8/10/20

Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου: ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ 6,30μ.μ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 


Oι προτάσεις της επιτροπής ‘’Πισσαρίδη’’ και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για νέο ασφαλιστικό, αποτυπώνουν τις προθέσεις τους για κεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος με τη δημιουργία των τριών πυλώνων, την ιδιωτικοποίησή του, την αύξηση των ορίων ηλικίας σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής, τη μείωση των συντάξεων και του ποσοστού που αντιστοιχούν οι συντάξεις στο ΑΕΠ.

Η μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων επιβλήθηκε στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης 2010-2020 από όλες τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ με τους ν. 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 επέφεραν κατάργηση των δώρων και μεγάλες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  ψήφισε το ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου- νόμος λαιμητόμος), που κατοχύρωσε συνταγματικά όλες τις περικοπές των προηγούμενων νόμων και πρόσθεσε και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αποφάσεις του στις 10-6-2015 έκρινε τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 αντισυνταγματικούς και δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους, για επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα πριν τους νόμους αυτούς, καθώς και επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης.

Οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν, κάτω από την πίεση των αγώνων να επιστρέψουν ορισμένα από όσα μας πήραν, όπως τα παρακρατηθέντα για την υγεία, την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές, τα 350 ευρώ με την ψήφιση του άρθρο 120 του ν. 4611/2019 που ονόμασαν 13η σύνταξη, την μη παρακράτηση της προσωπικής διαφοράς την μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, την επιστροφή της αύξησης της επικουρικής σύνταξης στα επίπεδα του 2014, την αύξηση του συντελεστή απονομής στις συντάξεις χηρείας στα 70% από 50%.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως οι αποφάσεις του ΣτΕ, δεν υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να ακυρώσουν τα αντεργατικά μέτρα, αλλά να διορθώσουν τους νόμους, στα σημεία που κρίθηκαν αντισυνταγματικά.

Το ΣτΕ με τις επόμενες αποφάσεις του το 2019 έκρινε συνταγματικές τις ρυθμίσεις του ν. 4387/16 και το θέμα αντισυνταγματικότητας των ν. Βρούτση έληξε εκεί. Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ 1439/2020 στηρίχτηκε στη βάση των αποφάσεών του 2015 και έκρινε πως οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται την απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων από τις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα  και το επίδομα αδείας στο επίμαχο 11μηνο.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε να δοθούν σε όλους όσους είχαν περικοπές από τους νόμους αυτούς για το 11μηνο μόνο στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας έξω την απόδοση των οφειλόμενων από τις περικοπές των επικουρικών, των δώρων και επιδομάτων αδείας.

Το ποσόν για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για κύριες, επικουρικές και δώρα για το 11μηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε, θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα για τις κύριες συντάξεις 900 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. για τον δημόσιο τομέα, σύνολο 1,4 δις € και υπολείπονται  2,5 δις €.

Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν αποδίδει σε 1.3 εκατομμύριο συνταξιούχους (δικαιούχους επικουρικών συντάξεων και 13ης και 14ης σύνταξης που στην πλειοψηφία τους είναι «χαμηλοσυνταξιούχοι», αφού παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ) ούτε ένα ευρώ, αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ.

Διεκδικούμε την επιστροφή όλων των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Είναι ψευτοδίλημμα και εκβιασμός η παράγραφος της τροπολογίας που ορισμένοι προσπαθούν να την ερμηνεύσουν ότι αν κάποιος πάρει τα αναδρομικά δεν έχει δικαίωμα παραπέρα διεκδίκησης. Ο αγωνιστικός δρόμος διεκδίκησης είναι μονόδρομος και επιβεβλημένος για να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απόφαση με πολιτική λύση, με την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς περικοπές και προαπαιτούμενα.  

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

·     Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

·     Να αποδοθούν άμεσα όλα τα αναδρομικά των μειώσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, σε όλους τους συνταξιούχους. Όσα  παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα-επίδομα αδείας.

·     Αύξηση Συντάξεων.

·     Αποκατάσταση  συντάξεων με την επαναφορά των παράνομων μειώσεων.

·     Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

·     Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων. Να πληρώσουν το κράτος, οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

·     Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία. Αύξηση δαπανών για Υγεία και Πρόνοια. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

·     Άμεση πρόσληψη ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού, στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου,  στη Μ.Υ. Σάμου (πρώην ΙΚΑ) και στα Αγροτικά Ιατρεία. Εξοπλισμό όλων των δομών Υγείας με μηχανήματα, για να γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις. Αγορά μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο.

·     Να καλύπτει το νοσοκομείο (όπως είναι υποχρεωμένο) τα έξοδα των ασθενών, όταν νοσηλεύονται και μετακινούνται με εντολή του θεράποντα στα εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα.

Η Διοίκηση