατάλληλων μέτρων για την προστασία τόσο των εργαζομένων, όσο και των ασθενών, καθώς και να μην εκχωρηθεί καμία υπηρεσία σε ιδιώτες. Η παροχή καθολικής, ολοκληρωμένης και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης είναι απαίτηση αδιαπραγμάτευτη.
Στο χώρο της παιδείας, εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο έδωσε στη διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα. Αξιοποιείται κι εδώ η πανδημία για την επιβολή των πιο αντιδραστικών σχεδιασμών τους, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη
Νέα εμπόδια στην προσπάθεια των μαθητών να μορφωθούν και να περάσουν στα Πανεπιστήμια
Άμεση εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης. «χορηγούς» και «χρηματοδότες».
Ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη
Εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο την ίδια στιγμή μάλιστα που αρνούνται να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής
Τιμωρία για μια ακόμα φόρα των αναπληρωτών με αποκλεισμούς απ’ τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας την ώρα που θα αφήνει και πάλι χιλιάδες ακάλυπτα κενά σε Γενική και Ειδική Αγωγή
...και φυσικά η αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση θα έχει ως δείκτες ελέγχου την εφαρμογή όλων  των αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων που δίνει το νέο νομοσχέδιο.
Οι ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας  απ’ την άλλη για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 και 18 Μάη κουβέντα δε λένε για την επίλυση τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία και δείχνουν πως σκόπιμα αγνοούνται όλα αυτά.
Προβλήματα κτηριακά, ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που βιώνουν οι καθαρίστριες.
Κουβέντα δε λένε για την τραγική κατάσταση, που υπάρχει στο εκπαιδευτικό δυναμικό λόγω της αδιοριστίας αλλά και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Παρ’ όλες τις προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών, υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία και ταυτόχρονα ένα μεγάλο κομμάτι του Κλάδου είτε είναι μεγάλο σε ηλικία είτε έχει υποκείμενα νοσήματα. Στη Δευτεροβάθμια για παράδειγμα, το 73% είναι σε ηλικία άνω των 50 ετών και μόλις το 5% είναι κάτω των 40!
Απ’ την άλλη, έριξαν όλο το βάρος της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, χωρίς να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο για την ισότιμη πρόσβαση όλων σ’ αυτό το ελάχιστο που θα έπρεπε να γίνει για να μη χάσουν οι μαθητές την επαφή με το δάσκαλο και το συμμαθητή τους. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν κυριολεκτικά τα αδύνατα δυνατά, αλλά συκοφαντήθηκαν και πάλι με τα γνωστά περί τεμπέληδων εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα, νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας έριξαν και συνδικαλιστικές δυνάμεις που αυτοαναγορεύονται ως οι μοναδικές φωνές αντίστασης αλλά δεν κάνουν καμία ουσιαστική πρόταση για το πώς θα μείνουμε ως εκπαιδευτικοί κοντά στους μαθητές μας. Δε μας εκπλήσσει πλέον το να αποτελούν το πιο ύπουλο κυβερνητικό στήριγμα κάθε αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο του δημοσίου. Στους δήμους και στις περιφέρειες, όπου η ελαστική εργασία έχει γίνει κανόνας, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, ακατάλληλων συνθηκών εργασίας, κτηριακών κ.α. προβλημάτων που δημιουργούν μια κατάσταση η οποία δείχνει ότι δεν πάει άλλο.
Έχουμε χρέος συνάδελφοι να βρεθούμε απέναντι σε όλα αυτά. Έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, υγεία, παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες, ελεύθερο χρόνο, διακοπές και κάλυψη κάθε ανάγκης μας. Οι δυνατότητες της εποχής μας είναι τεράστιες. Η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα αρκεί να μη βρίσκονται στα χέρια λίγων πλουτοκρατών που τα εκμεταλλεύονται μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας. Να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε τη δύναμη και την πείρα να εμποδίσουμε κάθε τι αντεργατικό, οργανώνοντας τον αγώνα κάτω από όλες τις συνθήκες. Μέσα απ’ τα σωματεία μας, μαζικά να δυναμώσουμε αυτό που ξεκίνησαν ήρωες όπως οι νεκροί της Πρωτομαγιάς του Σικάγο και όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Μας δείχνουν το δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσουμε μέχρι την τελική νίκη.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ