17/6/20

Πανυγεινομική Απεργιακή Συγέντρωση στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας στις 16.6.20



Εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι, πήραν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγ.Κηρύκου, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Πανυγειονομικής Απεργίας στις 16.6.

Τοποθετήθηκαν τα εξής σωματεία εργαζομένων και φορείς του νησιού:

  Από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας & την Ομάδα Γυναικών Αγ.Κηρύκου η Ασημίνα Ζαχαροπούλου.
  Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Ικαρίας-Φούρνων η πρόεδρός του Αθηνά Γλαρού και από την Ε.Λ.Μ.Ε Ικαρίας-Φούρνων η Ολυμπία Τζίνη.

  Από το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας Αποστόλης Δημόπουλος (παρατίθεται η ομιλία) και από το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων  Βαγγελιώ Λάκκα.
  Από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας ο πρόεδρος του Σωτήρης Δρούλιας και από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας ο Νίκος Λαρδάς.

Σε όλες τις ομιλίες σημειώθηκε η τραγική κατάσταση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καταγγέλθηκε η μετακίνηση γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αφήνοντας ακάλυπτες ολόκληρες περιοχές ,όπως έγινε πρόσφατα με τη μετακίνηση παιδιάτρου από το Γ.Ν. Ικαρίας σε αυτό της Σάμου και απαιτήθηκε μεταξύ άλλων :
·    Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού με βάση  τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας, και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην υγειά.
·   Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ και να μην μετακινηθεί ο παιδίατρος από το Γ.Ν. Ικαρίας στο Γ.Ν Σάμου.
·  Να καλυφθούν άμεσα τα κενά με πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους  απασχόλησης στο νοσοκομείο,(ειδικότερα πρόσληψη προσωπικού ώστε να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια το ΤΕΠ, η Παθολογική και Παιδιατρική Κλινική),στο Κ.Υ Ευδήλου και στα περιφερειακά Ιατρεία.
·   Να δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Ικαρίας πνευμονολογική κλινική που δεν υπάρχει και Μονάδα αυξημένης φροντίδας η έστω θαλάμου αρνητικής πίεσης.
·   Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ).Για το Κ.Υ Ευδήλου, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον, παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού. Να αναβαθμιστεί το «πολυδύναμο» ιατρείο Ραχών σε   Κέντρο Υγείας  με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών. Να  εξασφαλιστεί η  επάρκεια των δομών Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό & εργαστηριακό υλικό, και μέσα προφύλαξης(μάσκες, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ) για την προστασία ασθενών & εργαζομένων.