18/6/20

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-επισιτισμού τουρισμού Σάμου για νόμο και ΚΥΑ για τους εποχικούς εργαζόμενους


ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ  στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ των 500-400 ΕΥΡΩ στην ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ και στην ΑΝΕΡΓΙΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε καθόλου να κάνει πράξη ότι ζήτησαν οι μεγαλοξενοδόχοι για να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Εργασιακές σχέσεις λάστιχο κάθε λογής για να μας απασχολούν αν και όποτε θέλουν, που περιλαμβάνουν από αναστολή, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία μέχρι και καθόλου εργασία.

Ζήτησαν και πήραν τζάμπα εργαζόμενους και τζάμπα ασφαλιστικές εισφορές και σαν να μην έφταναν αυτά θα πάρουν και παχυλά πακέτα ζεστού χρήματος από προγράμματα κρατικής χρηματοδότησης. Και ακόμα θα μπορούν ανενόχλητοι να μας απολύουν μετά την εφαρμογή όλων αυτών.

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ 


Για μας τους εργαζόμενους, μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας τον τελευταίο μήνα σε όλη την χώρα, δίνει το δικαίωμα:
·         σε όσους εργάστηκαν το 2019, να ενταχτούν στην αναστολή σύμβασης χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η αίτηση επαναπρόσληψης και
·         να δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 €) ανεξάρτητα από το αν θα ανοίξει ή όχι η επιχείρηση.

Συγκεκριμένα:
·       Για τους εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που θα επαναλειτουργήσουν, οι εργοδότες πρέπει να κάνουν επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και να τους περάσουν σε αναστολή. Στη συνέχεια με βάση την πληρότητα να κόβεται η αναστολή και ο εργαζόμενος να επανέρχεται στη δουλειά του. Για το διάστημα από 1/6-30/6 οι αιτήσεις γίνονται από 1/7 και στις αρχές κάθε μήνα για τον προηγούμενο.
·       Για τους εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που δε θα επαναλειτουργήσουν οι εργαζόμενοι από μόνοι τους υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση.

Παρ’ όλα αυτά οι επαναπροσλήψεις εξακολουθούν να είναι υπό αμφισβήτηση, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου εργασίας. Οι ξενοδόχοι διατηρούν την επιλογή να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις και να αναστείλουν τις συμβάσεις καταδικάζοντας στην καλύτερη περίπτωση τους εργαζόμενους σε εισόδημα 534 € και στη χειρότερη ούτε σε σεντ!

Επίσης:
·       Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον επισιτισμό που πήραν τον προηγούμενο χειμώνα επίδομα ανεργίας, δεν ισχύει καμιά υποχρέωση του εργοδότη να τους επαναπροσλάβει. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από τον Ιούνη μέχρι τον Αύγουστο και χωρίς καμιά δέσμευση για το φθινόπωρο και μετά. Όσοι δεν πήραν πέρσι επίδομα ανεργίας δεν θα πάρουν ούτε αυτό το καλοκαίρι, άρα θα είναι χωρίς κανένα εισόδημα!!! Ουσιαστικά πρόκειται για χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενοι σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κλπ.
·       Για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό που δεν είναι εποχικοί, τα 534 ευρώ θα είναι και γι’ αυτούς το εισόδημά τους για το επόμενο διάστημα. Για τα επισιτιστικά καταστήματα ως τον Ιούνη, για τα ξενοδοχεία ως τον Σεπτέμβρη.
·       Για όσους εργάζονταν με μια από τις άθλιες 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης δεν προβλέπεται απολύτως ΤΙΠΟΤΕ!!
·       Τέλος, στον αέρα είναι όσοι τους επόμενους 3 μήνες πάρουν επίδομα ανεργίας, για το αν θα είναι δικαιούχοι εποχικής επιδότησης το χειμώνα και αν θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Καθώς και τι θα γίνει με την επαναπρόσληψη όλων του χρόνου και τι θα λάβουν για Επίδομα Άδειας, Δώρο Χριστουγέννων.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους και συναδέλφισσες να επαγρυπνούν και να μείνουν σε επαφή με το σωματείο μας. Κανένας να μην είναι μόνος του! Πάρτε τηλέφωνο και ρωτήστε! Οργανωθείτε στο σωματείο μας.

Πληρώσαμε πολλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!
Δεν ζητιανεύουμε! Ζητάμε το αυτονόητο: δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια!
Ø Επαναπρόσληψη τώρα όλων όσοι εργάστηκαν πέρυσι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν, από το αν ανοίξουν ή όχι τα ξενοδοχεία.
Ø Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων.
Ø Υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.
Ø Καμιά απόλυση, δυσμενή αλλαγή σύμβασης, εκ περιτροπής εργασία.
Ø Όχι σε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, διακοπές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, ίντερνετ, αναστολή πληρωμών όλων, όπως και σε τράπεζες, εφορία.
Ø Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ø Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.