14/8/20

Συνέντευξη στο alt.gr με τον Σταμάτη Φιλιππή, πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου της Σάμου

 

Η ιστοσελίδα ALT.GR συνομίλησε με τον Σταμάτη Φιλιππή, πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου της Σάμου και πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο από άποψη προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών;

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το Νοσοκομείο Σάμου είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Πολλές ιατρικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο αλλά ούτε και σε καμιά άλλη δημόσια δομή υγείας στο νησί π.χ. οι ειδικότητες ΩΡΛ, γαστρεντερολόγων, ογκολόγων, ενδοκρινολόγων.

Αντίστοιχα μια σειρά μονήρεις ειδικότητες δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα και στους ίδιους τους γιατρούς αλλά και στους κατοίκους του νησιού αφού δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η μαστογραφία και τα triplex αγγείων, φτάνουν έως και το ένα έτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παιδιατρική κλινική που εδώ κι ενάμιση χρόνο υπάρχει μία και μοναδική παιδίατρος που καλείται να καλύψει την παιδιατρική κλινική και τη μαιευτική. Άλλες τέτοιες ειδικότητες είναι ο ουρολόγος, ο νευρολόγος, ο οφθαλμίατρος, ο οδοντίατρος κ.α.. Επίσης, μία και μοναδική είναι και η πνευμονολόγος η οποία έχει θέση ιατρού ΜΕΘ. Δεν υπάρχει πνευμονολογική κλινική στο νοσοκομείο που είναι απαραίτητη σήμερα που μιλάμε για πανδημία του Covid 19 που, όπως γνωρίζουμε, πλήττει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα του πάσχοντος, αλλά και για άλλες χρόνιες και λοιμώδεις παθήσεις.

Σε ότι έχει σχέση με το υπόλοιπο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, η κατάσταση είναι τραγική αφού σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω από το όριο ασφαλείας. Ουσιαστικά υπάρχει ένας εργαζόμενος στη βάρδια π.χ. στο παθολογικό μία νοσηλεύτρια καλείται να καλύψει 20-30 ασθενείς. Στη μαιευτική κλινική υπάρχουν 2 νοσηλεύτριες που δε μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες, προφανώς και μία μαία που καλείται να καλύψει την κλινική, τους τοκετούς, τα εξωτερικά γυναικολογικά ιατρεία αλλά και τα μαιευτικά – γυναικολογικά χειρουργεία. Στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο. Στο ακτινολογικό που είναι ένα από τα βασικότερα τμήματα του νοσοκομείου υπάρχει μόνο ένας χειριστής στη βάρδια που μπορεί να πραγματοποιήσει, ειδικά το πρωί, έως και 40 ακτινογραφίες, πράγμα επικίνδυνο για την υγεία του ίδιου του εργαζόμενου. Πολλές νυχτερινές βάρδιες είναι ακάλυπτες. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως στις βοηθητικές – υποστηρικτικές, διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Η διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει εκατοντάδες ημέρες κανονικής άδειας στους εργαζόμενους από το 2017 και εκατοντάδες ημέρες ανάπαυσης. Η εντατικοποίηση της εργασίας συνεχώς αυξάνεται και όλοι οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι και εξουθενωμένοι, εκτίθενται καθημερινά σε βιολογικούς, χημικούς και άλλους κινδύνους με αποτέλεσμα την συνεχή επιβάρυνση της υγείας τους, ενώ όλες οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αρνούνται να την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για όσους εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Η υποχρηματοδότηση γενικότερα του δημόσιου συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου Σάμου, το έχουν φέρει σε μια κατάσταση που συχνά απουσιάζει υγειονομικό υλικό αλλά και Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους π.χ. αυτή την περίοδο υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γάντια.

Σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή, μία από τις πιο σοβαρές ελλείψεις είναι αυτή του μαγνητικού τομογράφου με αποτέλεσμα  οι ασθενείς να αναγκάζονται είτε να ταξιδεύουν στην Αθήνα είτε να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που δεν έχουν καν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέχει το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου που αντιμετωπίζει κι αυτό μεγάλες ελλείψεις κυρίως σε ιατρικές ειδικότητες όπως παιδίατρο, ακτινοδιαγνώστη κ.α. Όλα τα υπόλοιπα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του νησιού λειτουργούν κυρίως για συνταγογράφιση αφού ένας αγροτικός γιατρός καλείται να καλύψει 4-5 χωριά την εβδομάδα.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με το ΕΚΑΒ που λόγω έλλειψης προσωπικού στις περισσότερες βάρδιες μπορεί να στελεχώσει και να κινήσει 1 ασθενοφόρο για όλο το νησί. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 9 άτομα ενώ θα έπρεπε να έχει 22 ώστε να κινούνται τουλάχιστον 2 ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια.

Όπως καταλαβαίνετε, τα προβλήματα δεν έχουν τέλος τη στιγμή που το νοσοκομείο της Σάμου εξυπηρετεί τους 32000 μόνιμους κατοίκους αλλά και αυτούς των γύρω νησιών (Ικαρία –Φούρνοι –Πάτμος – Αγαθονήσι – Λειψοί). Καλύπτει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εγκλωβίζουν εδώ και χρόνια στο νησί μας σε άθλιες συνθήκες. Εξυπηρετεί τους επισκέπτες του νησιού (ιδιαίτερα το καλοκαίρι), τους περίπου 2000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και βέβαια εκατοντάδες στρατευμένους και μόνιμα στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Πώς αντιμετωπίζει το σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου αυτή τη δύσκολη κατάσταση;

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου παλεύει σταθερά όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας που ενισχύουν και προωθούν όλες οι κυβερνήσεις και αγωνίζεται για πλήρη κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, για κεντρικές προμήθειες υγειονομικού – φαρμακευτικού υλικού αλλά και Μέσων Ατομικής Προστασίας, για πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου αλλά και των άλλων δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων ώστε να μπορούν να καλύψουν τις σημερινές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ο Σύλλογος μας μπαίνει μπροστά στους αγώνες για την υγεία, αναδεικνύει τα προβλήματα και διεκδικεί λύσεις μαζί με τους εργαζόμενους και άλλους φορείς του κινήματος στο νησί.

Πως αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Σάμου την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού;

Γίνεται κατανοητό πως με όλες τις ελλείψεις που αναφέραμε, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πανδημίας. Παρόλο που οι προσλήψεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ήταν ελάχιστες και σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά αλλά και τη λειψή χρηματοδότηση, έγιναν μεγάλες προσπάθειες από όλους τους εργαζόμενους και κυρίως από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου. Πραγματικά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ασχολήθηκαν, ενημερώθηκαν κι ενημέρωσαν τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους εκπαίδευσαν και προσπάθησαν να βρουν λύσεις και να δημιουργήσουν χώρους αντιμετώπισης περιστατικών Covid-19. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υγειονομικό υλικό που εδώ συμπεριλαμβάνονται και τα τεστ για τον κορονοϊό.

Βέβαια υπάρχουν μεγάλα κενά που αφορούν την κεντρική πολιτική σε ό,τι έχει σχέση με την πανδημία π.χ. είναι σοβαρό ζήτημα κατά πόσο περιοδικά υποβάλλονται σε τεστ οι εργαζόμενοι στην υγεία, η επάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας και βέβαια οι μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης είναι η αδιαφορία που επέδειξε η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ σε σχέση με την πρόσφατη αντιμετώπιση κρούσματος στους εργαζόμενους της Περιφέρειας με ό,τι κινδύνους σημαίνει αυτό για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και το γενικότερο πληθυσμό γεγονός που καταρρίπτει την εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και «αντιμετωπίζονται σωστά».

Ο Σύλλογος εργαζομένων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία έχουν αιτήματα για μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων και για πραγματοποίηση μαζικών τεστ κορονοϊού σε εργαζόμενους υπηρεσιών και χωρών που έχουν άμεση και μεγάλη επαφή με πολύ κόσμο, όπως στην αστυνομία, στο λιμενικό σώμα, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους εργαζόμενους των δήμων και τη περιφέρειας αλλά και στο στρατό, στα μόνιμα στελέχη και στους στρατευμένους. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι νεοσύλλεκτοι και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα μόνιμα στελέχη. Πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής στα στρατόπεδα αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίουΝα παρέχονται δωρεάν και σε επάρκεια τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες κλπ). Σε χώρους εργασίας που επιβάλλεται η χρήση προστατευτική μάσκας να γίνονται συχνά διαλείμματα μέσα στο ωράριο. Επίσης επιβάλλεται να προσληφθούν γιατροί εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες.

Κύριε Φιλιππή, τι θα λέγατε στους εργαζόμενους που ανησυχούν για όλη αυτή την κατάσταση;

Με αφορμή την πανδημία αποδείχτηκε περίτρανα πως το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι επαρκώς χρηματοδοτούμενο και πλήρως στελεχωμένο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Να μπορεί να ανταποκρίνεται πέρα από τα χρόνια νοσήματα και τα έκτακτα περιστατικά και σε τέτοιου είδους καταστάσεις πανδημίας ή ακόμη και σε περιπτώσεις έξαρσης επιδημιών σε τοπικό επίπεδο. Το Α και το Ω της δημόσιας υγείας είναι η ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ως κύρια αποστολή της έχει την πρόληψη αλλά και την αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να συστρατευτούν με τους μαχόμενους υγειονομικούς για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Η υγεία δε μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Είναι αγαθό και το δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, μικρομεσαίος επαγγελματίας και γενικότερα όλος ο λαός και γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε από κοινού για το ζήτημα αυτό, όπως και για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, για να μην πληρώσουμε ξανά μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεται ο λαός.