17/6/20

Χαιρετισμός ΕΚΣ στη απεργιακή συγκέντρωση για τη υγεία στην Ικαρία στις 16/6


Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

  Το Ε.Κ.Σ και τα σωματεία-μέλη του (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, τεχνικοί ΔΕΗ,, συνταξιούχοι) στέκονται αλληλέγγυα, στηρίζουν τους πανυγειονομικούς αγώνες και κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος αλλά και αυτούς που έχουμε μπροστά μας και αφορούν την υγεία του λαού.


  Πριν λίγο καιρό  είδαμε με το χειρότερο τρόπο τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια, πόσο σημαντικό είναι τελικά  να υπάρχει ένα πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Η ατομική ευθύνη για την οποία καθημερινά μας μιλούσαν και το κλείσιμο στα σπίτια μας δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για τη γύμνια και την υποχρηματοδότηση των δομών δημόσιας υγείας.

  Δυστυχώς όλο το διάστημα της καραντίνας δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό να γίνεται για να καλυφθούν κενά και να στελεχωθούν οι δομές υγείας.  Το φιλότιμο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού περισσεύει. Η κρατική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαθίσταται από δωρεές και προσφορές ιδιωτών και του κόσμου που ούτος ή άλλως δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την υγεία του λαού μας καθημερινά ή σε έκτακτες περιστάσεις όπως αυτός της πανδημίας.



  Είναι γνωστό ότι οι ελλείψεις σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά μας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Ευδηλου, Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών – Μαγγανίτη- Καρκιναγριου- Φούρνων- Θύμαινας- Χρυσομηλιάς , ΕΚΑΒ) είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να  μην μπορούμε να έχουμε την απαραίτητη πρόληψη, περίθαλψη και θεραπεία. Όποιος δεν έχει λεφτά να μην μπορεί να έχει παροχές υγείας, ενώ πολλές είναι οι φορές που έχουμε θρηνήσει συνανθρώπους μας και όλα αυτά λόγω της υποχρηματοδότησης και του γεγονότος ότι η υγεία είναι εμπόρευμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο.

  Οι πάγιες ανάγκες των νησιωτών σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού λόγω καλοκαιριού και η επικινδυνότητα από την πανδημία που ακόμη δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο.

   Μόλις προχτές το Υπουργείο Υγείας παρουσιάζοντας το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα, εμφανίζει το Νοσοκομείο Ικαρίας να έχει ικανό αριθμό κλινών ετοιμότητας στον COVID-19 αλλά και ότι ως δομή είναι σε 24ωρη ετοιμότητα…
   Πόσο πια να μας κοροϊδέψουν με τα πρωτόκολλα τους, τη στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχειώδεις ειδικότητες πχ πνευμονολόγος ή που μπαίνουν στη διαδικασία να μετακινούν σαν μπαλάκι γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όπως έγινε χτες με τον παιδίατρο…
 Πόσο ακόμα να κοροϊδεύουν τους νεφρικά πάσχοντες, όπου η Μ.Τ.Φ. στην Ικαρία ακόμα να βρει το δρόμο της…

    Πόσο ακόμα να κοροϊδεύουν τους γονείς όπου για πολλοστή φορά αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την υγεία των παιδιών και την έλλειψη παιδιάτρων στο Γενικό νοσοκομείο - Κ.Υ. Ικαρίας. Συγκεκριμένα:
    Ο ένας από τους δυο παιδίατρους (επικουρικός που προσλήφθηκε τον Μάιο), οι οποίοι έχουν στην ευθύνη τους δυο νησιά, Ικαρία και Φούρνους, με απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ μετακινήθηκε στη Σάμο για να καλύψει προσωρινά την έλλειψη που υπάρχει και στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου υπηρετεί (από το Δεκέμβριο του 2018) επίσης μια και μοναδική παιδίατρος.         
    Την ίδια στιγμή ο κ. Υπουργός Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του (4/6/2020) στη Σάμο δήλωνε πως: “Η νησιωτικότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς ως χώρα. Στην πιο δύσκολη στιγμή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας, ειδικά το ακριτικό νησί της Σάμου”.

    Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός στην Ικαρία και τους Φούρνους, τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής που είναι η συνήθης πρακτική, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.  

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στην Ικαρία εκτός από τα δεκάδες νεογνά, βρέφη και νήπια, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία- δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια- λύκεια) φοιτούν 870 παιδιά. Ενώ τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται. Υπενθυμίζουμε επιπλέον ότι δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κ.Υ. Ευδήλου και στα υπόλοιπα Π.Ι. της Ικαρίας και των Φούρνων. Αυτό σημαίνει, ότι ο μοναδικός Παιδίατρος σε Δημόσια Δομή Υγείας των νησιών δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών.


    Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την «κορύφωση του παγόβουνου», από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το «εμπάργκο» στις προσλήψεις, τις περικοπές στις δημόσιες παροχές στην υγεία, την αύξηση της ανταποδοτικότητας και τις πληρωμές στις υπηρεσίες υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κλπ.

  Να σταματήσει τώρα ο κυβερνητικός εμπαιγμός, με τις δήθεν προσλήψεις που έχει κάνει όταν αυτές είναι ελάχιστες και από αυτές ο κύριος όγκος τους αποτελείται από ανανεώσεις συμβάσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έληγαν ή από αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία

Για όλα αυτά ενώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε:
·       Την στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των νησιών μας (Γ.Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Ευδήλου, Περιφεριακά Ιατρεία Μαγγανίτη, Καρκιναγρίου, Φούρνων,Θύμαινας, Χρυσομηλιάς, αναβάθμιση Π.Ι. Ραχών σε πολυδύναμο Κ.Υ., αναβάθμιση του ΕΚΑΒ ώστε να μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα περιστατικά 24ώρες το 24ωρο), με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και  όλων όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας στο χώρο της υγείας,
·     Την αναγκαία σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή με κρατική χρηματοδότηση ,με βάση τις λαϊκές ανάγκες, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα  υγείας για όλους, όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου ,χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα,
·     Την επίταξη από το κράτος όλων των ιδιωτικώι κλινικών που υπάρχουν στα νησιά και να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού.
·       Την άμεση ανάκληση της απόφασης για μετακίνηση του παιδιάτρου Ικαρίας, πράξη η οποία ανοίγει την κερκόπορτα και για άλλες μετακινήσεις, όποτε, όπου και όπως θέλουν, μη λαμβάνοντας στο ελάχιστο υπόψη τις αυξημένες τοπικές υγειονομικές ανάγκες μας.