8/10/20

Συγκεντρώσεις Εργατικού Κέντρου σε Σάμο και Ικαρία


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020

ΣΑΜΟΣ: 6.30 μ.μ. στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ

ΙΚΑΡΙΑ: 7.30 μ.μ. στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΔΗΛΟΥ

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, Νέες και Νέοι,

Καθημερινά τα προβλήματά μας μεγαλώνουν. Εργοδοσία και κυβερνήσεις, αυτή και οι προηγούμενες, χέρι-χέρι επιτίθενται σε όσα δικαιώματα μας έχουν αφήσει. Οι μεν απαιτούν και οι δε νομοθετούν πληθώρα αντεργατικών ανατροπών με νόμους στη Βουλή και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου: χτύπημα των Σ.Σ.Ε., του 8ωρου, του δικαιώματος της απεργίας, των διαδηλώσεων, της αμοιβής της υπερωρίας και υπερεργασίας κ.α.

Ο σκοπός τους είναι ένας: «στύβουν» και άλλο εργαζόμενους και λαό για να εξασφαλίσουν και άλλα κέρδη και προνόμια στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τώρα ετοιμάζουν νέο ρεσάλτο στην Κοινωνική Ασφάλιση, ακόμη και μετά τους έως τώρα αντιασφαλιστικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα των νόμων Βρούτση και Κατρούγκαλου. Ιδιωτικοποιούν την Ασφάλιση, μεγαλώνουν τα όρια ηλικίας, μειώνουν τις συντάξεις, «έστησαν» την επιτροπή Πισαρίδη για να προσδώσουν δήθεν και επιστημονική κάλυψη στις ανατροπές τους. Ετοιμάζονται να φέρουν νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για να  χτυπήσουν στην καρδιά του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, που είναι το οκτάωρο, ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων για οργάνωση της δράσης στα σωματεία και τους συλλόγους τους και συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, για να μην μείνει κανείς χωρίς εισόδημα, χωρίς δουλειά, για να σταματήσουμε τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά τους σχέδια, για να ναι ο λαός μας ασφαλής και υγιής, για να μην κόψουν σε κανένα λαϊκό σπίτι ρεύμα και τηλέφωνο, να μην απειληθεί κανείς από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, για να έχουμε όλοι πρόσβαση σε πλήρως στελεχωμένες δημόσιες δομές υγείας.

Κλιμακώνουμε την δράση μας γιατί δεν πάει άλλο

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί ενώ είχε έξη μήνες για να προετοιμάσει το δημόσιο σύστημα υγείας και τις δομές του για το δεύτερο και αναμενόμενο κύμα της πανδημίας δεν έκανε τίποτα: Ούτε μαζικές προσλήψεις με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό έκανε, στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά ιατρεία ούτε και απαραίτητες προμήθειες υλικών. Δεν νοιάζεται για την υγεία του λαού!


Έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κ.Υ.Τ. στη Σάμο όπου στοιβάζει εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες διαμονής και υγιεινής. Για τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, και τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ίδιων καθώς  και του ντόπιου πληθυσμού. Για το ότι δεν στελεχώνει πλήρως ιατρείο στο ΚΥΤ. Για το ότι δεν είναι σε κατάλληλο μέρος όσοι νοσούν. Για το ότι εξακολουθεί να στηρίζει και να εφαρμόζει την πολιτική της Ε.Ε. και τη συμφωνία της Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία τους κρατά εγκλωβισμένους στο νησί και τη χώρα. Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και δημιουργεί στρατόπεδα-φυλακές στα νησιά μας.

Έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Παιδεία

. Δεν έκανε τμήματα με 15 μαθητές, δεν κάλυψε τα κενά εκπαιδευτικών, δεν προσέλαβε περισσότερους στην καθαριότητα για να έχουμε σχολεία καθαρά και ασφαλή. Δεν ανοίγει το Πανεπιστήμιο, με καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση των φοιτητών. Δεν πυκνώνει τα δρομολόγια των λεωφορείων για να μην συνωστίζονται οι μαθητές. ΤΩΡΑ να εξασφαλίσει υγειονομικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις για ουσιαστικό και με ασφάλεια μάθημα. Επαρκή τεστ για τον κορονοϊό ώστε να γίνονται προληπτικά σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους υγειονομικούς, στο ΚΥΤ, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, μαθητές, εκπαιδευτικούς κλπ.

Αυτές τις ευθύνες προσπαθεί να κρύψει και να μετατοπίσει σε μας, μιλώντας για «ατομική ευθύνη». «Ατομική ευθύνη» μας όμως είναι ο αγώνας για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιλαϊκοί νόμοι και ΠΝΠ - Χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας με δωρεάν πρόσβαση σε όλους - Εξασφάλιση εισοδήματος και δουλειάς με δικαιώματα για όλους - Ουσιαστική στήριξη των ανέργων – Κάλυψη αναγκών για την Παιδεία- Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στον ΑΓΩΝΑ