12/8/20

Όλοι στο Σωματείο τους - Όλοι στον αγώνα

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Νέοι και νέες,

Η Διοίκηση του ΕΚΣ συνεδρίασε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η πανδημία αυξάνει ρυθμούς και γίνεται αιτία για να κρύψουν  κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι, ότι η νέα αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει γίνεται για να πληρώσουν ξανά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τη νέα οικονομική κρίση που ξεδιπλώνεται στην Ευρώπη και το κόσμο.

Η κυβέρνηση φορτώνει την εξάπλωση της πανδημίας στην «ατομική ευθύνη» θέλοντας να κρύψει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και που δεν έκανε τίποτα για να επιλύσει. Αναφέρεται σε αυτά και το υπόμνημα που έστειλε στο υπουργείο το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Από την άλλη η κυβέρνηση υλοποιεί άμεσα ότι ζητήσουν οι εφοπλιστές με την αύξηση του ποσοστού επιβατών παρά την χειροτέρευση της πανδημίας, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Για τους εργαζόμενους που εδώ και μια δεκαετία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα συνεχίζεται και βαθαίνει η λεηλασία του εισοδήματος και των όποιων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει. Απολύσεις, ανεργία, τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής και μερική εργασία (μισή δουλειά – μισός μισθός), επιδόματα πείνας, ενίσχυση «ευελιξίας», μείωση εργατικού κόστους ολοκληρώνουν το κάδρο αυτής της επίθεσης.

Στο νομό μας και ιδιαίτερα στο κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνεργοι και καλούνται να ζήσουν με 400-500 το μήνα εδώ και αρκετούς μήνες ενώ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι χωρίς εισόδημα μέχρι την επόμενη σεζόν. Σταδιακά όμως αυτή η άσχημη κατάσταση επηρέασε και κλάδους των κατασκευών, συγκοινωνιών, εργαζομένων στα αεροδρόμια, εμπόριο κλπ με απολύσεις ή μετατροπές στις εργασιακές τους συμβάσεις που ήρθαν για να μείνουν. 

Η κυβέρνηση κομπάζει ότι θα υλοποιήσει την απόφαση του ΣΤΕ για τους συνταξιούχους αλλά και πάλι λέει ψέματα. Από τα 3,9 δις που επιδίκασε το ΣΤΕ η κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει ούτε το 1 δις. Και όχι μόνο δεν θα αποδώσει τη ληστεία που έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις συντάξεις των  συνταξιούχων αλλά η «έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη» που συγκρότησε προβλέπει νέες ανατροπές και νέα λεηλασία στις συντάξεις.

Εκεί που λέει αλήθεια  είναι για τα δεκάδες δις που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους και το αλισβερίσι που γίνεται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος. Δεν τους φτάνουν, δα, οι ανατροπές στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που μετατρέπονται σε κέρδη γι αυτούς. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτόν τον νέο πακτωλό χρημάτων. Το αντίθετο. Εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε τα χρήματα αυτά μέχρι το τελευταίο σεντ με νέα σκληρά μέτρα και ένταση της εκμετάλλευσης.

Γι αυτό χρειάζεται να είμαστε σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε αντεργατικό σχέδιο που θα εξελίσσεται σε βάρος μας και δυστυχώς αυτά είναι πολλά.

Από την ενίσχυση της «ευελιξίας», τη μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, τη διευκόλυνση των απολύσεων, μέχρι ένταση της φοροληστείας, «πογκρόμ» πλειστηριασμών και εκβιασμών για τη λαϊκή κατοικία. Αυτά και άλλα πολλά προβλέπει η έκθεση Πισσαρίδη.

Αλλά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από μας και μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία ήταν και είναι αποκούμπι κάθε εργαζόμενου.

Εκεί μπορούμε να δούμε και να συζητήσουμε όλες τις αγωνίες και τα προβλήματά μας.

Να οργανώσουμε τον αγώνα της επόμενης μέρας με σθένος και προοπτική γιατί είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε δικαιώματα.

Να απαιτήσουμε να τηρούνται όλα τα μέτρα και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όπου και αν εργαζόμαστε.

Να απορρίψουμε την λογική της «ατομικής ευθύνης = ατομικής λύσης», του εργαζόμενου μόνου απέναντι στον εργοδότη. Την λογική ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είμαστε στην ίδια βάρκα, όπως διαχρονικά υποστηρίζει η ΓΣΕΕ των εργοδοτών.

Να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να κυριαρχήσουν η μοιρολατρία και η απογοήτευση αλλά οι ανάγκες εργαζομένων και λαού, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να έρχονται σε επαφή με το σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Τα προβλήματα είναι πολλά και όλοι μαζί πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Ένα από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να δούμε για να δυναμώσει ο αγώνας μας είναι η έκφραση αλληλεγγύης και αυτό μπορεί να γίνει τόσο ατομικά όσο και κύρια συλλογικά, μέσα από τα σωματεία και επιτροπές αλληλεγγύης.

Συνεχίζουμε τις περιοδείες και τις συσκέψεις μας σε τόπους και χώρους δουλειάς. Στήνουμε σωματειακές επιτροπές – κουβεντιάζουμε με τους συναδέλφους μας!

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στα σωματεία μας!

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στον αγώνα!

Σύνθημά μας

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

  

Η Διοίκηση