10/9/20

ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ: Για το άνοιγμα των σχολείων


Το φετινό ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, βρίσκει ξανά τα σχολειά μας με χιλιάδες κενά, αλλά και απροστάτευτα μπροστά στις νέες συνθήκες της πανδημίας του κοροναϊού. Χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που συνεχίζουν να είναι άνεργοι και περιμένουν τις επόμενες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών για να δουν πότε, πού, αλλά και ΑΝ θα ξαναδουλέψουν. Ενδεικτικό είναι ότι καλύφθηκαν περίπου τα μισά απ’ τα κενά που υπάρχουν, χωρίς μάλιστα να υπολογίσει κανείς τις πραγματικές ανάγκες τόσο τις εκπαιδευτικές όσο και τις επιπλέον ανάγκες που έχουν προκύψει σε συνθήκες πανδημίας.

Τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών είναι η… μάσκα και μπόλικη ατομική ευθύνη, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε κλάδο δουλειάς. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα µέτρα για το ασφαλές άνοιγµα των σχολείων και καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές να διεκδικήσουν οργανωμένα και µαχητικά δωρεάν µόρφωση και υγεία. Καµία τάξη δε θα πρέπει να έχει πάνω από 15 µαθητές, να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να γίνουν μαζικοί µόνιµοι διορισµοί εκπαιδευτικών!

Η κυβέρνηση, επίσης, περηφανεύεται για “κανονικότητα στα σχολεία”, αλλά όλα τα προβλήματα των προηγούμενων ετών, καθώς και τα νέα είναι εδώ. Φροντίζει, βέβαια, να ικανοποιεί απλόχερα τους µεγαλοξενοδόχους και τους εφοπλιστές αλλά δεν πράττει τα αυτονόητα για τη λειτουργία των σχολείων παρότι είχε όλο το χρόνο τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες που υπάρχουν. Αντίθετα, εκμεταλλεύτηκε ακόμα και τις συνθήκες της πανδημίας για να ψηφίσει και να εφαρμόσει μέτρα που κάνουν το σχολείο πιο αντιδραστικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ελαστικοποίησε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και οδήγησε στην απόλυση και την απόγνωση χιλιάδες εκπαιδευτικούς με την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου, αλλά και με τους αποκλεισμούς λόγω του παραβόλου της προκήρυξης.

Διεκδικούμε, απαιτούμε:

·       Κατάλληλα κτήρια και αίθουσες, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις και µείωση του αριθµού µαθητών ανά τάξη, ώστε να μην υπερβαίνουν τους 15. Άμεση προµήθεια µε τα απαραίτητα μέσα ατοµικής προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π..

·       Μονιμοποιήση όλων των αναπληρωτών και του βοηθητικού προσωπικού που δούλεψε τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και επιπλέον προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας όσων χρειάζονται ακόμα για τη λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη όλων των αναγκών.

·       Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

·       Ασφαλείς μετακινήσεις των μαθητών.

·       Προστασία όλων των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς οµάδες και διενέργεια επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους µαθητές.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

O Πρόεδρος    

 

Σταμάτης Φιλιππής  

O Γραμματέας

 

Μανώλης Παχυμανώλης