21/8/20

Η πρόταση της εβδομάδας: Κάτω από ένα κουνουπίδι

Στις 17 Σεπτέμβρη 1982 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 45 ετών, ο Μάνος Λοΐζος. Σήμερα τον θυμόμαστε και μέσα από μια σειρά ιδιαίτερων τραγουδιών για παιδιά, που έγραψε πριν φύγει, αλλά εκδόθηκαν σε δίσκο 13 χρόνια μετά…

«Κάτω από ένα κουνουπίδι»


Το 1995 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Κάτω από ένα κουνουπίδι» με εννέα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, γραμμένα για μικρά και μεγάλα παιδιά. Τα τραγούδια βρέθηκαν τυχαία, σε πρωτόλεια μορφή με τις φωνές του Μάνου Λοΐζου και της Σοφίας Βόσσου, σε μια κασέτα που διατηρούσε στο αρχείο του ο στιχουργός και ποιητής Άκος Δασκαλόπουλος.

Στο δίσκο τραγούδησαν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Αφροδίτη Μάνου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Θωμαΐδης, Τάνια Τσανακλίδου και οι μικρές Δάφνη Φαραζή και Ναστάζια Μπέικοφ, ενώ για φινάλε στις δυο πλευρές του δίσκου, επιλέχθηκαν δυο ηχητικά ντοκουμέντα με τον Μάνο Λοΐζο. Η ενορχήστρωση ήταν του Γιάννη Παπαζαχαριάκη, το εξώφυλλο του Αλέξη Κυριτσόπουλου και η διεύθυνση παραγωγής του Μίνωα Μάτσα.

Τα τραγούδια του δίσκου ήταν:


1) Χρυσό πουλί μου (Ο ήλιος πάει να δύσει) - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
2) Η Γη μας (Η κυρία Αστρονομία) - Ελένη Τσαλιγοπούλου
3) Ανεκδοτάκι (Τα τρία μυρμηγκάκια) - Λουκιανός Κηλαηδόνης
4) Ο Στάθης - Αφροδίτη Μάνου
5) Το μεθυσμένο παπί - Μάνος Λοΐζος
6) Μια απλή αλήθεια (Ο σπουργίτης) - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
7) Δειλινό (Σύννεφο τριανταφυλλί) - Κώστας Θωμαΐδης
8) Οι δικοί μου - Τάνια Τσανακλίδου
9) Κάτω από ένα κουνουπίδι (Του παραλόγου) - Μάνος Λοΐζος

Το 2007, το cd επανεκδόθηκε από την Minos - Emi, με την προσθήκη εννέα ηχητικών ντοκουμέντων, από την πρώτη δοκιμαστική κασέτα, με τις φωνές του Λοΐζου και της Βόσσου. Επτά από αυτά είχαν πρωτοκυκλοφορήσει το 1981, σε κασέτα που συνόδευε το βιβλίο του Γιάννη Νεγρεπόντη με τον ίδιο τίτλο.



Κάτω από ένα κουνουπίδι – Μάνος Λοϊζος