10/8/20

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις

Οι τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό και με τις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους λαούς των δύο χωρών.

Οι προκλήσεις που κορυφώθηκαν με τη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες σε Ελληνικά ύδατα με τις γνωστές εξελίξεις των επόμενων ημερών, καθώς και την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή των λαϊκών συμφερόντων. Αμφισβητούνται απ’ τη μία κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα κι απ’ την άλλη ενισχύουν τον εθνικισμό και το θρησκευτικό φανατισμό. Τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και η Αγία Σοφία αποτελεί ένα απ’ τα πιο ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει.

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο χωρών για το ποιος θα κάνει “κουμάντο” στην περιοχή είναι μόνο ένα κομμάτι των συνολικότερων ανταγωνισμών των μονοπωλίων για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και των κόμβων μεταφοράς, που εδώ και χρόνια φέρνουν πολέμους, θάνατο και προσφυγιά σε λαούς της περιοχής. Τα συμφέροντα αυτά, όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα του λαού καμιάς χώρας.

Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή μας, έχουν βρει άξιο συμπαραστάτη τους τις Ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν εμπλέξει βαθιά τη χώρα μας στους σχεδιασμούς τους. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία, εξάλλου, συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, συμμετοχή απ’ την οποία δεν μπορούμε να προσμένουμε τίποτα καλό για τους λαούς των δύο χωρών δεν που έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

Το συμφέρον τους βρίσκεται στη διεκδίκηση της ειρήνης, των δικαιωμάτων τους και της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών τους, απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που στο πλαίσιο της κόντρας τους δημιουργούνται κρίσεις και πόλεμοι.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι:

·       Σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και πόλεμο, καθώς και στην εμπλοκή της χώρας μας στο πλαίσιο των ανταγωνισμών αυτών.

·       Στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

·       Στις όλο και μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας μας.

·       Παλεύουμε για την αποδέσμευση των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.